Το πανόραμα των νέων ελληνικών σειρών της σεζόν 2023-2024

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Η παραλία» της ΕΡΤ1 χθες βράδυ ατύπως νοηματοδότησε την έναρξη της νέας τηλεοπτικής σεζόν, τουλάχιστον σε επίπεδο ελληνικής μυθοπλασίας, η οποία φέτος θα διαθέτει 20 νέες σειρές.

Το topontiki.gr επιχειρεί να «φωτογραφίσει» το σύνολο των νέων ελληνικών σειρών μυθοπλασίας, τα επεισόδια των οποίων θα μεταδίδονται κυρίως στη ζώνη του prime time, διεκδικώντας την προσοχή όσο περισσότερων τηλεθεατών γίνεται.

Η ΕΡΤ1

προτείνει για τη σεζόν 2023-2024 τις σειρές «Η παραλία», «Ηλέκτρα», «Έρημη χώρα», «Στα σύρματα», «Τρίτος όροφος», «Η μεγάλη χίμαιρα» και (η υπο συζήτηση) «Αύγουστος». Η «Παραλία» συστήθηκε το βράδυ της Δευτέρας και θα προβάλλεται καθημερινά στις 22.45.

Η πλοκή σε σκηνοθεσία Στέφανου Μπλάτσου έχει στο επίκεντρό της έρωτες, έγκλημα, μυστήριο, μουσικές, κρυμμένα μυστικά και έθιμα της Κρήτης με φόντο το περίφημο κοινόβιο στα Μάταλα. Με τους Δανάη Μιχαλάκη, Κώστα Νικούλι, Δημήτρη Μοθωναίο, Μάκη Παπαδημητρίου, Γιώργο Μιχαλάκη κ.α.

Η «Ηλέκτρα», σειρά εποχής κι αυτή, «κοιτά» την θέση της γυναίκας στην κοινωνία, την πατριαρχία, την μέσα από μια τη ζωή μιας καταπιεσμένης γυναίκας η οποία αγωνίζεται για την χειραφέτισή της. Πρωταγωνιστούν οι Έμιλυ Κολιανδρή, Τάσος Γιαννόπουλος, Αποστόλης Τότσικας κ.ά..

Η σειρά «Στα σύρματα» είναι μια ιδιαίτερη κοινωνική περιπέτεια με κωμικό DNA και περιγράφει τη φιλία δύο φυλακισμένων. Την σκηνοθεσία έχει ο Χάρης Μαζαράκης. Με τον Νίκο Δημάκη συνυπογράφουν το σενάριο.

Στους κεντρικούς ρόλους θα εμφανίζονται οι Θανάσης Τσαλταμπάσης, Ιβαν Σβιτάιλο, Βίκυ Παπαδοπούλου, Βασίλης Χαλακατεβάκη.

Σφηνάκια από την καθημερινότητα ενός ζευγαριού ηλικιωμένων είναι τα μικρής φόρμας επεισόδια της σειράς «3ος όροφος» του Βασίλη Νεμέα με τους Αντώνη Καφετζόπουλο και Λυδία Φωτοπούλου.

Η «Έρημη χώρα» του Γιώργου Γκικαπέππα, θα κάνει αρχικά ντεμπούτο στην δωρεάν πλατφόρμα διαρκούς ροής περιεχομένου ERTFLIX, και κατόπιν τα οκτώ επεισόδια της θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ1.

Η «Έρημη χώρα» έχει στο επίκεντρό της έναν κοινωνικό- δικαστικό γόρδιο δεσμό και αποτελεί ένα σχόλιο για ένα θέμα που απασχολεί πολιτειακούς θεσμούς και κομμάτι της κοινωνίας. Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Καραμίχος, Αλεξάνδρα Αηδίνη, Δανή Σκιάδη, Γιώργος Κέντρος, Άννα Μαρία Μαρινάκη κ.ά.

Σε έξι επεισόδια συνολικού κόστους 4,5 εκατ. ευρώ θα αναπτυχθεί η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου «Η μεγάλη χίμαιρα» του Μίτια Καραγάτση, από την ΕΡΤ1 με την ΕΡΤ ως συμπαραγωγό να συμμετέχει με περίπου 1,3 εκατ. ευρώ από τα 4,5 εκατ. ευρώ του συνολικού κόστους.

Την προσαρμογή του κειμένου σε μίνι σειρά υπογράφουν ο Ιωάννης Πάππος, ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που εξέδωσε βιβλία του στην Αμερική από έναν εκ των μεγαλύτερων εκδοτικών οίκων στον πλανήτη, τον Harper Collins, σε συνεργασία με τον Ντένη Ηλιάδη, ο οποίος θα σκηνοθετεί.

Ο «Αύγουστος» σε σενάριο της Εύας Πανταζή («Στοργή», Σκάι) έχει αστυνομική πλοκή και εφόσον λάβει το «πράσινο φως» θα λάβει θέση στο δεύτερο μισό της σεζόν, κάποια στιγμή.
Mega

Από τη συχνότητα του Mega θα βγουν στον αέρα οι νεόκοπες σειρές «Το ναυάγιο», «Milky way», «Famagusta». Η σειρά εποχής «Το ναυάγιο» εμπνέεται από την ίσως συγκλονιστικότερη ελληνική ναυτική τραγωδία των νεώτερων χρόνων για να αφηγηθεί μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης, δύναμης ψυχής και καρμικών συμπτώσεων.

Βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, σε σενάριο Γιώργου Κόκουβα, σκηνοθεσία Γιάννη Χαριτίδη. Μια σκληρή, συνάμα τρυφερή ιστορία, με κλιμάκωση στην πλοκή της. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Γιάννης Στάνκογλου, Αναστασία Παντούση, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λεωνίδας Κακούρης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Έκτορας Λιάτσος, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Δημήτρης Καπουράνης.

Η σειρά «Milky way» μικρής φόρμας (ολοκληρώνεται σε οκτώ επεισόδια), του διακεκριμένου σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου, είναι η ιστορία μιας έφηβης η οποία πάει κόντρα σε αυτό που ο περίγυρος της πάει να τής επιβάλει ως σωστό και ηθικό, για να βρει το δρόμο της , διεκδικώντας το- μάλλον όχι αυτονόητο για πολλούς- δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει την αποδοχή του διαφορετικού, την ανεκτικότητα, την συμπερίληψη.


Στη σειρά παίζουν οι Κορίννα Ντουλλάαρτ, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Γιούλικα Σκαφιδά κ.ά..

Η σειρά «Famagusta», με τους Χρήστο Λούλη, Γιάννη Μπέζο, Κοραλία Καράντη, Αντρέα Γεωργίου, Γρηγόρη Βαλτινό, Δέσποινα Μπεμπεδέλη σε σενάριο Βάνας Δημητρίου, έρευνα / τεκμηρίωση Δημήτρη Τοκαρή και σκηνοθεσία Αντρέα Γεωργίου για την κατεχόμενη πλέον κυπριακή πόλη – φάντασμα Αμμόχωστο θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη χρονική συγκυρία, καθώς το 2024 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, η οποία παραμένει η μόνη διχοτομημένη χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ταξίδι του κεντρικού ήρωα της σειράς, που θα υποδυθεί ο Χρήστος Λούλης, θα αποδειχθεί, σύμφωνα με το σενάριο, μοιραίο εξίσου για τη ζωή του και για τις ζωές όλων των χαρακτήρων της σειράς «Famagusta», αφού θα λειτουργήσει ως καταλύτης προκειμένου να αποκαλυφθούν καλά κρυμμένα μυστικά που έμεναν θαμμένα κάτω από τα εγκαταλειμμένα καλντερίμια της Αμμοχώστου.

Alpha

Ο Alpha στον ανταγωνισμό θα αντιπαραβάλλει τις σειρές «Το προξενιό της Ιουλίας», «Ο γιατρός» και «Φόνοι στο καμπαναριό».

Η σειρά «Το προξενιό της Ιουλίας» βασίζεται στο μυθιστόρημα του Γιώργου Σ. Πολίτη το οποίο «πατά» σε γεγονότα με επίκεντρο την απόδοση δικαιοσύνης σε μια υπόθεση διπλής δολοφονίας με κυρίαρχη φιγούρα μια γυναίκα η οποία καταδικάζεται σε θάνατο.


Η Ιουλία Βένιου καταδικασμένη σε θάνατο για τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρη τους, αποδέχεται αμίλητη τη μοίρα της. Έξι 24ωρα πριν από την εκτέλεση της ποινής της γίνεται η ανατροπή.

Η σειρά «Φόνοι στο καμπαναριό» είναι η δεύτερη- σε συνολικό επίπεδο- κωμική σειρά της νέας σεζόν (η άλλη είναι η σειρά «Στα σύρματα). Πρόκειται για σουρεαλιστική αστυνομική κωμική περιπέτεια μυστηρίου σε σενάριο Νίκος Τσιάμης, Νίκος Μήτσας και Παναγιώτης Χριστόπουλος και σκηνοθεσία Αντώνη Αγγελόπουλου η πλοκή της οποίας έχει στο επίκεντρό της το μοναστήρι της Αγίας Θεοδούλης, στο οποίο ένας ποδοσφαιριστής εντοπίζεται νεκρός. Όλες οι μοναχές στο μοναστήρι, μπαίνουν στο στόχαστρο των αστυνομικών. Με τους Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Ρένια Λουιζίδου, Άννη Θεοχάρη, Μένη Κωνσταντινίδου κ.ά.


Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στη σειρά «Ο γιατρός» πυροβολείται από πατέρα ενός ασθενή, τη γλιτώνει… παρα τρίχα αλλά τού προκαλεί απώλεια μνήμης. Ιστορία βγαλμένη από τη ζωή, θα αναπτυχθεί σε 32 επεισόδια. Προέρχεται από την ιταλική σειρά «Nelle tue mani» και πρωταγωνιστούν επίσης οι Δήμητρα Σιγάλα, Βασιλική Τρουφάκου, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Μανώλης Κλωνάρης, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Τάσος Χαλκιάς.

ANT1

Το «βαρύ πυροβολικό» του ΑΝΤ1 είναι η σειρά εποχής «Η μάγισσα», ενδιαφέρον φαίνεται να έχουν και οι «Μετά τη φωτιά» και «Ο πρώτος από εμάς». Στα υπόψη και οι «Ψυχοκόρες», σειρά η οποία αφού κάνει τη διαδρομή της στο ΑΝΤ1+ θα προβληθεί από το γραμμικό κανάλι (Σεπτέμβριο 2024- αν δεν αλλάξει κάτι στο μεταξύ).

Η «Μάγισσα» λέγεται ότι είναι η ακριβότερη παραγωγή της σεζόν (με κόστος τα 12 εκατ. ευρώ). Σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρίτου και σενάριο Μελίνας Τσαμπάνης και Πέτρου Καλκόβαλης η πλοκή της εκτυλίσσεται στη Μάνη των καπεταναίων και των πειρατών στις παρυφές της Επανάστασης.

«Οι πειρατές στην ουσία είναι το κίνητρό μας. Πάμε να αφηγηθούμε μια ιστορία για έναν κόσμο για τον οποίον δεν έχουμε σαφή εικόνα. Αυτό βέβαια μας αφήνει περιθώρια ελευθερίας στην φαντασία και τις κινήσεις μας» έχει δηλώσει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στο topontiki.gr ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος. Παίζουν οι Έλλη Τρίγγου, Γιώργος Γάλλος, Κατερίνα Λέχου, Τάσος Νούσιας, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Νίκος Ψαρράς, Θέμις Μπαζάκα κ.ά..

Η σειρά «Ο πρώτος από εμάς», σε σκηνοθεσία Πιέρρου Ανδρακάκου, θέτει κοινωνικά ζητήματα, καταστάσεις οικείες με κάποιον τρόπο. Η υπόθεση της περιστρέφεται γύρω από μια παρέα φίλων κοντά στα 40. Η ζωή όλων ανατρέπεται όταν ένας εξ αυτών διαπιστώνεται ότι πάσχει από μια ανίατη ασθένεια, νέο το οποίο σοκάρει τους υπόλοιπους. Με τους Γιάννη Τσιμιτσέλη, Σπύρο Χατζηαγγελάκη, Μάριο Αθανασίου, Λένα Δροσάκη, Αθηνά Οικονομάκου, Βίβιαν Κοντομάρη κ.ά..

Η σειρά «Μετά τη φωτιά» παίρνει αφορμή από την γαλλοβελγική παραγωγή μικρής φόρμας «Le Bazar de la Charité» που περιγράφει ένα τραγικό γεγονός το οποίο συνέβη στο Παρίσι στις 4 Μαΐου 1897. Σε ένα φιλανθρωπικό παζάρι ξέσπασε φωτιά από λαμπτήρα κινηματογραφικού προβολέα και προκάλεσε το θάνατο 125 ανθρώπων μεταξύ των οποίων 118 γυναικών.

Στην ελληνική προσαρμογή η ιστορία της σειράς είναι σύγχρονη και «ακουμπά» σε σημερινά κοινωνικά ζητήματα και ακραίες συμπεριφορές. Με τους Ανδρέας Κωνσταντίνου, Λευτέρης Ελευθερίου, Νέηθαν Τόμας, Γιάννης Καράμπαμπας, Πηνελόπη Μαρκοπούλου.

ΣΚΑΪ

Ο Σκάι προτείνει τις σειρές «Οι Πανθέοι» και «Ορκιστείτε παρακαλώ». Η σειρά «Οι Πανθέοι» βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα- ποταμό του Τάσου Αθανασιάδη. Στο επίκεντρο της ιστορίας ο «απαγορευμένος» έρωτας της της Μάρμως Πανθέου με τον Κίτσο, ανιψιό του συζύγου της, Ανδρέα. Όλα αρχίζουν τη μέρα που ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στο αρχοντικό των Πανθέων. Οι συγγενείς συγκεντρώνονται γύρω από τον στρατηγό Βλάσση Πανθέο, που αργοπεθαίνει.


Οι ήρωες του Τάσου Αθανασιάδη, παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από το σενάριο της Γιάννας Κανελλοπούλου και του Άγγελου Χασάπογλου σε σκηνοθεσία Σπύρου Μιχαλόπουλου. Με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Μελία Κράιλινγκ, Μιχάλη Σαράντη,, Νίκο Χατζόπουλο, Κόρα Καρβουνη, Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργο Κωνσταντίνου κ.ά..

Στο φόντο του προγράμματος του σταθμού φαίνεται να υπάρχει το ριμέικ της σειράς «Ορκιστείτε παρακαλώ» από το Μάρκο Σεφερλή. Βασίζεται στη σειρά αυτοτελών επεισοδίων της δημοφιλούς σειράς του 1982 που είχε προβληθεί από την ΕΡΤ2 με θεματολογία γύρω από τις υποθέσεις οι οποίες εκδικάζονται καθημερινά στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

Star

Το Star συστήνει την κωμωδία «Στα σύνορα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου. Βασισμένη στην κροατική κωμική αστυνομική περιπέτεια «Na granici» («On the boarder») του 2018, έχει επίκεντρο της πλοκής ένα χωριό, στα σύνορα, στο οποίο μία αξιαγάπητη γιαγιά, με πολύστροφο μυαλό, με ανήσυχη φύση και ροπή στην παρανομία, ζει με την οικογένειά της. Με τους Υρώ Μανέ, Κώστα Κόκλα, Νίκο Πουρσανίδη, Λίλα Μπακλέση, Σπύρο Πούλη.

Διαβάστε επίσης:

Netflix: Έδιωξε από τη σειρά «Wednesday» τον ηθοποιό που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση

ΕΡΤ1: Δυναμική αν και με αδυναμίες η σειρά «Η Παραλία»

Κακοκαιρία Daniel – Βόλος: Εγκλωβίστηκε συνεργείο του Alpha – «Η στάθμη του νερού ανεβαίνει διαρκώς» (video)

Keywords
σεζον, βλαδίμηρος κυριακίδης, ιωάννα τριανταφυλλίδου, τάσος νούσιας, αθηνά οικονομάκου, υρώ μανέ, ερτ1, time, μυστήριο, κρητη, dna, ιβαν, ΕΡΤ, ηλιαδης, φως, mega, κυπρος, alpha, αγγελοπουλος, ΑΝΤ1, μαΐου, star, υρώ, netflix, wednesday, βολος, video, κινηση στους δρομους, βιβλια, κατερινα λεχου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ηλεκτρα γαλανου, eurobank alpha, alpha eurobank, αθηνα, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, ελευθερια ελευθεριου, φωτια, λευτερης πανταζης, γιωργος αγγελοπουλος, δαναη μιχαλακη, η ζωη, κοινωνια, βλαδίμηρος κυριακίδης, δανδουλακη, υρώ, γιουλικα σκαφιδα, γυναικα, δωρεαν, θεμα, ιβαν, ιωάννα τριανταφυλλίδου, κοντρα, λυδια, πηνελοπη, σκαι, υρώ μανέ, φιλια, χθες βραδυ, alpha, dna, mega, star, time, αθηνά οικονομάκου, αλεξανδρα, αμερικη, αννα, απωλεια, απωλεια μνημης, αφορμη, βικυ, βιβλιο, βραδυ, γεγονοτα, γεγονος, γεωργιου, δημητρα, γινεται, δαναη, δευτερο, δεσποινα, εθιμα, ευρω, υπαρχει, ελλη, ελισαβετ, εμιλυ, εξι, ερευνα, ευελπιδων, ζεγκινογλου, ζωη, ζωνη, υποθεση, ηρωες, ηθικο, εικονα, ιωαννα, κωμωδια, λεχου, λεωνιδας, μαΐου, μανη, ματαλα, μοιρα, μυστήριο, μινι, μαρια, μυαλο, μυθιστορημα, μυστικα, νεμεα, νικο, νουσιας, οικογενεια, οκτω, οστα, ουσια, παζαρι, παμε, παρισι, πειρατες, πετρουλακη, ροπη, σειρες, σεναριο, σειρα, σκηνοθεσια, σπυρου, συχνοτητα, τάσος νούσιας, τασος, τοτσικας, φαντασια, φυση, φοντο, χρηστος, ιωαννης, κωνσταντινος, δημητρης, δικαιωμα, εκτορας, επεισοδια, ερωτες, χωρα, ηλιαδη, ιουλια, εισβολη, κομματι, κωνσταντινου, σωστο, ταξιδι, θανασης, χαλκιας, γιαγια
Αναζητήσεις
δημητρης καπουρανης 2024
Τυχαία Θέματα
2023-2024,