Το «πρόβλημα» της Βόρειας Μακεδονίας: Αλήθειες και ψέματα που ταλαιπωρούν Αθήνα- Σκόπια και Ουάσιγκτον

Μετά τις εκλογές και την νέα πρόεδρο (που αυτοπροσδιορίζεται Μακεδόνισα – σκέτο) στην Βόρεια Μακεδονία και μέσα στην ελληνική  προ-ευρω-εκλογική περίοδο το «σκοπιανό» …νεκραναστήθηκε.

Απ τη μια οι βορειομακεδόνες εθνικιστές που νίκησαν στις εκλογές, απ΄ την άλλη η συνηθισμένη αφασία στην οποία βυθίζονται τα ελληνικά «μεγάλα» κόμματα όταν «σκάει» ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και κάπου στο βάθος οι Αμερικάνοι που βλέπουν τον κίνδυνο να τους χαλάσουν

τη δουλειά (την ένταξη δηλαδή  του βορειομακεδονικού προτεκτοράτου τους στο ΝΑΤΟ) για την οποία μόχθησαν σχεδόν τρεις δεκαετίες, και τα δυτικά Βαλκάνια αποκτούν και πάλι «εξαιρετική σημασία» στο γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής.

Η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών

Το πολιτικό προσωπικό σε Αθήνα (Τσίπρας- Κοτζιάς) και Σκόπια (Ζάεφ) που υπέγραψαν στις Πρέσπες τη διευθέτηση του «προβλήματος των Σκοπίων» υποστηρίζουν πως ανέλαβαν το πολιτικό κόστος που συνεπάγονταν οι συμβιβασμοί για χάρη της ειρήνης και της ομαλότητας.

Κρίνοντας ωστόσο εκ του αποτελέσματος το μόνο και πραγματικά απτό συνεπακόλουθο της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό, μαζί με την ευρωπαϊκή προοπτική του νέου κράτους ήταν το αντάλλαγμα που προσφέρθηκε στον Ζάεφ. Τι αντάλλαγμα πήρε η Ελλάδα για αυτόν το συμβιβασμό δεν είναι γνωστό, πέρα από τα ωραία λόγια  των αμερικανοΕυρωπαίων περί «πυλώνα σταθερότητας» και άλλα τέτοια γραφικά. Τώρα, αν υπήρξαν και  «προσωπικές υποσχέσεις» που έλαβαν οι πρωταγωνιστές Τσίπρας, Κοτζιάς και Ζάεφ, μόνο αυτοί το γνωρίζουν. Αυτό που ωστόσο όλοι ξέρουν είναι πως αν έλαβαν την ευλογία της αμερικανικής αυτοκρατορίας για ανέφελο πολιτικό μέλλον, αυτή αποδείχτηκε χωρίς αντίκρισμα.

Αμερικανική σφραγίδα

Η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε σοβαρή και επικίνδυνη δουλειά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή όπως αποδεικνύεται από το αμερικανικό προεδρικό (Μπάιντεν) διάταγμα του 2021. Σ αυτό οι αυτοκρατορικές ΗΠΑ δημόσια προειδοποιούν με κυρώσεις όποιους τολμήσουν να ανακατέψου τις υποθέσεις τους στα δυτικά Βαλκάνια.


Το εν λόγω «εκτελεστικό διάταγμα» (Executive Order 14033) απειλεί με μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ και οποιεσδήποτε συναλλαγές, όπως και απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ τα πρόσωπα που παραβιάζουν ή παρεμποδίζουν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών (2018) και της Συμφωνίας της Αχρίδας (2001), εμποδίζοντας ουσιαστικά την (αμερικανική)  ειρήνη και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων.

Με τέτοιες κυρώσεις μπορεί να βρεθεί κάποιος που «είναι υπεύθυνος ή συνεργός ή έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε παραβίαση ή πράξη που παρεμπόδισε ή απείλησε την εφαρμογή οποιασδήποτε περιφερειακής συμφωνίας ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας ή αμοιβαίας αναγνώρισης ή πλαισίου ή μηχανισμού λογοδοσίας που σχετίζεται με τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών του 2018 κλπ κλπ»

Τα ψέματα

Φεύγοντας από την ουσία του θέματος (που είναι η εξυπηρέτηση του αμερικανικού συμφέροντος με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ) τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με ασκήσεις μικροπολιτικής μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Σε Αθήνα και  Σκόπια οι πάντες  γνωρίζουν ότι η χώρα δεν πρόκειται να χάσει την ομπρέλα του ΝΑΤΟ (και των Αμερικανών), αφού για αυτό έγινε όλη η φασαρίαΓνωρίζουν επίσης (Αθήνα και Σκόπια) ότι η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει μέλος της  ΕΕ «ποτέ» καθώς πέρασαν οι εποχές των χρυσών ευρωπαϊκών κουταλιών αλλά και των αντοχών για ενσωμάτωση πρόσθετων σοβαρών γεωπολιτικών ζητημάτων

Δεδομένων τούτων οι όποιες πολιτικές αντεγκλήσεις προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση.

Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ (και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις) μπορούν να την λένε στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ  ότι δεν υποστήριξε την υλοποίηση της συμφωνίας (με την υπογραφή των 3 πρωτοκόλλων, ο Μητσοτάκης απ την πλευρά του να λέει μετά το εθνικιστικό κρεσέντο της νέας «μακεδόνισας» Προέδρου δικαιώθηκα που φρέναρα μια συμφωνία η οποία αποδεικνύεται ανεπαρκής).

Τα ίδια ισχύουν πάνω κάτω και στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας με μια διαφορά:  η διάψευση υπεσχημένων και προσδοκιών τροφοδοτούν τις αντίρροπες/ αντιδυτικές πολιτικές δυνάμεις, ανεβάζοντας για τους Αμερικανούς το κόστος της διαχείρισης και ελέγχου του προτεκτοράτου τους που βρίσκεται σε μια κρίσιμη περιοχή και σε μια συγκυρία (πόλεμος στην Ουκρανία) που δεν αφήνει περιθώρια για αμφιταλαντεύσεις…

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Απαγορευμένη η λέξη “Τέμπη” μέχρι τις εκλογές με εντολή και απειλή Μαξίμου» (video)

Ακρίβεια: «Έχει σημασία ο χρονισμός» λέει η κυβέρνηση για την επιστολή Μητσοτάκη στην φον ντερ Λάιεν

Κασσελάκης από Περαία Θεσσαλονίκης: «Η ΝΔ επιθυμεί να έχει τον κόσμο εξαρτημένο, με pass κι επιστροφές φόρων – Αυτό θα αλλάξει» (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα