Το απλό κόλπο για να θυμάστε πάντα τι όνειρο είδατε στον ύπνο σας
Έχει συμβεί σε όλους μας σίγουρα πολλές φορές στην ζωή μας: έχουμε δει ένα πολύ ωραίο όνειρο στον ύπνο μας, με πλοκή, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με εξέλιξη, με δράση κλπ αλλά όταν ξυπνάμε δεν μπορούμε με τίποτα να ανακαλέσουμε λεπτομέρειες από όσα είδαμε και δεν έχουμε παρά μια πολύ γενική και αόριστη εικόνα για όσα “είδαμε” στα όνειρά μας.
Ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστήμης στην πόλη Λυόν της Γαλλίας, είχαν διαπιστώσει στο
Αλλά οι επιστήμονες προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Εξέτασαν τις περιπτώσεις 41 ατόμων. Από αυτούς οι 21 είχαν δηλώσει ότι τους ήταν πολύ εύκολο να θυμούνται τι όνειρα βλέπουν στον ύπνο τους. Αυτό τους συνέβαινε (κατά μέσο όρο) 5,2 πρωινά την εβδομάδα. Οι υπόλοιποι 20 δήλωσαν ότι “σπανίως” θυμούνται τα όνειρά τους (μ.ο. 2 φορές τον μήνα).
Χρησιμοποιώντας τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που θυμόντουσαν πιο εύκολα τα όνειρά τους είχαν ισχυρότερη αυθόρμητη δραστηριότητα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου. Η μία ήταν ο μέσος προμετωπιαίος φλοιός (υπεύθυνος για την πραγματοποίηση συσχετισμών ανάμεσα σε τοποθεσίες, γεγονότα και προσαρμοστικές αντιδράσεις, όπως τα συναισθήματα). Η άλλη ήταν η κροταφοβρεγματικό διασταύρωση (υπεύθυνη για τη μίμηση και τον σχηματισμό εικόνων του εαυτού μας και άλλων ανθρώπων στον εγκέφαλο). Ως εκ τούτου, τα δύο αυτά μαζί βοηθούν στη δημιουργία των ονείρων εξαρχής. Επίσης συμβάλλουν στην ικανότητα του ατόμου να τα θυμάται.
Κατέληξαν, δε, σε τρεις βασικές “ασκήσεις”. Αφορούν όποιον επιθυμεί να “εκπαιδεύσει” τον εγκέφαλό του για να θυμάται τα όνειρα που βλέπει:
Στα όνειρα υπάρχει πάντα μια χρονολογική δομή (όσο και αν αυτή μοιάζει αυθαίρετη πολλές φορές). Αλλά και αρκετές λεπτομέρειες στις εικόνες. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να θυμάται αυτά τα στοιχεία, όταν ξυπνάμε, αναπαράγοντας μια σκηνή στην πραγματική ζωή.
Για πέντε λεπτά κάθε μέρα, πηγαίνετε στο παράθυρο του σπιτιού σας και αρχίστε να παρατηρείτε οτιδήποτε συμβαίνει έξω από αυτό. Τα χρώματα, τα κτήρια, τους περαστικούς, τα ρούχα, τα ζώα... τα πάντα. Μείνετε εκεί και παρατηρήστε καλά την κάθε λεπτομέρεια σε οτιδήποτε πέφτει το βλέμμα σας. Σκοπός της άσκησης είναι η παρατήρηση της λεπτομέρειας. Να προσέχετε τι ακριβώς βλέπετε και όχι απλά να έχετε μια γενική ιδέα του τι κοιτάτε. Μόλις το κάνετε αυτό, σημειώστε ό,τι παρατηρήσατε σε ένα τετράδιο. Με την παρατήρηση και την καταγραφή εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας να θυμάται λεπτομέρειες ασυνείδητα.
Δύσκολο, αλλά αν θέλετε να θυμάστε τα όνειρά σας, είναι απαραίτητο. Όταν ξυπνάτε από τον απότομο ήχο που κάνει το ξυπνητήρι, ο εγκέφαλός σας βγαίνει απότομα και βίαια από το βαθύ στάδιο του ύπνου. Είναι ο λεγόμενος ύπνος REM, όπου είναι και το πιθανότερο να βλέπετε όνειρα. Αυτό διαταράσσει κάθε ονειρική σκέψη και σας ξυπνάει απότομα. Αν ξυπνάτε από μόνοι σας, χωρίς ξυπνητήρι, ομαλά και σταδιακά, θα σας είναι πιο εύκολο να θυμάστε τι όνειρά είδατε.
Αν το έχετε βάλει σοβαρό σκοπό να μάθετε να θυμάστε τα όνειρά σας, τότε κάντε και κάτ... προφανές. Πάρτε ένα τετράδιο ή σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι σας όταν κοιμάστε. Αυτή η τεχνική είναι παρόμοια με την “θεραπεία παραθύρου” αλλά γίνεται τμηματικά. Γίνεται καταγράφοντας κάθε κομμάτι από πληροφορίες που θυμάστε από ένα όνειρο.
Αντί να περιμένετε το πρωί για να γράψετε ό,τι είδατε, κρατήστε το “ημερολόγιο ύπνου” κοντά σας τη νύχτα. Μόλις ξυπνήσετε από ένα όνειρο, γράψτε ό,τι μπορείτε να θυμηθείτε, με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. Αν δεν θέλετε να γράψετε τα πάντα, κρατήσετε σημειώσεις των βασικών σημείων. Σύντομα, τα όνειρά σας θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται πιο “ζωντανά” και θα σας είναι πιο εύκολο να τα θυμάστε.
Πηγή: iatropedia
όνειραμνήμηHas video: Exclude from popular: 0
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποκαλύφθηκε όλο το παρασκήνιο για το συμβάν ανάμεσα στον Γιώργο Παπαδάκη και την Μπάγια Αντωνοπούλου!
- Γιος πρώην Έλληνα βουλευτή και Ευρωβουλευτή στο κύκλωμα κοκαΐνης
- Ειρήνη Λαγούδη: «Χάνομαι, καταρρέω…» – ανάρτηση του ντετέκτιβ που είναι σίγουρος για αυτοκτονία
- Η Μπάγια Αντωνοπούλου επιτέλους έλυσε τη σιωπή της
- Δυσάρεστα νέα για τον Λευτέρη Πετρούνια
- Συγκλονίζει ο Michael Bublé:«Ο καρκίνος του γιου μου, άλλαξε τη ζωή μου.Δεν αντέχω άλλο. Αποσύρομαι»
- Καμπανάκι επιστημόνων - Oι μισοί Έλληνες έχουν πρόβλημα με τη βιταμίνη D και τη λήψη ασβεστίου
- Χάστε κιλά με τα μυστικά του… Χάρβαρντ!!!
- Στα Βαλκάνια τα ρυπογόνα γερμανικά ντίζελ;
- Πορτογαλίδα έπεσε στο κενό από 27ο όροφο κτηρίου ενώ έβγαζε selfie - Το βίντεο σοκάρει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Folli Follie: Ο όρος για φρέσκο χρήμα
- «Να σε βρίζουν δημόσια;» - Νέα δήλωση Μαρίνας Τσιντικίδου μετά τον «πόλεμο» με Μικρούτσικο, Βόσσου
- Αποκάλυψη για την Ρένα Βλαχοπούλου: «Δεν ήταν τσιγκούνα - Έδινε όλα τα νοσήλια όταν αρρώστησε ο Εξαρχάκος»
- Σοκ από τις εικόνες στη Δράμα μετά από τροχαίο - Δύο νεκροί, άμορφη μάζα το όχημα (Photo)
- Όλα όσα είπα ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές, οικονομία, «εθνικά θέματα»
- «Βράζει» ο Τραμπ: Θα τιμωρήσω αυστηρά τη Σαουδική Αραβία!
- «Ντου» αντιεξουσιαστών σε Ούγγρους εθνικιστές οπαδούς στην Κάνιγγος (Video)
- «Γεια σας, είμαι ο σύζυγος της Αμάλ»
- Τσίπρας στην Κ.Ε.: Μονόδρομος η Συμφωνία των Πρεσπών - Μηνύματα σε χαμηλούς τόνους προς Καμμένο και όχι μόνο
- Το απλό κόλπο για να θυμάστε πάντα τι όνειρο είδατε στον ύπνο σας

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Το απλό κόλπο για να θυμάστε πάντα τι όνειρο είδατε στον ύπνο σας
- Ανησυχία στο Κιλκίς – Ξέσπασε πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή με άσκαστα βλήματα από τον Α’ Παγκόσμιο!
- Κύκλωμα ναρκωτικών: Σε διαθεσιμότητα οι δύο αστυνομικοί – 11 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ
- Folli Follie: Ο όρος για φρέσκο χρήμα
- Πρόταση Σκουρλέτη για ενιαία δομή της Πολιτικής Γραμματείας
- «Γεια σας, είμαι ο σύζυγος της Αμάλ»
- «Ντου» αντιεξουσιαστών σε Ούγγρους εθνικιστές οπαδούς στην Κάνιγγος (Video)
- Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές, οικονομία, «εθνικά θέματα»
- Πρόταση Σκουρλέτη για ενιαίο όργανο στην Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ά.Μέρκελ: Ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα και αλληλεγγύη εντός της ΕΕ
- Τα πρώτα αυτοκίνητα στην Ελλάδα: Ιστορική αναδρομή (1894-1913)
- Πυρκαγιά ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή του χωριού Σκρα Κιλκίς
- Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας: Αυτοδυναμία για την Άννα Μαστοράκου- ΔΕΙΤΕ τα αποτελέσματα- "Είναι νίκη της ιατρικής κοινότητας"
- Άμεσα περισσότερες από 1.000 προσλήψεις στα ΕΠΑΛ - Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις προσλήψεις τα τελευταία έτη
- Μέρκελ: Να φροντίσουμε την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά με αλληλεγγύη εντός ΕΕ
- Ο Κουρουμπλής ζήτησε να επανεξεταστεί το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ
- Δυσάρεστα νέα για τον Λευτέρη Πετρούνια
- Νέο αυστηρό μήνυμα Ντράγκι στην ιταλική κυβέρνηση
- Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους το επίδομα