ΣΥΡΙΖΑ: Ποδαρικό με το αίτημα για πολιτική αλλαγή και «νέα αρχή»

Με την ανάδειξη του αιτήματος για κάλπες υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας τη νέα χρονιά, καθώς στο άρθρο του με τίτλο «2022: Ζήτημα ζωής μια νέα αρχή» («Εφημερίδα των Συντακτών») αναγορεύει το θέμα των εκλογών σε ζήτημα ζωτικής σημασίας, όχι μόνο συμβολικά αλλά και με την κυριολεκτική έννοια, λόγω της πανδημίας και της κυβερνητικής διαχείρισης, που

ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θεωρεί καταστροφική και εγκληματική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αυτόν τον τρόπο δείχνει να υπερασπίζεται και να επιμένει στη στρατηγική που χαράχθηκε από τον Προϋπολογισμό και μετά, κόντρα σε όσους ασκούν κριτική ότι το αίτημα για πρόωρες κάλπες εν μέσω πανδημίας δεν είναι ρεαλιστικό ή λογικό, ή ότι είναι ανακόλουθο ως προς την προηγούμενη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ, πρόκειται για μία στρατηγική που συσπειρώνει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η στήριξη είναι διατασική.

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει όμως ο Αλέξης Τσίπρας στο προαναφερθέν άρθρο του, το αίτημα για εκλογές και πολιτική αλλαγή δεν είναι μόνο ένα καίριο αίτημα δεδομένων των συνθηκών, αλλά είναι και ένα «προοδευτικό» αίτημα.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της αλλαγής. Η χρονιά που μια προοδευτική κυβέρνηση θα στρίψει το τιμόνι προς την κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την προστασία της εργασίας, την προστασία των πολλών από την ασυδοσία των λίγων. Αυτή είναι η επιδίωξη και ο πρωταρχικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Και δεν μπορεί παρά να είναι η επιδίωξη όλων των δυνάμεων που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές και να εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας. Διότι στις σημερινές συνθήκες η βασική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά, ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο, ανάμεσα στη Δεξιά που κάνει την αδικία καθεστώς και τη Δημοκρατική Παράταξη που διαχρονικά αγωνίζεται για ισονομία και δικαιοσύνη, συμπυκνώνεται στο εξής και μοναδικό αίτημα: Εκλογές και πολιτική αλλαγή».

Στη συνέχεια γίνεται πιο καθαρό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν διατυπώνει αυτή τη θέση απλώς και μόνο για να αιτιολογήσει τη στρατηγική του κόμματός του, αλλά θέτει και ένα δίλημμα προς τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως προς τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ / ΠΑΣΟΚ, τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ειδικότερα, γράφει ο Αλέξης Τσίπρας: «Όποιος αποφεύγει να απαντήσει το παραπάνω ερώτημα, να πάρει σαφή θέση στο παραπάνω αίτημα, που μέρα με τη μέρα θα επανέρχεται, προφανώς όχι από τις οθόνες της διαπλοκής αλλά από τις ανάγκες της ίδιας της ζωής, θα αδυνατεί να απαντήσει πειστικά στο “διά ταύτα” της κοινωνικής ανάγκης. Και καμία πολιτική δύναμη, χωρίς “διά ταύτα” που να αφορά τους πολίτες, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Γιατί πάντοτε η πράξη είναι το κριτήριο της αλήθειας των λόγων».

Ερωτήματα υπάρχουν πάντως και για τον ΣΥΡΙΖΑ στον βαθμό που ζητά μεν πρόωρες, ωστόσο δημοσκοπικά συνεχίζει να μην αποτυπώνεται κάποια σημαντική ανοδική τάση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να δυσκολεύεται να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά οφέλη από την κυβερνητική φθορά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι:

Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα και, από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛΛ και μετά, εκπέμπουν ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση για τις δημοσκοπικές έρευνες όσον αφορά την πρόθεση ψήφου.

Η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση αυξάνεται και γίνεται όλο και περισσότερο ορατή ακόμη στα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Ενθαρρυντικό τέτοιο παράδειγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata,σύμφωνα με την οποία το αίτημα για εκλογές είχε σημαντική απήχηση στην κοινή γνώμη, με οριακά υψηλότερο το ποσοστό όσων ήταν υπέρ εκλογών έναντι όσων ήταν σαφώς κατά (43% έναντι 42%).

Όσο είμαστε μακριά από εκλογές, είναι λογικό ο κόσμος να μην τοποθετείται, αφού έχει άλλες προτεραιότητες και δεν είναι αντιμέτωπος με το πιεστικό δίλημμα της αυριανής κυβέρνησης.

Το επόμενο διάστημα, όταν θα καταλαγιάσει ο ενθουσιασμός, θα φανεί ποια είναι και η πραγματική εικόνα του ΚΙΝΑΛΛ και αν συνιστά «απειλή» για τον ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Πολιτικά πάντως θεωρούν ότι ο νέος πρόεδρος κινείται υποτονικά και βρίσκεται σε αναζήτηση βηματισμού.

Επιπλέον, ποντάρουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και στα μηνύματα που αυτό θα εκπέμψει.

Στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι η πράξη είναι στοίχημα και για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και απαιτεί μεταξύ άλλων:

«Το ευρύτερο δυνατό άνοιγμα του κόμματος στις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν ανάγκη, θέλουν, και στηρίζουν την αλλαγή», να ανοίξουν οι πόρτες (του ΣΥΡΙΖΑ) «στις πιο ζωντανές προοδευτικές δυνάμεις σε κάθε περιοχή, πόλη, γειτονιά, χωριό, χώρο δουλειάς, κοινωνικό στρώμα και κλάδο, χωρίς στενότητες, κληρονομημένες από το παρελθόν αντιπαλότητες, προσωπικές στρατηγικές και επιφυλάξεις ιδεολογικής καθαρότητας».

Την ενιαία θέληση και την αποφασιστική δράση σε όλα τα μέτωπα πάλης ώστε να γίνει κοινός τόπος της καθημερινότητας το αίτημα και σύνθημα «Να Φύγουν!», χωρίς τις αυταπάτες του ώριμου φρούτου.

Κανονικά το συνέδριο

Σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση του συνεδρίου και με αφορμή εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από σχετικά δημοσιεύματα, κεντρικά ξεκαθαρίζεται ότι το συνέδριο θα γίνει οπωσδήποτε και αυτή είναι η θέση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία και κατέθεσε στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο, χωρίς να μπει σε περαιτέρω συζήτηση. Κοινώς, δεν υπάρχει ζήτημα αναβολής λόγω πανδημίας, καθώς πλέον έχει φανεί ότι λύσεις υπάρχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ τις αξιοποίησε το καλοκαίρι στην πανελλαδική του συνδιάσκεψη, κάνοντας τη διαδικασία διαδικτυακά.

Περαιτέρω, διευκρινίζεται αρμοδίως ότι η κατάσταση της πανδημίας αξιολογείται διαρκώς και αν αλλάξουν τα δεδομένα ως προς τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί το συνέδριο διά ζώσης, τότε μπορεί να υπάρξει μια μικρή χρονική μετάθεση, π.χ. κατά δύο εβδομάδες, και να αποφασιστεί αν αυτό θα γίνει διά ζώσης, ηλεκτρονικά ή αν θα πάρει «υβριδική» μορφή (διαδικτυακά και διά ζώσης) – το τελευταίο εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν επίκειται κάποια απόφαση σχετικά με τη διεξαγωγή του συνεδρίου ούτε ως προς τον τρόπο ούτε ως προς τον χρόνο. Προς το παρόν ισχύει η επίσημη ημερομηνία (24 – 27 Φεβρουαρίου) και το αν επιβάλλονται τροποποιήσεις θα κριθεί αργότερα, αφού τρέξει ο Ιανουάριος.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Το άνοιγμα των σχολείων, όπως ακριβώς έκλεισαν, συνιστά έγκλημα κατά της κοινωνίας

Γεωργιάδης για PCR: Πολύ λογική και δίκαιη τιμή τα 47 ευρώ (video)

Κόντρα Τσίπρα – Οικονόμου για το άνοιγμα των σχολείων και την ταινία του Netflix «Don’t look up»

Keywords
Τυχαία Θέματα