Τα πρώτα ηλεκτρονικά βραχιολάκια για κρατούμενους και υπόδικους παραδίδονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης

ΕΛΛAΔΑ

Τα πρώτα 250 βραχιολάκια που θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων και υποδίκων, παραδίδονται την Τρίτη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το βραχιόλι θα αποτελέσει το απολυτήριο για κρατουμένους και υπόδικους ήπιας εγκληματικότητας (ποινή κάθειρξης έως δέκα χρόνια) και όσους επιθυμούν να απολαύσουν τις ευεργετικές διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα, όπως π.χ. ο Νίκος Ρωμανός,

που βρίσκεται στις φυλακές Αυλώνα, προκειμένου να κάνει χρήση της εκπαιδευτικής του άδεια.

Σε αυτή τη φάση θα εκπονηθεί 18μηνο πιλοτικό πρόγραμμα με 250 κρατουμένους, από τους οποίους αποκλείονται αυστηρώς οι ισοβίτες.Ο νόμος προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν υπόμνημα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και εκείνο με τη σειρά του να αποφασίσει. Οι διατάξεις του δίνουν τη δυνατότητα χρήσης του βραχιολιού από προσωρινά κρατουμένους, υφ' όρον απόλυση κρατουμένους και κρατουμένους που δικαιούνται άδειας από τις φυλακές.

Το βούλευμα, με το οποίο θα συνοδεύεται η δυνατότητα χρήσης του βραχιολιού θα καθορίζει τους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς του κρατουμένου. Αν για παράδειγμα, πρέπει να επισκέπτεται κάποιο νοσοκομείο, κέντρο αποτοξίνωσης ή πανεπιστημιακή σχολή, όπως στη περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, θα είναι σαφές στους δικαστικούς λειτουργούς και κατ' επέκταση στους επόπτες του συστήματος.

Το κόστος υπολογίζεται στα 12,5 ευρώ την ημέρα, ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο κρατούμενος, εκτός κι αν αποδεδειγμένα δεν μπορεί να το καταβάλει, οπότε το επωμίζεται το Δημόσιο.

ηλεκτρονικό βραχιολάκικρατούμενοιυπουργείο ΔικαιοσύνηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα