Συναίνεση; Όχι ευχαριστώ!

ΣΤΗΛΕΣΤο... Ροζάριο

Λίγες φορές -τουλάχιστον από το 1974 μέχρι σήμερα- η χώρα βρέθηκε στην ανάγκη να υπάρχει πολιτική και κοινωνική συναίνεση σε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Δεν μιλάμε για την Παιδεία( που θα έπρεπε)Για το  ΕΣΥ (που θα ήταν σε ενα βαθμό εφικτό)Για την καλύτερη λειτουργία του χώρου της Δικαιοσύνης ( επιβεβλημένο)

Αλλά για δυο θέματα εθνικής σημασίας, των οποίων η έκβαση θα επιρρεάσει σε σημαντικό βαθμό της ζωές μας, άμμεσα και μελλοντικά. Αυτά είναι η πανδημία και τα ελληνοτουρκικά.

-Η πανδημία, επειδή προκαλεί πολλές ταυτόχρονες και βαθιές

κρίσεις στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία, ακόμη και αν έρθει σύντομα ένα εμβόλιο δεν θα τελειώσει το πρόβλημα. Αντιθέτως, οι συνέπειες θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της θητείας του Μητσοτάκη. Συνεπώς υπάρχει άμεση ανάγκη από ένα σχέδιο που θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου και θα πρέπει να εγγυηθούν γι’ αυτό όλες οι πολιτικές δυνάμεις για να αποφύγουμε τα καταστροφικά μπρος - πίσω.

-Στα ελληνοτουρκικά, η εκλογή Μπάιντεν θα φέρει μία ακόμη προσπάθεια για να ξανασυνδεθεί η Τουρκία με τη Δύση. Άρα ένα νέο παζάρι θα αρχίσει, το οποίο ίσως να έχει, από την πλευρά των Αμερικανών, περισσότερο καρότο παρά μαστίγιο. Επομένως το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι υποχρεωμένο να χαράξει μια στρατηγική σε μεγάλο βάθος χρόνου, η οποία θα υπηρετηθεί με συνέπεια ανεξαρτήτως της εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία.

Ας επιχειρήσουμε να δούμε ποια είναι η πολιτική αποτύπωση σε αυτά τα δύο σημαντικά θέματα εθνικής σημασίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτακη τα πήγε καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Λίγο ο φόβος, λίγο η εικόνα του τι συνέβαινε σε άλλες χώρες, λίγο ότι πήρε εγκαίρως μέτρα ακούγοντας -τότε- τις προβλέψεις Μόσιαλου, περιόρισε την αντιμετώπιση του κορωνοϊού «αγοράζοντας» χρόνο. Πέτυχε λοιπόν. 

Η αντιπολίτευση στήριξε με ελάχιστες παραφωνίες. Μετά, στο ραντεβού τον Σεπτέμβρη με τον ιό, τα πράγματα ήρθαν αλλιώς. Καθυστερήσεις, παλινωδίες, έλλειψη συνεννόησης, αδυναμία πρόβλεψης, αλαζονικές συμπεριφορές. Και η αντιπολίτευση, κριτική, όχι ξεκάθαρες προτάσεις, ένταση, υπερβολές...
Άσε, που όταν ο Τσίπρας είχε μια καλή πρόταση, μια εύστοχη κριτική, έβγαινε ο Πολάκης και έριχνε το καζάνι με τη ρακί στη φωτιά, καίγοντας τις καλές στιγμές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Έιναι λοιπόν αναγκαίο όσο ποτέ να αντιμετωπιστούν τα δύο μεγάλα  προβλήματα, η πανδημία και τα ελλητουρκικά, με εθνική συναίνεση στα μείζονα. Προφανώς και η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και θα κριθεί για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα που θα φέρει. Και η αντιπολίτευση στον συνταγματικό της ρόλο. Όμως, προυπόθεση για να πάμε σε μια επόμενη φάση, είτε με αυτούς είτε με τους άλλους, είναι να υπάρχει ...χώρα!

 

ΕλληνοτουρκικάΚορωνοϊόςπανδημίασυναίνεσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα