Eurovision: Η υποκρισία του no politica – Η διοργάνωση είχε πάντα εμπλοκή με την πολιτική

Κρίση ήταν αλλά (δεν) πέρασε για την EBU η οποία επιμένει ότι στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δεν χωρούν πολιτικές. Αυτό από μόνο του συνιστά την επιτομή του στρουθοκαμηλισμού.

Διότι ακόμα και περιστασιακά να έχει κάποιος παρακολουθήσει γιουροβιζιονικές διοργανώσεις, έστω στο πρόσφατο παρελθόν, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι ο τραγουδιστικός  θεσμός της EBU έχει πολιτική διάσταση.  

Στο ίδιο έργο (τηλε)θεατές. Το 2019 ο διαγωνισμός  πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ (αντί της Ιερουσαλήμ) και 24ωρα πριν την διοργάνωση μαίνονταν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και ισραηλινού στρατού, 

μόλις μισή ώρα μακριά.

Πιο πολιτικοποιημένος διαγωνισμός από εκείνον του 2022 στο Τορίνο, όταν κέρδισε το διαγωνισμό η ουκρανική  Kalush Orchestra με το «Stefania» δεν είχε γίνει ως τότε. Η Ρωσία τέλος Φεβρουαρίου 2022 είχε εισβάλει στην Ουκρανία. Και η EBU απέκλεισε τη ρωσική εκπροσώπηση.

Μάλιστα εκείνος ο τελικός άρχισε με το αντιπολεμικό «Give peace a chance» του Τζον Λένον, προκαλώντας συγκίνηση σε θεατές και τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσε τη μετάδοση. Αν δεν είναι πολιτικό μήνυμα αυτό, τότε τι μπορεί να είναι; Τότε οι Ουκρανοί κέρδισαν (και με τις ευλογίες της EBU). Το «Heart of Steel» του 2023, από το ουκρανικό συγκρότημα Tvorchi ήταν μια αναφορά στη μάχη στη χαλυβουργία Αζοφσταλ. Αλλά η EBU δεν εφάρμοσε το δόγμα «No politica».

Φέτος με τις επιλογές της η EBU κατάφερε να υπονομεύσει το σλόγκαν της «United by music», διχάζοντας κόσμο και ντουνιά.

Μέσα και έξω από τον συναυλιακό χώρο στο Μάλμε.  Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διοργανωτών με τα ηχητικά εφέ χειροκροτημάτων οι αποδοκιμασίες κατέλεγαν στους τηλεθεατές. Αφήστε που υπήρχαν και σχετικά βίντεο στα σόσιαλ μίντια που κάνουν το γύρο του κόσμου, όπως αυτό εδω:

@nonelle911

Eurovision fans booing Edan Golan at Malmö Arena today #eurovision #esc #fyp #europapa #malmo

original sound – Lennon

Εν τω μεταξύ οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εξαιτίας της απόφασης της EBU να επιτρέψει τη συμμετοχή του Ισραήλ στο διαγωνισμό, στο Μάλμε και αλλού στην Σουηδία και όχι μόνον σε αυτή καταγράφονταν από τα διεθνή ΜΜΕ.

Αλλά για την EBU ήταν… Σάββατο βράδυ, 11 Μαϊου. 

Διαβάστε επίσης:

Eurovision 2024 – Νίκος Μωραϊτης: «Χωρίς τις επιτροπές, πρώτοι ή δεύτεροι θα ήταν οι σφαγείς παιδιών στην Γάζα» – «Ήταν Israelvision» (Video)

Eurovision 2024 – Silia Kapsis: Τι δήλωσε για το 10αρι της Ελλάδας – «Όλα καλά, έδωσαν αυτό που νόμιζαν» (Video)

Eurovision 2024 – Μαρίνα Σάττι: Η εμφάνιση της μετά τον μεγάλο τελικό – «Θα το έκανα ξανά όλο» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurovision,