ΣΥΡΙΖΑ: «Στροφή» Κασσελάκη με… focus σε κυβέρνηση και αλλαγή πλεύσης απέναντι στη Νέα Αριστερά – Πώς βλέπει Ανδρουλάκη

Αντιπαράθεση με Μητσοτάκη, αιχμές για Ανδρουλάκη και «αδιαφορία» για τη Νέα Αριστερά, αυτή ήταν η στάση του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι σε κυβέρνηση και τους «ανταγωνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ από την προοδευτική αντιπολίτευση, στην ομιλία του χθες κατά την πρωινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η τελευταία συγκλήθηκε προκειμένου ο Στέφανος Κασσελάκης, που δεν είναι βουλευτής, να μπορέσει να δώσει το «παρών» στη συζήτηση για

τον προϋπολογισμό του 2024.

Η αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη, ουσιαστικά κινήθηκε στο επίπεδο της αποδόμησης του κυβερνητικού αφηγήματος για την οικονομία (το συγκεκριμένο σκέλος της ομιλίας ήταν πολύ αναλυτικό και με στοιχεία) χωρίς ιδιαίτερα υψηλούς τόνους όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Πιο πολύ είχε μια λογική «υπεύθυνης αντιπολίτευσης». Άφησε ωστόσο αιχμές για αλαζονεία και για τα εσωκομματικά της ΝΔ.

Το «41% έχει πήλινα πόδια» είπε χαρακτηριστικά «γιατί η κοινωνία νιώθει προδομένη». Και γιατί στο εσωτερικό της ΝΔ οι «υποκλινόμενοι» στον Ερντογάν και εκείνοι «που θυμήθηκαν ότι μας λείπουν εργατικά χέρια και χρειαζόμαστε μετανάστες να μαζέψουν τις ελιές» συγκρούονται με τον Σαμαρά.

Κοινώς, μετά από ένα δίμηνο – τρίμηνο ενασχόλησης με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να αναδείξει τις εσωκομματικές τριβές στην κυβερνητική παράταξη.

Μία μέρα νωρίτερα στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού έθετε και πάλι θέμα για το πότε θα έρθει προς ψήφιση ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, με αφορμή την συνέντευξη Ιερώνυμου. Εκτίμησε και πάλι πως «δεν θέλει να το φέρει προς ψήφιση πριν τις ευρωεκλογές».

Σε σχέση με τη στάση της εκκλησίας εξέπεμψε ουσιαστικά το μήνυμα ότι δεν μπορεί να αποφασίζει για ένα τέτοιο θέμα και υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είναι θρησκευόμενος κάλεσε να επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους προκειμένου να τοποθετηθεί και η ΝΔ την οποία χαρακτήρισε «δήθεν» εκσυγχρονιστική.  «Να δούμε» είπε, «είναι υπέρ ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους ή θέλουν να υπάρχει ακόμα ένα καθεστώς το οποίο ανήκει σε προηγούμενο αιώνα και σίγουρα δεν ανήκει σε μια σύγχρονη Ευρώπη;».

Αλλαγή στάσης με «αδιαφορία» απέναντι στη Νέα Αριστερά

Με την χθεσινή του ομιλία, αλλά και πρόσφατες συνεντεύξεις του (Κουβαράς, Γιάμαλη, Γερμανού) ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται πως επιχειρεί να βαδίσει στην στρατηγική της φυγής προς τα μπρος, χωρίς πισωγυρίσματα, δηλαδή χωρίς να τροφοδοτεί την κόντρα και τον ανταγωνισμό με τους αποχωρήσαντες.

Κάνοντας πράξη την αναφορά των τελευταίων ημερών πως «οι αποχωρήσεις ανήκουν στο παρελθόν» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει μπροστά, στην χθεσινή ομιλία του επέδειξε «αδιαφορία» για τη Νέα Αριστερά. Δεν άφησε κάποια αισθητή αιχμή εναντίον των αποχωρησάντων, ούτε και κατά την αναφορά του στο νομοσχέδιο για τους servicers. Το μόνο που θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί αιχμή είναι ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς μεγαλώνει και πως τον τελευταίο μήνα οι οργανώσεις «πλημμυρίζουν» από μέλη, κάτι που ωστόσο λέγεται και στο πλαίσιο μιας αντικειμενικής ανάγκης για την διαχείριση των εντυπώσεων από τη διάσπαση.

«Κανείς δεν έσπρωξε τον Τσίπρα στην έξοδο»

Το Σάββατο, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού όμως, δεν είπε απλώς ότι οι αποχωρήσεις ανήκουν στο παρελθόν αλλά έδειξε να αλλάζει στάση και στα περί υπονόμευσης Τσίπρα. Ρωτήθηκε χαρακτηριστικά για το αν «τα άτομα που δεν ανήκουν πια στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ήταν και υπεύθυνα σ’ έναν βαθμό για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα».

Ανέφερε αυτό που είχε ξαναπεί στο παρελθόν πως «δεν ήμουν εκεί για να ξέρω κιόλας», από την άλλη, κατέθεσε τη βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα μπορούσε να έμενε Πρόεδρος του κόμματος, εάν το επιθυμούσε ο ίδιος». «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα» είπε και πρόσθεσε πως ο πρώην πρωθυπουργός πήρε μια θαρραλέα απόφαση λαμβάνοντας υπόψη την εκλογική ήττα (άρα όχι άλλες αιτίες): «σου λέει “χάσαμε ένα ποσοστό, 600.000 συμπολίτες μας που μας ψήφισαν το ’19 δεν μας ψήφισαν τώρα”. Δείχνει ταπεινοφροσύνη το να πεις “μπας και φταίω εγώ, ας δώσω την ευκαιρία σε κάτι νέο να προκύψει”. Άρα λοιπόν, σίγουρα ο Αλέξης δεν είχε κανένα σπρώξιμο από οποιοδήποτε άτομο, δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο».

Η στάση αυτή δείχνει να παγιώνεται τις τελευταίες μέρες, μένει να φανεί αν θα έχει διάρκεια και αν βελτιώνει την εικόνα του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα πάντως διευκολύνει στελέχη που μένουν στο κόμμα, στηρίζουν κριτικά την ηγεσία αλλά δεν βλέπουν με καλό μάτι τις αντιπαραθέσεις με τους αποχωρήσαντες, θεωρώντας τις μέρος μια στρατηγικής τοξικότητας, εκπορευμένης από συγκεκριμένες πλευρές της ηγετικής ομάδας.

Επιτεύγματα 2015 – 2019 χωρίς μαξιλάρι

Ένα άλλο σημείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης 2015 – 2019 από την ανάποδη, σε σχέση με ό,τι έπραττε μέχρι τώρα (με διάφορα μπρος πίσω, ανάλογα το ακροατήριο). Παρέθεσε ως επιτεύγματα, την έξοδο από τα μνημόνια, τη ρύθμιση του χρέους που μάλιστε είπε ήταν η πιο ευνοϊκή παγκοσμίως και σε αυτήν απέδωσε τη σημερινή κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και στην Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν επιτέθηκε ωστόσο στο «μαξιλάρι», το οποίο αμέσως μετά την πρώτη διάσπαση (αποχώρηση Ομπρέλας) είχε χαρακτηρίσει ως την «πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Για την ακρίβεια δεν το ανέφερε καν.

Ο πήχης των ευρωεκλογών – Αιχμή για Ανδρουλάκη ότι του αρκεί να είναι δεύτερος

Σε ό,τι αφορά την απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία εξέφρασε την φιλοδοξία το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να μετουσιωθεί σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, να διαμορφωθεί όπως είπε «μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και τη Δεξιά στις επόμενες εθνικές εκλογές».

 Όμως ο υψηλός πήχης ισχύει και για τον ερχόμενο Ιούνιο: «Αλλά και στις ευρωεκλογές, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει, ο πήχης μπαίνει ψηλά: Στη νίκη» ανέφερε. Και στο σημείο αυτό άφησε αιχμή κατά Ανδρουλάκη, υπονόησε στην ουσία ότι Ανδρουλάκης βάζει τον πήχη χαμηλά και τον ενδιαφέρει απλώς να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εμάς δεν μας αφορά μια μικρό-αντιπαράθεση μέσα στον προοδευτικό χώρο για το ποιος θα είναι λιγότερο ή περισσότερο δεύτερος. Αυτό ενδεχομένως να αφορά κάποιους άλλους, που συνεχώς μιλούν στο όνομα της δημοκρατικής Παράταξης, αλλά έχουν ξεχάσει ποιος είναι ο ιστορικός ρόλος της δημοκρατικής Παράταξης σε αυτή τη χώρα: Να βρίσκεται απέναντι στη Δεξιά και να την κερδίζει».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Θα είμαστε νικητές στις επόμενες βουλευτικές εκλογές»

ΠΑΣΟΚ: «Ενώ το ΕΣΥ καταρρέει, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ψίχουλα»

Κυβερνητικές πηγές: Αύξηση 1.500 ευρώ στις αποδοχές των γιατρών από τις αυξημένες αποζημιώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα