Τραγωδία στα Τέμπη: Πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση

Σε νέο «τοπίο» μπαίνει η πολιτική και πρακτική διαχείριση της ασύλληπτης τραγωδίας στα Τέμπη, μετά το πέρας του τριήμερου πένθους, αλλά και της παρέμβασης του πρωθυπουργού, μέσω social media, για το θέμα. 

Κι αυτό, διότι το αρχικό αφήγημα του «μοιραίου ανθρώπινου λάθους» μοιάζει να παραμερίζεται – προφανώς και για πρακτικούς λόγους, μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σιδηρόδρομοι στην Ελλάδα

– και η κυβέρνηση εμφανίζεται να προτάσσει μια νέα προσέγγιση, με δύο βασικούς πυλώνες:

-ο πρώτος, είναι η ταχεία και όσο πιο σαφής διερεύνηση αυτού καθαυτού του δυστυχήματος, τόσο από την ειδική επιτροπή που σύστησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσο και από την δικαιοσύνη και

-ο δεύτερος αφορά στην εις βάθος – χρονικό και ουσιαστικό – των πόλιτικών αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ανάρτησή του αναφέρθηκε δύο φορές στα διαχρονικά προβλήματα και ευθύνες, λέγοντας ότι «ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια», αλλά και ότι «θα προτείνω σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία».

Στην ουσία, ο πρωθυπουργός με αυτή του την κίνηση ξεκαθαρίζει ότι ο «φάκελος ελληνικοί σιδηρόδρομοι» θα συμπεριλάβει και τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος ολοκλήρωσε την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ), αλλά θα «πιάσει» και λίγο από τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, στον οποίο ο Κ. Μητσοτάκης έκανε έμμεση και όχι ιδιαίτερα τιμητική αναφορά στην ανάρτησή του. Εν ολίγοις, ο πρωθυπουργός προαναγγέλει πολιτική σύγκρουση, ιδίως όσο η αντιπολίτευση συνεχίζει να τον «σφυροκοπά» για τις ευθύνες της κυβέρνησής του για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Από την άλλη, η τακτική αυτή έρχεται και για να καλύψει το πρόβλημα που ήδη δημιουργήθηκε στις αποφάσεις της κυβέρνησης με την παραίτηση του μέλους της ειδικής επιτροπής διερεύνησης της τραγωδίας, Αθανάσιου, Ζηλιασκόπουλου, καθώς, όπως επισήμανε άμεσα η αντιπολίτευση, αλλά και τα σωματεία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, ως πρώην πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και με βάση την εντολή της κυβέρνησης προς την επιτροπή, θα καλείτο να… κρίνει τα πεπραγμένα του. Ο Α. Ζηλιασκόπουλος αντικαταστάθηκε άμεσα από τον Χρήστο Πυργίδη, καθηγητή σιδηροδρομικής στο ΑΠΘ, ωστόσο οι εντυπώσεις παρέμειναν.

Παράλληλα, σήμερα και αύριο ο εκτελών χρέη υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα μεταβεί σε Λάρισα και Θεσσαλονική για επιτόπιους ελέγχους και την Τετάρτη θα δώσει συνέντευξη τύπου, όπου αναμένεται να περιγράψει τα επόμενα άμεσα βήματα της κυβέρνησης για να αυξηθεί η ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, η οποία δέχθηκε τεράστιο πλήγμα. Σημειώνεται ότι η Hellenic Train ανακοίνωσε ήδη ότι δεν θα ενεργοποιήσει την εξαίρεση για καταβολή αποζημιώσεων (ισχύει μέχρι το 2024), ενώ το υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωσε ότι θα ενισχύσει τις οικογένειες των νεκρών του δυστυχήματος με το ποσό των 3.500 ευρώ, ως έξοδα κηδειών.

Διαβάστε επίσης:

Πινγκ πονγκ δηλώσεων ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και Παππά για τα Τέμπη

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Μητσοτάκη για τα Τέμπη: «Επιχειρεί ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με στόχο τη συγκάλυψη»

Τέμπη: Στις 3.500 ευρώ η δημόσια δαπάνη για την κηδεία κάθε θύματος της τραγωδίας

Keywords
Τυχαία Θέματα