Τσίπρας: Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκ βάθρων αλλαγή του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές εξέφρασε με συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος δεν είναι η ΝΔ, αλλά «μια

σκοπίμως καλλιεργούμενη αντιπολιτική λογική η οποία θέλει να ισοπεδώσει τις διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που συγκρούονται σε αυτές τις εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας «ο κόσμος δεν καλείται να επιλέξει τον καλύτερο διαχειριστή της νέας συμφωνίας. Πολύ περισσότερο καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης αλλά και σε δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια για την έξοδο από την κρίση. Από τη μια μεριά η πρόταση της ΝΔ: το μοντέλο της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής και το πολιτικό σχέδιο της εσωτερικής υποτίμησης. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προσπάθειας αναπροσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας πέρα από τα δόγματα της διαρκούς συμπίεσης των μισθών και των οριζόντιων περικοπών και της καταστροφής επιχειρήσεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας απέκρουσε τις κατηγορίες ότι πήγε σε εκλογές για να αποδράσει τονίζοντας ότι «αν ήθελα να αποδράσω δεν θα είχα προχωρήσει σε εκλογές. Αντιθέτως θα βρισκόταν μια λύση μεταβατικής διακυβέρνησης από την προηγούμενη Βουλή. Η προκήρυξη εκλογών ήταν αντίθετα κίνηση ηθικής και πολιτικής ευθύνης. Μετά την ολοκλήρωση της σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν δημοκρατική αναγκαιότητα να δοθεί στο λαό η δυνατότητα να κρίνει το αποτέλεσμα της. Και ο λαός είμαι βέβαιος θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια και να ολοκληρώσει το σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για τις διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι κανείς μπορεί να του προσάψει εξακολουθεί να είναι ένα αυθεντικά λαϊκό κόμμα, το κόμμα των μισθωτών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αυτοαπασχολούμενων. Η ΝΔ είναι, και δεν το αρνείται, το κόμμα της οικονομικής εξουσίας, το κόμμα της ολιγαρχίας και των συμφερόντων της. Αυτό η κοινωνική πλειοψηφία το αντιλαμβάνεται και γι αυτό το λόγο θα στηρίξει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή» είπε, προσθέτοντας ότι «η ΝΔ κατεβαίνει με ψηφοδέλτια, πρόγραμμα και δεσμεύσεις Σαμαρά. Με ότι ο λαός μας απέρριψε. Πρόκειται για ακραία νεοφιλελεύθερη σκληρή δεξιά».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνεργασία με την λαϊκή ενότητα, είπε ότι η «Λαϊκή Ενότητα πήρε τις αποφάσεις της όταν έρίξε την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στη χώρα για να δραπετεύσει από την σκληρή πραγματικότητα και τον συσχετισμό δύναμης. Σέβομαι βεβαίως την πολιτική αυτή απόφαση αλλά δεν μπορώ να την παρακολουθήσω ακριβώς. Είναι αδιέξοδη και ιδιοτελής».

Το σημαντικότερο θέμα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη μέρα των εκλογών είναι ότι «τα τελευταία σαράντα χρόνια οικοδομήθηκε ένα πολιτικό σύστημα, διεφθαρμένο, ανεξέλεγκτο, πελατειακό. Μεγάλη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκ βάθρων αλλαγή αυτού του πολιτικού συστήματος, ο ριζικός δημοκρατικός μετασχηματισμός του. Ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η προστασία της δημόσιας διοίκησης από αθέμιτες πρακτικές, η διεύρυνση της δυνατότητας συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η αλλαγή των διατάξεων για την ευθύνη των Υπουργών ώστε να αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι πολίτες από την ποινική δικαιοσύνη και φυσικά η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής» είπε και πρόσθεσε ότι θα ανοίξει συζήτηση «με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και πολιτών για την αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος».

Σε ερώτηση για το εάν είναι «παρά φύσιν» εξέλιξη το να εφαρμόζει η Αριστερά μνημόνια; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η Αριστερά γνωρίζει πολύ καλά από την ιστορία της ότι πολλές φορές είναι προτιμότερος ένας πολιτικός συμβιβασμός που επιτρέπει την τελική κατίσχυση από μια γροθιά στο μαχαίρι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική και πολιτική συντριβή. Η Συμφωνία που πετύχαμε λοιπόν ήταν μεν ένας συμβιβασμός που ανοίγει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τη δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και κρατά ζωντανό τον αγώνα μας για μια συνολική δημοκρατική αλλαγή στην Ευρώπη, ειδικά τώρα που συντελούνται μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις στην Μεγάλη Βρετανία με την ιστορική νίκη του Κόρμπυν στους Εργατικούς, στην Ισπανία, την Ιρλανδία και αλλού».

Τσίπραςεκλογές 2015ΣΥΡΙΖΑσυνέντευξη ΤσίπραHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα