Το ΕΛΚ, η ενεργειακή κρίση και η τακτική Μητσοτάκη

«Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες»: τη σοφή ελληνική παροιμία φαίνεται ότι ακολουθεί κατά γράμμα ο πρωθυπουργός, αν κανείς λάβει υπόψη του τα όσα είπε μετά την διάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Σε ανάρτησή του στα social media, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε: «Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα στην Αθήνα τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για μία διήμερη διάσκεψη κατά την οποία συζητήσαμε σημαντικά ζητήματα που αφορούν

το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος μας είναι πάντα να αναζητούμε κοινές λύσεις και βέλτιστες πρακτικές προς όφελος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας».

Από κοντά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημείωσε: «Καλή συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής (σ.σ. της ΕΕ). Πρέπει να βελτιώσουμε την εργαλειοθήκη μας για να υποστηρίξουμε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας».

Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι για άλλη μια φορά η ΕΕ αναμένεται να επιχειρήσει να βρει τρόπο για κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μετά τις πολλές και επώδυνες καθυστερήσεις, αναβολές, ανατροπές και μπρος-πίσω που χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Ένωση αντιμετωπίζει κάθε φορά τα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά της.

Μια τέτοια εξέλιξη – που, για την ώρα, βέβαια, μοιάζει με… σχέδιο επί χάρτου – θα βόλευε πολύ την κυβέρνηση, η οποία μοιάζει να έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, όσον αφορά στους διαρκώς διογκούμενους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ ήδη το… έμπα του χειμώνα προοιωνίζεται οικονομικές πιέσεις και για όσους πολίτες χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους.

Η ΕΕ, όπως το συνηθίζει, προς το παρόν… διαβουλεύεται, προκειμένου να βρει έναν τρόπο να στηρίξει συνολικά τους καταναλωτές ενέργειας, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής η τακτική της αποτελούνταν από δύο άξονες:

• Από τη μία, περιορισμοί στην κατανάλωση της ενέργειας και

• Από την άλλη, στήριξη των πολιτών από την κάθε χώρα κατά μόνας, ανάλογα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού της.

Ωστόσο, η Αθήνα –και όχι μόνο– ελπίζει ότι τελικά θα μπορέσει να βρεθεί μια «ευρωπαϊκή λύση», η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να «ελαφρύνει» κάπως το βάρος που σηκώνει ο προϋπολογισμός, ώστε να κατορθώσει να ανακατευθύνει κονδύλια και σε άλλους τομείς όπου παρατηρούνται… ζόρια, όπως τα καύσιμα, αλλά και βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμη θεωρείται η νέα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, με αντικείμενο τη συμφωνία στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μετά και το νέο «φιάσκο» του Νοεμβρίου, όταν οι αρμόδιοι υπουργοί «τα έσπασαν», ενώ η πρόταση της Κομισιόν για ανώτατη τιμή τα 275 ευρώ/MWh απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες (και πολύ δηκτικά σχόλια) ως υπερβολικά υψηλή.

Για την ώρα, οι «βόρειοι» (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, κ.λπ.) μοιάζουν αμετακίνητοι στις επιφυλάξεις τους για πλαφόν, παρά το γεγονός ότι 15 χώρες-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) πιέζουν για τη λήψη απόφασης που θα ελαφρύνει έστω και κάπως το βάρος που σήμερα σηκώνουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται το «μπαλάκι» να περάσει και πάλι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως έχουν τα πράγματα ως τώρα, η κυβέρνηση έχει «καβάτζα» για το 2023 το ποσό του ενός δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, αν και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, οπότε δεν αποκλείεται, αν το πράγμα ζορίσει κι άλλο, να προχωρήσει σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού, ώστε να αυξήσει το ποσό των «έκτακτων δαπανών», σε συνδυασμό με το «τυράκι» της επιπλέον επιδότησης όσων κάνουν οικονομία.

Διαβάστε επίσης:

Το αμερικανο-τουρκικό παζάρι ανησυχεί την Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις: «Όχι εξυπνακισμοί με την εθνική ασφάλεια»

Οικονόμου: Oι τράπεζες να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για να μη δημιουργηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων

Keywords
Τυχαία Θέματα