Το παρασκήνιο πριν από τη σύνοδο κορυφής στην Πράγα (Photos/Video)
Όταν η ατμομηχανή της Ευρώπης ομφαλοσκοπεί, τα άλλα … βαγόνια αγωνιούν για το κατά πόσο ο συρμός θα παραμείνει στις ράγες ή κινδυνεύει να εκτροχιαστεί.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πηγαίνει σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής εν μέσω παράλληλων και αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων, με την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών να είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο για το κλαμπ.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς επικεντρώνεται στα του οίκου του και αφήνει στην άκρη τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες για την ενεργειακή κρίση, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από Γάλλους και Ιταλούς.
German Chancellor Olaf Scholz has defended his strategy of increasing gas imports to Germany. Critics argued it was harming European interests and accused Germany of being selfish in the current energy crisis. pic.twitter.com/HosPjiRNY1
— DW Politics (@dw_politics) October 4, 2022Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μέχρι πριν από λίγες μέρες ορκιζόταν πίστη στη σοφία των αγορών και απέρριπτε τις προτάσεις για παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου, ανέκρουσε πρύμνα και πηγαίνει στην Πράγα έτοιμη να συζητήσει το πλαφόν.
Η προσπάθεια της Ούρσουλα για να αποφευχθεί η ανοιχτή σύγκρουσηΕπειδή, βεβαίως, η πρόεδρος της Κομισιόν δεν έγινε αίφνης θιασώτης του παρεμβατισμού, διευκρίνισε μιλώντας στο Στρασβούργο, ότι θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου και η συγκρότηση ενός κοινού συστήματος προμηθειών για τα κράτη-μέλη. Μέχρι να συμφωνηθούν οι επιμέρους λεπτομέρειες, οι αγορές θα έχουν το πρώτο λόγο και οι καταναλωτές θα βάζουν το χέρι βαθειά στην τσέπη.
Vote tomorrow EU's energy crisis plan. Here is what I said last month. Fossil fuel consumption was always unsustainable. But this crisis has created a bonanza for energy companies, while families and homes are hit with unpayable price hikes. We need publicly owned energy now! pic.twitter.com/eDJSstXTQB
— Clare Daly (@ClareDalyMEP) October 4, 2022Έχει όμως ενδιαφέρον, γιατί έκανε έστω ένα βήμα πίσω η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με το Politico, καθοριστικός ήταν ο ρόλος των επιτρόπων που έχει η Ιταλία και η Γαλλία, που έβγαλαν κίτρινη κάρτα στη Γερμανία. Η άποψη του Πάολο Τζεντιλόνι και του Τιερί Μπρετόν, που εκπροσωπούν τη δεύτερη και την τρίτη σε μέγεθος οικονομία στην ΕΕ, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Προφανώς οι επίτροποι δεν ενεργούν ως απεσταλμένοι των χωρών τους, αλλά οι διαμαρτυρίες τους για τη πολιτική της Γερμανίας αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της Ρώμης και του Παρισιού.
On Friday, we will present this roadmap to European leaders to tackle energy prices:
A price cap on gas properly designed to ensure supplies' security
Negotiations with trusted partners to dampen the price of gas imports
A strengthened Common Energy Platform#REpowerEU
Ο γερμανός καγκελάριος Σολτς αντιμέτωπος στο εσωτερικό με πιέσεις από τη βιομηχανία και τους καταναλωτές (αλλά και τους ψηφοφόρους στις περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία, την Κυριακή) υιοθέτησε τη γραμμή «εγώ κάνω ό, τι θέλω» και ανακοίνωσε ότι ρίχνει στην αγορά 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τη γερμανική οικονομία, που βρίσκεται κοντά στην ύφεση υπό το βάρος της εκρηκτικής αύξησης του ενεργειακού κόστους.
The EU also fears Berlin is handing German industry an unfair advantage with its €200 billion energy support package, but German officials maintain the measures are 'proportionate.' https://t.co/9Zz0AWF8BF
— DW News (@dwnews) October 4, 2022Η τεράστια ένεση του Σολτς προκάλεσε αντιδράσεις στη Γαλλία και την Ιταλία, που υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο αδιαφορεί για τους κανόνες της κοινής αγοράς αφού οι γερμανικές εταιρίες με την πλάτη του κράτους και το ζεστό χρήμα στην τσέπη θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών στις άλλες χώρες-μέλη. Κάποιοι αναλυτές έσπευσαν μάλιστα να υπενθυμίσουν ότι η Γερμανία είναι ο αρχιτέκτονας της ενεργειακής κρίσης λόγω της απόλυτης εξάρτησης από το φυσικό αέριο της Gazprom, εξάρτηση την οποία πληρώνουν τώρα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Τζεντιλόνι και ο Μπρετόν έριξαν μια χειροβομβίδα προειδοποίησης προς τον Σολτς με άρθρο τους σε αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες, με το οποίο ζητούν αλληλεγγύη και κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ζητούν επίσης «αμοιβαιοποίηση εργαλείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κάτι που παραπέμπει στις λύσεις που βρέθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έσπευσε να πει πως πρωτοβουλίες σαν κι αυτή που πήραν ο Τζεντιλόνι και ο Μπρετόν δεν απηχούν τις θέσεις της Κομισιόν, αλλά πρόσθεσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιμένει στην ανάγκη προστασίας της κοινής αγοράς και στην εξεύρεση «ευρωπαϊκών λύσεων».
Η απάντηση στις αιτιάσεις ήρθε από τον Κρίστιαν Λίντερ, τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, που είπε πως «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε άλλα εργαλεία, αλλά αυτή η κρίση είναι πολύ διαφορετική από την πανδημία του κορωνοϊού».
Σχολιάζοντας τις θέσεις του Βερολίνου, σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε πως «το ζήτημα που τίθεται αφορά στο τεράστιο μέγεθος που προγράμματος στήριξης (της γερμανικής κυβέρνησης), που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο».
Ωστόσο, ο Σολτς επιμένει ότι οι πολιτικές του «είναι πολύ ισορροπημένες, πολύ έξυπνες και ένα αποφασιστικό πακέτο». Είναι προφανές ότι ο γερμανός καγκελάριος δεν ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το τι λένε οι εταίροι του. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι τι θα πουν οι ψηφοφόροι στην Κάτω Σαξονία, όπου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της περιοχής.
Διαβάστε επίσης:
Ο Πούτιν έκανε τον Τσετσένο ηγέτη Καντίροφ υποστράτηγο
Μπινός, Κοτιγιάρ, Ιπέρ κόβουν τα μαλλιά τους σε αλληλεγγύη στις Ιρανές γυναίκες (Photos/Video)
Βερολίνο: Η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από την τουρκολιβυκή συμφωνία – Δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος τρίτου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοβαρό επεισόδιο στα αποδυτήρια μεγάλης ελληνικής ομάδας
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης από την 1η Δεκεμβρίου
- ΣΟΚ: Η Έλενα Τσαγκρινού έδειξε live τις ρώγες της…
- Κρήτη: Τα Φαλάσαρνα γίνονται ξενοδοχείο
- Eξαρχεια: Φωτογραφίες από τον άγριο ξυλοδαρμό του πατέρα από τα ΜΑΤ μπροστά στο παιδί του
- Οι ΗΠΑ «δείχνουν» το Κίεβο ως δράστη για τη δολοφονία της κόρης του Ντούγκιν!
- Νεκρός ο 46χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν από τις 3 Οκτωβρίου
- To ξέσπασμα του Γιώργου Λιανού για τον Ντάνο: «Με έχετε κάνει… σώβρακο»
- Ο Μητσοτάκης προωθεί στη Ν.Δ. και άλλον υβριστή του Καραμανλή
- Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- ΣΥΡΙΖΑ: Κλείνει το μάτι σε συνταξιούχους, μικρομεσαίους, νοικοκυριά
- Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα: Όσο πιο απειλητική η ρητορική εξ Ανατολών, τόσο πιο σαφής η απόρριψη από το Βερολίνο
- Βασιλιάς Κάρολος: Πότε θα πραγματοποιηθεί η στέψη του, όλο το τελετουργικό
- Τα παράσιτα στη γραμμή Μαξίμου – ΥΠΕΞ, Φόρτσα Ιτάλια για την Πειραιώς και η υποψηφιότητα Αντώνη Σαμαρά
- Νίκος Χατζηνικολάου: Νέα πολιτική εκπομπή στον Ant1 – Πότε κάνει πρεμιέρα
- Ιταλία: Σύγκρουση Μελόνι-Ντράγκι με αντικείμενο το ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- Για το ΝΑΤΟ, ρε γαμώτο
- Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου
- ΣΥΡΙΖΑ: Σκέψεις για συμμετοχή «τηλεοπτικών» δημοσιογράφων στα ψηφοδέλτια

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- ΣΥΡΙΖΑ: Κλείνει το μάτι σε συνταξιούχους, μικρομεσαίους, νοικοκυριά
- Για το ΝΑΤΟ, ρε γαμώτο
- ΣΥΡΙΖΑ: Σκέψεις για συμμετοχή «τηλεοπτικών» δημοσιογράφων στα ψηφοδέλτια
- Κυβερνητικό αλαλούμ με το ωράριο των καταστημάτων – Το «μπαλάκι» στους εμπορικούς συλλόγους
- Τα παράσιτα στη γραμμή Μαξίμου – ΥΠΕΞ, Φόρτσα Ιτάλια για την Πειραιώς και η υποψηφιότητα Αντώνη Σαμαρά
- Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου
- Ιταλία: Σύγκρουση Μελόνι-Ντράγκι με αντικείμενο το ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα: Όσο πιο απειλητική η ρητορική εξ Ανατολών, τόσο πιο σαφής η απόρριψη από το Βερολίνο
- Βασιλιάς Κάρολος: Πότε θα πραγματοποιηθεί η στέψη του, όλο το τελετουργικό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκτακτο δελτίο: Ναυάγιο πλοίου με 100 μετανάστες στα Κύθηρα - Μεγάλη επιχείρηση
- Μετά τον S&P και ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβαθμίζει την προοπτική του αξιόχρεου της Βρετανίας
- Βόρεια Κορέα: Μέτρα ανταπόδοσης στις δραστηριότητες των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας οι πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές
- Διευκολύνσεις πληρωμών ζητά η Τουρκία από τη Ρωσία
- Θεσσαλονίκη στις 20 Οκτωβρίου τα τεθωρακισμένα MARDER από Γερμανία
- Βρετανία: Λιτότητα πιο φονική… και από την COVID-19
- Δένδιας: Αν κάτι μπορεί να με ξυπνήσει το βράδυ σαν εφιάλτης είναι η διάλυση της Ευρώπης
- Διπλή επιχείρηση του Λιμενικού σε Λέσβο, Κύθηρα – τουλάχιστον 15 μετανάστες νεκροί (video)
- Belgorod: Στην Αρκτική κινείται το θηριώδες πυρηνικό υποβρύχιο – Φόβοι πως ο Πούτιν ετοιμάζει δοκιμή – επίδειξη του «Poseidon»