ΣΥΡΙΖΑ: Δυστοκία στην ηγεσία για τους τομείς – Το «απροσδόκητο» τετ α τετ Κασσελάκη-Φίλη

Δυστοκία καταγράφεται από την πλευρά της ηγεσίας στο θέμα του ορισμού των τομεαρχών και λοιπών ρόλων στην κοινοβουλευτική ομάδα, κι έτσι οι σχετικές ανακοινώσεις στη συνεδρίαση του οργάνου την προσεχή Πέμπτη φαίνεται να είναι στον «αέρα».

Πηγές κοντά στην ηγεσία μιλώντας στο topontiki.gr διαβεβαίωναν πως την Πέμπτη θα γίνει η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα είναι και μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους 47 βουλευτές και σε αυτή θα κλείσει και το θέμα της εκλογής του Προεδρείου – ισχυρή παραμένει η πιθανότητα για τη θέση της Γραμματέως να προταθεί η Θεοδώρα Τζάκρη.

Όμως για την ανακοίνωση των τομεαρχών δεν δινόταν ασφαλής εικόνα, ως εκ τούτου το θέμα μοιάζει ανοιχτό.

Δεν είναι σαφές αν η δυστοκία αυτή σχετίζεται μόνο ή κυρίως με το ζήτημα του Παύλου Πολάκη ή αν εκκρεμούν και κάποιοι από τους τομείς.

Ως γνωστόν αρχικά υπήρχε το σενάριο ο βουλευτής Χανίων εκτός από τον τομέα Διαφάνειας, να αναλάβει και πιο αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο ως «υπερσυντονιστής» των τομεαρχών παίρνοντας τα ηνία από τον Αλέκο Φλαμπουράρη ο οποίος δεν είναι πια βουλευτής. Ωστόσο:

-Αν ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη που στις εκλογές συντάχθηκαν μαζί της όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης, η παρουσία του Παύλου Πολάκη, με βάση τα όσα προηγήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο και με δεδομένο το συγκρουσιακό του στίγμα, δε βοηθά. Η Έφη Αχτσιόγλου ούτως ή άλλως έχει αρνηθεί ρόλο αυτή τη στιγμή, όμως ο Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος από τις εθνικές εκλογές και μετά είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μάλλον δύσκολα θα παραμείνει σε αυτή τη θέση ή θα δεχτεί κάποιο τομέα αν πρόκειται να βρίσκεται υπό τις «προσταγές» του Πολάκη. Και κάτι ανάλογο πιθανότατα ισχύει και για τον Αλέξη Χαρίτση. Η πλευρά αυτή τηρεί στάση αναμονής εδώ και μια εβδομάδα και δεν τοποθετείται δημόσια περί τα εσωκομματικά. Μόνο ο Νάσος Ηλιόπουλος κάνει αισθητή την παρουσία του με αντιπολιτευτικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Από την άλλη αν τελικά δεν τοποθετήσει τον Παύλο Πολάκη στη θέση του «υπερσυντονιστή» θα δημιουργηθεί η εικόνα ότι ο πρόεδρος δεν στηρίζει τον βασικό υποστηρικτή του στις εσωκομματικές εκλογές, και θα προκαλέσει αντιδράσεις από αυτή την πλευρά.

Συνάντηση με … σασπένς και στόχο να πέσουν οι τόνοι

Στο μεταξύ, σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να έχει συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον πιο οξύ επικριτή του από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τον Νίκο Φίλη. Η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις των προηγούμενων ημερών. Ο Νίκος Φίλης, υπενθυμίζεται έχει, μεταξύ άλλων, απευθύνει στο νέο πρόεδρο χαρακτηρισμούς όπως «Τραμπ» και «Μπέπε Γκρίλο». Μετά από αυτό ο νέος πρόεδρος, όπως αποκάλυψε πρόσφατα στην συνέντευξή του στην Μάρα Ζαχαρέα τον κάλεσε να συναντηθούν και εκείνος δέχτηκε.

Η είδηση πάντως ότι πράγματι το τετ α τετ θα γίνει, μάλλον αποτέλεσε έκπληξη και ήρθε ως οριστική επιβεβαίωση ότι ο Νίκος Φίλης αποδέχτηκε την πρόσκληση και την πρόκληση.

Το τετ α τετ αναμένεται να γίνει νωρίς το μεσημέρι – προηγουμένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα έχει την πρώτη του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου.

Μένει να φανεί αν η συνάντηση Κασσελάκη – Φίλη θα είναι ουσίας, ή επικοινωνίας. Ο πρώην υπουργός Παιδείας κατά πληροφορίες προσέρχεται με διάθεση να ακούσει, όμως αναμένεται να επιμείνει στα θέματα που εγείρει η Ομπρέλα από την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή την ανάγκη να συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία, (και στη συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή), και να γίνει το Συνέδριο τον Νοέμβριο, δηλαδή στο χρόνο που έχει αποφασιστεί τον περασμένο Ιούλιο στα όργανα. Από την απάντηση που θα λάβει θα εξαρτηθεί και το αν θα πέσουν οι τόνοι.

Το να μη γίνει το Συνέδριο τώρα, θεωρείται casus belli για την Ομπρέλα, «θα ήταν ολέθριο» αν δε γίνει τώρα, ανέφερε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης. Στον αντίποδα, ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης, εκτίμησε ότι δεν προλαβαίνει να γίνει συνέδριο το Νοέμβριο και άφησε αιχμές για την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι στήνει μια τεχνητή αντιπαράθεση για λόγους σκοπιμότητας.

Από την πλευρά της Ομπρέλας η καχυποψία είναι έντονη και διαβάζει στην απροθυμία Κασσελάκη να συνεδριάσουν τα όργανα διάθεση υποβάθμισης του κόμματος. Σενάρια δε σύμφωνα με τα οποία ή ηγεσία, εφόσον παραπέμψει το συνέδριο στο άγνωστο μέλλον, θα επιχειρήσει μια αλλαγή Γραμματέα τώρα, στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή θεωρούνται εφικτά αλλά διαμηνύεται πως θα εκληφθούν ως «πραξικόπημα».

Διαβάστε επίσης

Κουτσούμπας: «Κανείς δεν έχει λευκή επιταγή από το λαό για να γράφει αντιλαϊκούς νόμους»

Κασσελάκης από Θεσσαλία: «Θα είμαι εκεί που κανένας δεν πάει, το δικό μας μεγάφωνο είναι η κοινωνία» – Ανέβηκε σε αγροτικό με πληγέντες, έβγαλε παπούτσια, φτυάρισε

Δημοσκόπηση MRB: Πώς αξιολογείται η κυβέρνηση στη διαχείριση των πλημμυρών – Η δημοτικότητα Κασσελάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Δυστοκία, Κασσελάκη-Φίλη,syriza, dystokia, kasselaki-fili