ΣΥΡΙΖΑ: Εκκίνηση παιχνιδιού με ρευστοποιήσεις και αναδιατάξεις

Με την χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε μια πρώτη προσπάθεια αυτοσυγκράτησης και αντίδρασης στην διάλυση που απειλεί το κόμμα μετά την παραίτηση Τσίπρα, το κενό ηγεσίας που δημιουργείται και την δυσκολία να βρεθούν πρόσωπα για την επόμενη μέρα.

Έτσι, κατά πλειοψηφία στηρίχθηκε η εισήγηση Σβίγκου για το χρονοδιάγραμμα που τοποθετεί την εκλογή αρχηγού στις αρχές Σεπτεμβρίου, ύστερα από Διαρκές Συνέδριο στα τέλη

Αυγούστου, με το Έκτακτο Συνέδριο (με νέους συνέδρους και πλήρεις αρμοδιότητες) να ορίζεται για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συναίνεση βρέθηκε και στο πρόσωπο του Σωκράτη Φάμελλου για τον ρόλο του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σημειώνεται πως η απόφαση για το χρονοδιάγραμμα στηρίχθηκε από την Ομπρέλα η οποία μετά την παραίτηση Τσίπρα, μετέβαλε τη στάση της εγκαταλείποντας τη θέση για Συνέδριο μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, υποστηρίζοντας πλέον τη λύση για πιο γρήγορες διαδικασίες υπό το φόβο της μεγάλης αποσυσπείρωσης που θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Καταγράφηκαν όμως και ρευστοποιήσεις στην πλευρά των πάλαι ποτέ σκληρών «προεδρικών» της Κίνησης Μελών (ο όρος προεδρικός που είχε σημείο αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα, πλέον χρησιμοποιείται για λόγους συνεννόησης) με την έννοια, των διαφωνιών ή ακόμη και διαφοροποιήσεων που παραπέμπουν σε προσωπικές στρατηγικές. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Χρήστος Σπίρτζης που κατέθεσε δική του πρόταση- «πακέτο» για την κοινοβουλευτική ομάδα, για το Συνέδριο και την εκλογή προέδρου και για την άμεση ανανέωση των οργάνων.

Η κίνηση αυτή του πρώην βουλευτή Ανατολικής Αττικής (δεν εκλέγεται στη νέα Βουλή) ερμηνεύεται ως αναζήτηση διακριτού ρόλου στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη ποικιλοτρόπως ερμηνεύεται η κίνηση Τεμπονέρα, να δημοσιοποιήσει την εισήγηση του με χαρακτηριστικά ιδεολογικοπολιτικής «πλατφόρμας». Άλλοι την αντιλαμβάνονται ως «παρών» στην κούρσα των υποψηφιοτήτων παρά τον περιορισμό της έλλειψης βουλευτικής ιδιότητας και άλλοι ως οικοδόμηση προφίλ με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και άλλες ομάδες που μένει να φανούν πώς θα κινηθούν. Οι πασοκογενείς που καταγράφονται στην πλειοψηφία των προεδρικών εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένοι, μετά και την γενική εκλογική αποδυνάμωσή τους.

Σε ό,τι αφορά την ομάδα στελεχών με αριστερόστροφη κατεύθυνση που περιέβαλλε τον πρόεδρο στην προηγούμενη περίοδο, η επονομαζόμενη ομάδα των 6+6 (Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος, Κολτσίδα, κ.ά) θεωρείται ότι έχοντας θέσεις πιο κοντά σε αυτές της Ομπρέλας μπορεί να προκύψουν συνεννοήσεις σε διάφορα ζητήματα.

Με άλλα λόγια, ελλείψει ενός κεντρικού προσώπου αναφοράς, ρόλο που υπηρετούσε ο Αλέξης Τσίπρας, τάσεις και στελέχη μπαίνουν σε φάση «επανατοποθέτησης» με απώτερο σκοπό ρόλους και επιρροή στην κατεύθυνση του κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Οι επιλογές του Ανδρουλάκη για την κοινοβουλευτική ομάδα και τις θέσεις στο κόμμα – Όλα τα ονόματα

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία χρονοδιάγραμμα και πρόεδρος ΚΟ – Διαφοροποιήσεις «έκπληξη» από Σπίρτζη, Τεμπονέρα

Σβήνουν και γράφουν στο Μαξίμου τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές

Keywords
Τυχαία Θέματα