Μητσοτάκης: Πλήρης κάλυψη σε Κικίλια, Αγοραστό και υπουργούς, αποφάσεις μετά τις κάλπες

Με το βλέμμα και το μυαλό στραμμένα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής κινήθηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, επιλέγοντας συνειδητά να αποφύγει τις όποιες «παγίδες» κρύβει η συγκυρία και να στείλει μήνυμα συσπείρωσης στους ψηφοφόρους της ΝΔ, αν και όλα συντείνουν στο ότι ο σχεδιασμός για παρεμβάσεις, ειδικά στην κυβέρνηση, υπάρχει και μάλλον θα εκδηλωθεί μετά τις κάλπες.

Έτσι,

ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση της πολιτείας σε κρίσεις όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες – για τις οποίες παραδέχθηκε ότι «είναι λογικό να υπάρχει μία στεναχώρια και να υπάρχει επίσης μία απαίτηση από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα από αυτά τα οποία έχουμε μπορέσει να κάνουμε» – σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ως κύριο μέλημα να πηγαίνει ο ίδιος να σβήνει φωτιές ή να αντιμετωπίζει στο πεδίο ο ίδιος τις επιπτώσεις μιας μεγάλης πλημμύρας. Ο σκοπός του και ο ρόλος του την ώρα της κρίσης είναι συντονιστικός. Αλλά ο κύριος ρόλος του είναι να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο πλήρους αναπροσαρμογής της Πολιτικής Προστασίας στις νέες απαιτήσεις των καιρών», παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον Βασίλη Κικίλια.

Κάλυψη σε Αγοραστό

Αντίστοιχη κάλυψη παρείχε και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, για τον οποίο είπε ότι «ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός Περιφερειάρχης. Προφανώς καταλαβαίνω απόλυτα ότι όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη συμφορά είναι λογικό να αναζητηθούν ευθύνες, πολιτικές αλλά και από τη Δικαιοσύνη. Ήταν απολύτως λογικό αυτό το οποίο έγινε από τη Δικαιοσύνη. Αλλά ως προς τη συνεργασία την οποία είχαμε μαζί του, εγώ δεν έχω παράπονα για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίστηκε την κρίση, αλλά και για τη δουλειά η οποία, ξέρετε, έγινε και μετά τον “Ιανό”. Προφανώς αυτά τελικά θα τα αξιολογήσει η Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ εγώ να γνωρίζω στη λεπτομέρειά του αν υλοποιήθηκε όπως έπρεπε να υλοποιηθεί κάθε αντιπλημμυρικό έργο μετά τον “Ιανό”. Έγιναν, όμως, πολλά έργα μετά τον “Ιανό”. Κάποια από τα έργα αυτά, μάλιστα, τα υλοποίησε και η κεντρική κυβέρνηση».

Επανερχόμενος, δε, στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής προανήγγειλε «μια μελέτη, αντίστοιχη με τη μελέτη της Επιτροπής Πισσαρίδη -πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και κάποια πιο συγκεκριμένα πράγματα- που θα μας καταδεικνύει όλες τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε σε όλα τα επίπεδα πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, το οποίο είναι ήδη μαζί μας. Να αναφέρω ενδεικτικά ένα παράδειγμα: πρωτογενής τομέας. Πώς θα επηρεάσει η αύξηση της θερμοκρασίας το τι φυτεύουμε, πού το φυτεύουμε, πού έχουμε προβλήματα, πού μπορεί ενδεχομένως να έχουμε ευκαιρίες. Κλιματική κρίση και τουρισμός, ένα θέμα το οποίο δεν απασχολεί μόνο εμάς, αλλά ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Περισσότερος χρόνος

Αναφερόμενος σε ζητήματα λειτουργίας της κυβέρνησης – στο «rotation» που έκανε στους υπουργούς – ο πρωθυπουργός ζήτησε (όπως και στη ΔΕΘ) περισσότερο χρόνο για να «τρέξει» η κυβέρνηση, εξηγώντας, παράλληλα ότι «έχω να ζυγίσω ουσιαστικά δύο πράγματα: τη συνέχεια και τη σταθερότητα που μπορεί να σημαίνει η παραμονή κάποιου στελέχους σε ένα υπουργείο πέραν της τετραετίας, και -θα έλεγα- τον συμβιβασμό με την καθημερινότητα, την έλλειψη, ενδεχομένως, μιας φρεσκάδας, νέων ιδεών που μπορεί κάποιος να φέρει στο τραπέζι. Επέλεξα, λοιπόν, αυτές τις μετακινήσεις, σε συνδυασμό με πολλούς νέους ανθρώπους που μπήκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο», ενώ υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το «επιτελικό κράτος».

Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του στο Μαξίμου εξετάζουν σοβαρά παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, ιδίως, δε σε πρόσωπα που θεωρούνται ότι «δεν τραβάνε». Άλλωστε, ήδη έχουν υπάρξει δύο παραιτήσεις, ενώ όπως έχει γράψει και το topontiki.gr, η κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει βηματισμό, αλλά και να παρέμβει ουσιαστικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Το βέβαιο είναι ότι η όποια διορθωτική παρέμβαση – ο Κ. Μητσοτάκης μοιάζει να… απεχθάνεται τους ανασχηματισμούς – θα γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και, φυσικά, ανάλογα και με το αποτέλεσμά τους.

«Θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού»

Όσον αφορά στην οικονομία και την ακρίβεια, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για το θέμα της ακρίβειας: η μία είναι η προσέγγιση των προσωρινών μέτρων στήριξης, όπως το “Market Pass”, που δίνουν μια ανακούφιση στο πρόβλημα αλλά δεν το λύνουν. Και η δεύτερη, πιο δομική λύση, έχει να κάνει με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και με τα μέτρα σωστής λειτουργίας της αγοράς -παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι εδώ και όταν η ακρίβεια θα υποχωρήσει», ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας ότι οι οριζόντιες παρεμβάσεις ελάφρυνσης των πολιτών τελειώνουν.

Από την άλλη, πάντως, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε χαρακτηριστικά ότι «θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα και καμία άλλη δυνατότητα στήριξης, να μπορέσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του Προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου, για να δω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω να τους βοηθήσουμε», μιλώντας ειδικά για «συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι πραγματικά τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα».

Αιχμές για Κασσελάκη

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε αιχμές για το νέο αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διερωτώμενος «πόσο νέος είναι τελικά ο κ. Κασσελάκης όταν έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά και τον κ. Πολάκη. Εκεί υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, αν τελικά αυτό το οποίο παρουσιάζεται ως νέο δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα βιτρίνα η οποία ανακυκλώνει τα πιο παλιά, τα πιο φθαρμένα υλικά, τα οποία καταδικάστηκαν με εκκωφαντικό τρόπο στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Εκεί, μέχρι στιγμής, τα δείγματα γραφής σίγουρα δεν είναι δείγματα γραφής μιας ουσιαστικής ανανέωσης. […]  Άρα, το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει προς κάτι καινούργιο, μοντέρνο, πάντως δεν υπηρετείται με τέτοιες επιλογές».

«Συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά όχι αφελής»

Όσον αφορά δε στα ελληνοτουρκικά, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, μετά από δύο συναντήσεις που είχαμε με τον κ. Ερντογάν μετά τις εκλογές της Τουρκίας και της Ελλάδας, ότι μπορούμε πια να είμαστε πιο θετικά διακείμενοι στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πιστεύω ότι και η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι είναι προς όφελος της να μην κόψει τις γέφυρες με την Ευρώπη αλλά σε ένα βαθμό και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των σχέσεων με την Ευρώπη, πιστεύω ότι και σε ένα βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας είναι γεωστρατηγική».

«Πιστεύω ότι και οι δύο καταλαβαίνουμε ότι είναι μία ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη εντάσεις του παρελθόντος, να αφήσουμε στην άκρη αυτή την ακραία ρητορική και να βρούμε έναν τρόπο συμπόρευσης. Και αν δεν μπορούμε να επιλύσουμε τη μία μεγάλη μας διαφορά άμεσα, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να μην είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν είμαι αιθεροβάμων, δεν είμαι αφελής. Έχω δει και στο παρελθόν μεταλλάξεις από την τουρκική ηγεσία. Πιστεύω και εύχομαι ότι αυτή τη φορά δεν θα τις δούμε».

Διαβάστε επίσης:

Αυτοψία Κασσελάκη στη Θεσσαλία: «Η κοινωνία είναι το δικό μας μεγάφωνο» – Ανέβηκε σε αγροτικό με πληγέντες, έβγαλε παπούτσια, φτυάρισε

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Το 2% των Ελλήνων είναι υποψήφιοι (Video)

Βορίδης για Κασσελάκη: Στρατηγική του η εμφάνιση στα ΜΜΕ, αν ήθελε να γυμναστεί μακριά από τις κάμερες υπάρχει τρόπος (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Πλήρης, Κικίλια Αγοραστό,mitsotakis, pliris, kikilia agorasto