ΣΥΡΙΖΑ: Πίεση σε Μητσοτάκη με πρωτοβουλία για την κύρωση των Μνημονίων με Βόρεια Μακεδονία – Φουλ επίθεση για τα εθνικά

Ψηλά στην επικαιρότητα διατηρούνται τα εθνικά θέματα με αφορμή τόσο τη σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, όσο και λόγω των σχέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Ως εκ τούτου παραμένουν ψηλά στην ατζέντα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Στέφανο Κασσελάκη να «πουσάρει» τις τελευταίες μέρες το αφήγημα πως η πραγματικά πατριωτική δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στον αντίποδα η ΝΔ

κυνηγά «εθνικιστικά ψηφαλάκια» ως δύναμη «πατριδοκαπηλείας» που είναι στην πραγματικότητα. Βάζοντας τη διαχωριστική γραμμή στην … «γνησιότητα» του πατριωτισμού, επιχειρεί να αποδομήσει τις κυβερνητικές επιλογές στα εθνικά και να εμφανίσει την κυβέρνηση ως δύναμη «υποχωρητική» με μοναδικό κριτήριο το μικροκομματικό συμφέρον.

Μετά δε και το «επεισόδιο» με την ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα που αποκάλεσε τη γειτονική χώρα με την προηγούμενη συνταγματική της ονομασία, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν ουσιαστικά την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα, θολές θέσεις και απουσία περιφρούρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ετοιμάζονται μάλιστα να πιέσουν την κυβέρνηση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία, εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων για την κύρωση των τριών Μνημονίων Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που εκκρεμούν όσο διαρκεί και η διακυβέρνηση της ΝΔ.

Χθες, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τη νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας «να συνετιστεί», ταυτόχρονα όμως εγκάλεσε και την ελληνική κυβέρνηση και τη ΝΔ κάνοντας λόγο για «φοβικούς ελλαδέμπορους». Επιτέθηκε ειδικότερα στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για θολή στάση με αφορμή τη δήλωσή του ότι ζητά την τήρηση της Συμφωνίας για λόγους συνέχειας του Κράτους παρά το ότι είχε διαφωνήσει.

Επίθεση σε Μητσοτάκη για Πρέσπες: «Ξεκάθαρες θέσεις και όχι κόλπα»

Με σχετική ανάρτησή του, μεταξύ άλλων τον κάλεσε να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών:

«Ποτέ δεν εκλιπαρείς για να τηρηθεί κάτι αρνητικό για τη χώρα σου.

Ή τη θεωρείτε επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και την τηρείτε, ή τη θεωρείτε κακή συμφωνία και φοράτε την περικεφαλαία σας και πάτε στους ομοϊδεάτες σας και την ακυρώνετε.

Τα κόλπα κομμένα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρική ανακοίνωση έκανε λόγο για «διπλωματική αποτυχία» της χώρας που φέρει «φαρδιά – πλατιά» την υπογραφή Μητσοτάκη εφόσον δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη: «Ούτε τα Μνημόνια έφερε προς κύρωση, ούτε συνεκλήθη ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – παρά την πρόβλεψη για ένα τον χρόνο – το οποίο θα οδηγούσε στη συνομολόγηση δεκάδων νέων συμφωνιών, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της χώρας μας. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν άσκησε πίεση ώστε να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα υλοποιούσε τις υποχρεώσεις της για σχολικά βιβλία, εμπορικά σήματα, διαβατήρια και πινακίδες αυτοκινήτων. Το μόνο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να αποφεύγει οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες».

«ΙΧ εξωτερκή πολιτική στα ελληνοτουρκικά, αλλοπρόσαλλη στα Δ. Βαλκάνια»

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, με αφορμή δημοσιεύματα εν όψει της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες κατηγόρησε εκ νέου τον πρωθυπουργό για «ΙΧ εξωτερική πολιτική» και για «επιζήμια στρατηγική αλλαγής των πάγιων θέσεων της χώρας» στην κατεύθυνση της απεμπόλησης των εθνικών συμφερόντων.

Η επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης πατούσε στο ότι το εν λόγω δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, εμφάνιζε την κυβέρνηση να «αποδέχεται την πάγια τουρκική προσπάθεια περί “πολιτικής επίλυσης διαφορών”. Δηλαδή, “επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών (…) από τις συζητήσεις των δύο χωρών, είτε υπό την εποπτεία κάποιου Οργανισμού, είτε κάποιας ισχυρής χώρας, είτε της Ε.Ε”, αντί για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να διαψεύσει το δημοσίευμα και να διευκρινίσει άμεσα «τους λόγους για οποίους όχι μόνο δεν προωθεί μια συγκροτημένη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά, αλλά τηρεί στάση υποβάθμισης και αφωνίας απέναντι στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, επαναπαυόμενη στο “θετικό κλίμα” της Διακήρυξης των Αθηνών». Είχε προηγηθεί μερικές μέρες πριν η νέα πρόκληση Ερντογάν με την μετατροπή σε τζαμί της ιστορικής Μονής της Χώρας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι κατηγόρησε την κυβέρνησης για «απολογητική» και πάντως «κατώτερη των περιστάσεων» αντίδραση.

Σε ό,τι αφορά την χθεσινή επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήρισε «προκλητική ενέργεια» για το γεγονός ότι αυτή προγραμματίστηκε στην επέτειο της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη και εγκάλεσε την κυβέρνηση για έλλειψη συνεκτικής πολιτικής στα Δυτικά Βαλκάνια. Αλλά και για επικοινωνιακές επιλογές που «βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις, δεν αναδεικνύουν πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας», που πηγάζουν «τόσο από το διεθνές όσο και από το κοινοτικό δίκαιο – ειδικά ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Από τη Θεσσαλία στην «δύσκολη» περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπερασπίζεται τόσο την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στη Χάγη στα ελληνοτουρκικά, ενώ το ίδιο έκανε χθες- και μάλιστα με ιδιαίτερη οξύτητα απέναντι στην κυβέρνηση – για την Συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή την παραβίασή της από τη νέα πρόεδρο της γειτονικής χώρας.

Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να κρατήσει γέφυρες και με ένα κομμάτι παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο γενικό κοινό η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένας παράγοντας για την ήττα στις εθνικές εκλογές του 2019, δεν ήταν δε ιδιαίτερα δημοφιλής στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας, περιοχές της οποίας θα επισκεφθεί από αύριο.

Συνεχίζοντας την πανελλαδική περιοδεία του ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί σήμερα σε Λάρισα και Καρδίτσα, ενώ στην συνέχεια θα στοχεύσει στο πιο «δύσκολο» για τον ΣΥΡΙΖΑ κοινό, επισκεπτόμενος αύριο την Κομοτηνή, όπου θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, και στη συνέχεια, (την ίδια μέρα αλλά και την επομένη), θα περιοδεύσει σε Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: «Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να μην ανακοπεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»

Κασσελάκης: Θερμή υποδοχή έξω από το ξενοδοχείο του στη Μαγνησία – Τι του είπαν οι κάτοικοι στο Πήλιο (videos)

ΣΥΡΙΖΑ για Β. Μακεδονία: Εξόφθαλμη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών με υπογραφή της κυβέρνησης

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Πίεση, Μητσοτάκη, Μνημονίων, Βόρεια Μακεδονία – Φουλ,syriza, piesi, mitsotaki, mnimonion, voreia makedonia – foul