Στις 9 Μαΐου - 30 Ιουλίου το Athens Fringe Live

Advertorial

Η ΑtticaΤerraWalks σε μία νέα δημιουργική συνέργεια με το "Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης" συνδιοργανώνουν Σεμινάριο Φωτογραφίας (4 τρίωρα) με το γνωστό για το έργο του, φωτογράφο, Άγγελο Μίχα.

Όραμα της νέας αυτής συνεργασίας είναι η δημιουργία ποιοτικών, πρωτοτύπων, πολιτιστικών δράσεων (όπως πολιτιστικών περιπάτων, σεμιναρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αφηγήσεων παραμυθιών, καλλιτεχνικών εργαστηρίων) στο συμβολική

συμμετοχή, ώστε να μπορεί ν'ανταποκριθεί και το ευρύτερο κοινό, με στόχο η πόλη της Αθήνας να γίνει πηγή έμπνευσης για δημιουργία και μοίρασμα, αφορμή να ξανα-ανακαλύψουμε κάτι που έχουμε λησμονήσει.

Θέμα του Σεμιναρίου: "Αρχαιολογικός χώρος και Άνθρωποι: μια αλλιώτικη ματιά - παρελθοντικού και παροντικού χρόνου- της Αθήνας μέσα από το φωτογραφικό φακό''. Η θεματολογία συνάδει με την προσωπική οπτική του φωτογράφου Άγγελου Μίχα σύμφωνα με την οποίαν "ο κόσμος είναι οι άνθρωποι".

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με τη διαδικασία της φωτογράφησης, η αγάπη και η χαρά που προκύπτουν για τη φωτογραφία και τον άνθρωπο ως προσωπική έκφραση.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει 4 ενότητες:

Ι. Θεωρητική εισαγωγή και σκέψεις γύρω από τη φωτογραφία

- από που πηγάζει η ανάγκη για φωτογράφηση

- πως γίνεται η επιλογή του θέματος

- ποιοι είναι οι κανόνες της φωτογράφησης στο δρόμο (streetphotography)

II. Πρακτική εξάσκηση στον αρχαιολογικό χώρο στη Πλάκα.

(Μέσα και γύρω από την Αρχαία, Ρωμαϊκή Αγορά και τον Κεραμεικό)

ΙΙΙ. Επιλογή, κριτική και συζήτηση γύρω από τις φωτογραφίες που τραβηχτήκαν, τρόποι εξέλιξης και βελτίωσης του κάθε φωτογράφου.

IV. Δημιουργία ατομικού "portfolio" για ιντερνετική προβολή, εκτύπωση και συμμετοχή σε ομαδική έκθεση φωτογραφίας.

Ο Άγγελος Μίχας είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Σπούδασε φωτογραφία στην σχολή Focus και στον Φωτογραφικό Κύκλο με τον Πλάτωνα Ριβέλλη.

Στην δεκαετή του επαγγελματική πορεία ασχολήθηκε κυρίως με πορτραίτα επωνύμων, ταξιδιωτική και αρχιτεκτονική φωτογραφία για το περιοδικό Γυναίκα και άλλα έντυπα.

Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στο προσωπικό του καλλιτεχνικό έργο. Ο Μίχας φωτογραφίζει ανθρώπους στους δρόμους της Αθήνας και σε άλλες μεγαλουπόλεις. Η δουλειά αυτή έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κυκλοφορεί ολοκληρωμένη στο πρόσφατο φωτογραφικό του λεύκωμα με τον τίτλο "Closer".

Eκθέσεις

2014 Αθήνα, THEBOX (ομαδική-επιμέλεια)

2013 Αθήνα, ΤΗΕ Β0Χ (ομαδική-επιμέλεια)

2012 Σαντορίνη - Biennale (ομαδική)

2011 Νάξος, Ενετικό Μουσείο (ατομική)

2011 Aθήνα, Μουσείο Μπενάκη (ομαδική)

2009 Αγία Πετρούπολη, StPeterburgPhotofair(ομαδική)

2008 Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη (ομαδική)

2006 Αθήνα, Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (ομαδική)

2005 Φρανκφούρτη, KunstGallery(ατομική)

2003 Κύθηρα, Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων (ομαδική)

2002 Περούτζια, Provincia di Perugia (ομαδική)

2000 Αθήνα, Φωτοχώρος (ατομική)

2000 Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη (ομαδική)

1995 Νέα Υόρκη, UnitedNations

Εκδόσεις

2009 "Closer",Εκδόσεις Οδός Πανός

2007 Ατμόσφαιρες. Θερινή Aκαδημία Θεάτρου, Εθνικό Θέατρο

2003 Κείμενα, ένα βιβλίο για την τυπογραφία. Εκδόσεις Καστανιώτη

2001 Αθήνα, Φωτογραφικές όψεις και απόψεις. Μουσείο Μπενάκη

Ημερομηνίες υλοποίησης: Τετάρτη 15, 22, 29 Ιουνίου 2016 και 6 Ιουλίου 2016, ώρα 17:00 -20:00

Σημείο διεξαγωγής: "Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης", Βρυσακίου 17,Πλάκα

Κόστος συμμετοχής: 88€ (4 συναντήσεις)

Τηλέφωνο: 210 32 10 179

* Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

* Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναριακού κύκλου, θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

''Ο Καραγκιόζης''

Βραβευμένη ως πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας το 2006, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Λένα Κιτσοπούλου έγραψε τη συλλογή διηγημάτων «Μεγάλοι Δρόμοι» το 2010. Το διήγημα «Ο Καραγκιόζης» θα δούμε δραματοποιημένο επί σκηνής, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, με τον Ηρόδοτο Μιλτιάδους να ενσαρκώνει το λογοτεχνικό αυτό ήρωα.

Η ιστορία αποτελεί μια ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά στην παιδική ηλικία – αυτή που όλοι ανεξαιρέτως κουβαλάμε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Σκιαγραφείται η πορεία του ήρωα, από την παιδική ηλικία μέχρι την πατρότητα, αποκαλύπτοντας τραύματα του ψυχισμού του, τα οποία προκλήθηκαν στα παιδικά του χρόνια, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος αυτά τα τραύματα να εξωτερικευτούν με καταστροφικές συνέπειες...Με αυτή τη θεατρική παράσταση μεταφέρεται η σπαραχτική συγγραφή της Λένας Κιτσοπούλου σε δραματικό λόγο και ζωντανεύει η ψυχοσύνθεση ενός λογοτεχνικού ήρωα μέσα από την ενσάρκωση του ηθοποιού. Το έργο και η παράσταση αγγίζουν και φωτίζουν κάποιες σκοτεινές ρίζες της προσωπικότητάς μας.Η παράσταση διαρκεί 45 λεπτά και είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 χρονών.

Ημερομηνία: 23 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 21.30

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 32 10 179

3. Πολιτιστικός περίπατος με οινο-γευσιγνωστική εμπειρία "Nunc est Bibendum"

Αρχαία Ελληνική και σύγχρονη καθημερινότητα συναντιούνται μέσα από την οινο-γευσιγνωστική δοκιμή Ελληνικών κρασιών.

Η AtticaTerraWalks σε μία νέα δημιουργική "συνέργεια" με το "Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης" συνδιοργανώνουν μία σειρά πολιτιστικών δράσεων από τις (15 Ιουνίου ως τις 31 Ιουλίου 2016) για μη "εφησυχασμένο κοινό".

Όραμα της νέας αυτής "συνέργειας" είναι η δημιουργία ποιοτικών, πρωτότυπων, πολιτιστικών δράσεων (όπως πολιτιστικών περιπάτων, σεμιναρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αφηγήσεων παραμυθιών, καλλιτεχνικών εργαστηρίων) με μία συμβολική συμμετοχή, ώστε να μπορεί ν'ανταποκριθεί και το ευρύτερο κοινό.

Σκοπός των πολιτιστικών μας δράσεων, μέσα από μια δια-πολιτισμική και κυρίως διεπιστημονική ματιά, είναι ν'αναδειχθεί η πόλη της Αθήνας σε πηγή έμπνευσης για "δημιουργία" και να γίνει η αφορμή για "επικοινωνιακό μοίρασμα" καθώς και το κίνητρο να "ξανα-ανακαλύψουμε" κάτι που έχουμε λησμονήσει...!

H Ελλάδα είναι μια από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο. Ο ελληνικός οίνος, το κρασί για τους Έλληνες, είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό προϊόν, είναι άρρηκτα δεμένο με τους μύθους και τις παραδόσεις αυτού του τόπου. Αρχετυπικά είναι συνδεδεμένος με τη λατρεία του Διονύσου και της εκστατικής συντροφιάς του, των Σειληνών , των Σάτυρων και των Μαινάδων, στους μύθους των οποίων θ' αναφερθούμε εκτενώς.

Ο περίπατος μας θα ξεκινήσει από την Αρχαία Αγορά όπου κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διενεργήθηκαν από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή βρέθηκαν άπειρα θραύσματα αμφορέων που μαρτυρούν την ύπαρξη αποθήκης κρασιού στο χώρο. Στο μουσείο το οποίο βρίσκεται στην Αρχαία Αγορά, θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε και κάποια από τα αγγεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στην καθημερινή τους ζωή για τη πόση και τη φύλαξη του κρασιού.

Στη συνέχεια κάτω από τον επιβλητικό ίσκιο της Ακρόπολης θα συζητήσουμε θέματα που αφορούν τη λατρεία του Διονύσου, τη γέννηση του θεάτρου και της Φιλοσοφίας καθώς και τη σπουδαιότητα του οίνου στη καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

Περνώντας στο «Βρυσάκι» που βρίσκεται δίπλα στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς, θα συνεχίσουμε την συζήτηση αναλύοντας θέματα όπως την καταγωγή του οίνου, τις Αρχαίες ποικιλίες πού αναφέρονται στον ¨Ομηρο και στον Ησίοδο, τις αρχαίες μεθόδους παραγωγής και φυσικά την παρουσία του κρασιού στους μύθους και στην τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι τη Βυζαντινή εποχή.

Για το τέλος θα φυλάξουμε το καλύτερο την οινο- γευσιγνωσική δοκιμή των πιο χαρακτηριστικών Ελληνικών ποικιλιών και θα μπορέσουμε να μάθουμε να διακρίνουμε τα αρώματα και τα γευστικά χαρακτηριστικά των διαφόρων ποικιλιών όπως του Μοσχοφίλερου, του Ασσύρτικου, του Αγιωργίτικου, του Ξινόμαυρου.

Η διαδρομή σχεδιάστηκε από τη Νατάσα Κανελλοπούλου (Αρχαιολόγο-Ιστορικό Τέχνης-Ξεναγό) για την AtticaTerraWalks σε συνεργασία με την Έμμη Γραμμένου (Ιστορικός Τέχνης-Δημιουργός της AtticaTerraWalks) στο πλαίσιο νέας δημιουργικής συνεργασίας με το "Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης"(Βρυσακίου 17,Πλάκα).

Διάρκεια: 3 ώρες περίπου

Ημερομηνία: Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, ώρα 17:00

Σημείο Συνάντησης: ''Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης''

Τέλος διαδρομής: Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι

Συμμετοχή στη δια-δραστική διάλεξη και οινο-γευσιγνωστική εμπειρία: 18 €

(Δεν συμπεριλαμβάνονται στη διαδρομή εισιτήρια σε Αρχαιολογικούς χώρους ή Μουσεία καθώς και αναψυκτικά)

Είσοδος στην Αρχαία Αγορά, Μουσείο Στοάς Αττάλου: 8€

Για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://www.eventbrite.co.uk/e/-nunc-est-bibendum-tickets-25817828821?aff=efbevent

* Η εγγραφή μπορεί να πραγματοποιηθεί εναλλακτικά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (Αριθμ. Λογ. 104 480 46515, Εθνική Τράπεζα) ή στον Χώρο Τέχνης και Δράσης, Βρυσάκι, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Δήλωση Συμμετοχής Απαραίτητη

Επικοινωνία:

www.atticaterrawalks.com

email: [email protected]

Τηλ. +30 6932 74 44 90

4. ''Ο μαύρος μασέρ και ο πόθος''

Ο Τένεσι Ουίλιαμς γίνεται ένα με τους χαρακτήρες του. Γράφει γι'αυτούς σαν να γράφει για τη ζωή του. Ο συγγραφέας είναι και σκηνοθέτης και πάσχων Χριστός στο διήγημα "Ο πόθος και ο μαύρος μασέρ". Αναζητεί το Θεό για να τον λυτρώσει με το μαύρο χέρι της εξιλέωσης. Λύτρωση από τι; Από τα πάθη, βέβαια, που γίνονται Πάθος. "Γιατί οι αμαρτίες του κόσμου είναι στην πραγματικότητα οι αδυναμίες του, οι ατέλειές του, και αυτές θα πρέπει να τις εξιλεώσει ο πόνος". Ο ηθοποιός μετατρέπεται σε μια πολλαπλή αλλά συνάμα μονοδιάστατη προσωπικότητα. Είναι ο Ουίλιαμς, είναι ο αφηγητής, είναι ο Burns....

Τι είναι εκείνο που κάνει τον άνθρωπο να αγαπά το σκοτάδι; Τι είναι εκείνο που τον κάνει να ερωτοτροπεί με την εκμηδένιση του «είναι» του; Ποια είναι εκείνη η ακατανόητη δύναμη που τον ελκύει προς μια ανώτερη διάσταση; Είναι άραγε η σάρκα ένα βάρος από το οποίο η ψυχή πρέπει να απαλλαγεί για να πλησιάσει το Δημιουργό της; Τι θέλει να δηλώσει ο Τένεσι Ουίλιαμς πίσω από το κρυπτογραφημένο διήγημα «Ο πόθος και ο μαύρος μασέρ»; Πως λύνεται ο γρίφος της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από τη μεταφυσική του Αμερικανού συγγραφέα;

Ο Antony Burns είναι ο ήρωας του διηγήματος που αναζητά τρόπο διαφυγής από τα αδιέξοδα του επίγειου κόσμου. Βολεύεται στο σκοτάδι, κλασικό σύμβολο ανυπαρξίας στο έργο του Ουίλιαμς (βλ. και μονόπρακτο «Ο κύριος Παραντάις»). Αυτό δεν αρκεί. Δεν βλέπει την ύλη, αλλά η ύλη εξακολουθεί να τον βαραίνει. Τη λύση θα δώσει ο μαύρος μασέρ που θα πραγματώσει τον μεγαλύτερο πόθο του ήρωα. Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο μαύρος μασέρ; Απάντηση δίνεται στο θεατρικό «Small Craft Warning». O γιατρός, τον οποίο υποδύθηκε ο ίδιος ο Ουίλιαμς αναφέρει: «Πάντα φανταζόμουν πως ο Θεός είναι μαύρος, χωρίς καθόλου φως στο πρόσωπό του, κινείται στο σκοτάδι σαν μαύρος…».

Η ιστορία παραπέμπει στο αρχέτυπο του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. «Λάβετε, φάγετε. Τούτο εστί το σώμα μου». Ο Ουίλιαμς, για μια ακόμη φορά δηλώνεται ως ο θύων, ο θυόμενος και ο προσφέρων τη θυσία. Η κοινωνία του έργου του και η μετάληψη του θρησκευτικού του δράματος συνθέτουν την πνευματική συνέχεια του συγγραφέα ακόμη και μετά την φυσική του έκλειψη.

Την παράσταση θα προλογίσει ο καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου κ. Ιωσήφ Βιβιλάκης.

Σκηνοθεσία- δραματουργική επεξεργασία: Ανθούλλης Δημοσθένους

Ερμηνεύει: Ανδρέας Αραούζος

Σκηνογραφία: Αντώνης Νεοφύτου

Χορογραφία: Γιώργος Δημόπουλος

Μετάφραση: Άνθη Ζαχαριάδου

Ημερομηνία: 24 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 21.30

Τιμή εισιτηρίων: 10 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 32 10 179

5. Under Construction

Δύο μεγάλες μορφές του Θεάτρου του Παραλόγου συναντιούνται σε μία κοινή έκθεση. Ο Jean Genet και ο Samuel Beckett, το Μπαλκόνι και Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ, η γνωστή αριστοκρατία των Μπαλκονιών και ένας «κλόουν» που τολμά να αντιμετωπίσει τον εαυτό του. Δώστε τα μπαλκόνια στους κλόουν θα μπορούσε να είναι ο προσωρινός τίτλος της έκθεσής μας, αλλά εμείς προτιμήσαμε το πιο κοινό και αναπόφευκτο που βιώνουν οι περισσότεροι θνητοί ως τίτλο: UnderConstruction.

Οι UnderConstruction, μία ομάδα καλλιτεχνών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σας καλούν σε μία έκθεση με εγκαταστάσεις, βίντεο, κοστούμια και δράσεις. Τα έργα τους ερμηνεύουν ένα θέατρο παραλόγου όσο πιο λογικά γίνεται.

Εκθέτουν οι: Αποστολάκη Έλλη, Αρτσάνου Ευαγγελία, Μαχφούζ Έλενα, Μότσια Σοφία, Μπαλακανάκη Μαρία,Φέστα Δέσποινα

Επιμέλεια: Εμμανουέλα Βογιατζάκη Κρουκόβσκι

Ημερομηνία: 25 - 27 Ιουνίου

Εγκαίνια: 25 Ιουνίου στις 19:00

Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνο πληροφοριών: 210 32 10 179

6. Ciner nights by Cinekra

Το Cinekra για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Athens Fringe Festival κάνει kra in public, και τι καλύτερο από κινηματογραφικές προβολές.

Και θα μου πεις τώρα εσύ, τί είναι το Cinekra, βρε αδερφέ;

Το Cinekra είναι μια νέα persona στον ιντερνετικό κόσμο που ήρθε να σου μεταφέρει αφιερώματα και κριτικές ταινιών όπως πραγματικά είναι. Αποτινάζει κάθε έννοια καθωσπρεπισμού και καθιερώνει το δικό του μετρικό σύστημα, το ¨κρα¨ που λειτουργεί αντίστροφα. Όσο λιγότερα ¨κρα¨ τόσο καλύτερη η ταινία.

It’s summer time!

Ο καιρός άνοιξε και εμείς έχουμε την κατάλληλη λύση για τις καλοκαιρινές σου βραδιές στην Αθήνα. Το Ciner Nights παίρνει τον κρυφό σου πόθο για τον κινηματογράφο και τον μετατρέπει στο απόλυτο καλοκαιρινό event για αποδράσεις μέσα στην πόλη, με προβολές όλο τον Ιούνιο.

Τι κοινό έχουν 9 νέοι καλλιτέχνες, το Cinekra και μια παραδοσιακή κατοικία στην Πλάκα;

Θέμα μας η σύγχρονη ελληνική δημιουργία όπως εκφράζεται μέσα από ποικίλες και πολύπλευρες οπτικές. Όλα τα παραπάνω θα τα δείτε και θα βιώσετε σε ένα παραδοσιακό πλακιώτικο σπίτι, το Βρυσάκι (Βρυσακίου 17, Πλάκα).

''Yelena''

Η ιστορία μίας Ουκρανής οικονομικής μετανάστριας, στην Αθήνα του 2015, η οποία δουλεύει ως οικιακή βοηθός. Μια μέρα από της ζωής της Yelena μέσα στην οποία τα όρια της θα δοκιμαστούν και θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αμπατζής

Διάρκεια: 15.45''

Ημερομηνία: 25 Ιουνίου 2016

Ώρα: 21.30

Είσοδος ελεύθερη

''Personal Responsibility''

Μια κοπέλα ονειρεύεται τη στιγμή που θα βρεθεί στην αγκαλιά του νεαρού αγαπημένου της. Μόλις αυτός εμφανίζεται, η κοπέλα εξαναγκάζεται από έναν μεσήλικα άνδρα να τον ακολουθήσει.

Σκηνοθεσία: Γιούλη Κολοβού

Διάρκεια: 10'

Ημερομηνία: 25 Ιουνίου 2016

Ώρα: 21.30

Είσοδος ελεύθερη

''Postheimat''

Μία θεατρική ομάδα Ελλήνων μεταναστών ανεβάζει στο Βερολίνο το έργο «Τρόμος και αθλιότητα του 3ου Ράιχ» του Μπρεχτ. Ένα μέλος τους νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο που στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτουργούσε ως ψυχιατρική κλινική. Έτσι έρχονται εκ νέου αντιμέτωποι με το παρελθόν της ναζιστικής Γερμανίας.

Σκηνοθεσία: Iωάννα Κρυωνά

Διάρκεια: 23'

Ημερομηνία: 25 Ιουνίου 2016

Ώρα: 21.30

Είσοδος ελεύθερη

''Fawns''

Δύο νεαροί άντρες βρίσκονται μόνοι σε ένα καθαριστήριο ρούχων. Κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον σιωπηλοί και περιμένουν. Στον τοίχο απέναντι, βρίσκεται ένα παλιό κάδρο που έχει κεντημένο ένα μικρό ελάφι.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Τσιμπίνης

Διάρκεια: 3.19''

Ημερομηνία: 25 Ιουνίου 2016

Ώρα: 21.30

Είσοδος ελεύθερη

''Distress Call''

Στον απόηχο μίας βομβιστικής επίθεσης, τα μέλη της υπεύθυνης επαναστατικής οργάνωσης συναντιούνται στο κρησφύγετο τους. Μαθαίνοντας ότι οι Αρχές πλησιάζουν επικίνδυνα στη σύλληψη τους, ένα μέλος καταστρώνει ένα σχέδιο απεμπλοκής τους.

Σκηνοθεσία: Άγγελος Μπάλλας

Διάρκεια: 18'

Ημερομηνία: 25 Ιουνίου 2016

Ώρα: 21.30

Είσοδος ελεύθερη

7. Περιήγηση στην Αθήνα των Οθωμανικών χρόνων

Η AtticaTerraWalks σε μία νέα δημιουργική "συνέργεια" με το "Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης" συνδιοργανώνουν μία σειρά πολιτιστικών δράσεων από τις (15 Ιουνίου ως τις 31 Ιουλίου 2016) για μη "εφησυχασμένο κοινό".

Όραμα της νέας αυτής "συνέργειας" είναι η δημιουργία ποιοτικών, πρωτότυπων, πολιτιστικών δράσεων (όπως πολιτιστικών περιπάτων, σεμιναρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αφηγήσεων παραμυθιών, καλλιτεχνικών εργαστηρίων) με μία συμβολική συμμετοχή, ώστε να μπορεί ν' ανταποκριθεί και το ευρύτερο κοινό.

Σκοπός των πολιτιστικών μας δράσεων, μέσα από μια δια-πολιτισμική και κυρίως διεπιστημονική ματιά, είναι ν' αναδειχθεί η πόλη της Αθήνας σε πηγή έμπνευσης για "δημιουργία" και να γίνει η αφορμή για "επικοινωνιακό μοίρασμα" καθώς και το κίνητρο να "ξανα-ανακαλύψουμε" κάτι που έχουμε λησμονήσει...!

Ξεκινώντας από το Μοναστηράκι και προχωρώντας προς την Πλάκα εντοπίζουμε τα εναπομείναντα δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα της Οθωμανικής Αθήνας. Στη συνέχεια κατευθυνόμενοι προς το Βράχο της Ακρόπολης πληροφορούμαστε για τα κτήρια που ανεγέρθησαν από τους Οθωμανούς.

Καταλήγουμε στο χώρο του Ολυμπιείου όπου στα προεπαναστατικά έτη λειτουργούσε τζαμί. Συνεχίζοντας, ιχνηλατούμε το Οθωμανικό οχυρωματικό τείχος των Αθηνών, γνωστό ως ‘τείχος του Χασεκή’ το οποίο χτίστηκε το 1778 κατ’ εντολή του Χατζή Αλή ή Χασεκή, του Οθωμανού διοικητή της Αθήνας κατά τον 18ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης μας ιστορίες και θρύλοι του Οθωμανικού παρελθόντος της πόλης ζωντανεύουν προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τα τοπωνύμια της περιοχής.

Σκοπός της περιήγησης αυτής είναι οι εξοικείωση των συμμετεχόντων με το Οθωμανικό παρελθόν της πόλης γεφυρώνοντας έτσι ιστορικά το πέρασμα από τη Λατινοκρατούμενη στη μετεπεναστατική Αθήνα του Όθωνα.

Η διαδρομή σχεδιάστηκε από τη Μαρία Σάρδη (Δρ. Ιστορικός Τέχνης, University of London) για την AtticaTerraWalks σε συνεργασία με την Έμμη Γραμμένου (Ιστορικός Τέχνης - Δημιουργός της AtticaTerraWalks) στο πλαίσιο νέας δημιουργικής συνεργασίας με το "Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης" (Βρυσακίου 17,Πλάκα).

Διάρκεια: 3 ώρες περίπου

Ημερομηνία: Κυριακή 26 Ιουνίου 2016, ώρα 17:00

Σημείο συνάντησης: "Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης", Bρυσακίου 17, Πλάκα

Συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα: 15€

Για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://www.eventbrite.co.uk/e/25818061517?aff=efbevent

* Η εγγραφή μπορεί να πραγματοποιηθεί εναλλακτικά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (Αριθμ. Λογ. 104 480 46515, Εθνική Τράπεζα) ή στον Χώρο Τέχνης και Δράσης, Βρυσάκι, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Επικοινωνία:

email: [email protected]

Τηλ. +30 6932 74 44 90

Athens Fringe LiveHas video:
Keywords
μαΐου, athens, fringe, live, fringe, μαΐου, athens, ελευθέριος βενιζέλος, εθνικη τραπεζα, νέα, αθηνα, συμμετοχή, focus, ελλαδα, closer, biennale, βενιζελος, ιουνίου, βεβαίωση, est, μετρο, εισιτήρια, ηλεκτρονική, https, τραπεζες, λύση, θεατρο, craft, φως, beckett, festival, public, summer, καιρος, μπρεχτ, συλληψεις, london, email, video, κινηση στους δρομους, εκλειψη ηλιου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, έκλειψη σελήνης, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, αποστολακη, βιντεο, χωρες, ηλεκτρονική, βερολινο, γυναικα, δουλεια, εθνικη, ηθοποιος, ιωσηφ, καθημερινη, κυθηρα, μουσειο μπενακη, ναξος, πλαισιο, προγραμμα, σαντορινη, υλη, φυσικη, φωτογραφιες, φωτογραφια, φως, ωρα, public, αγαπη, αγκαλια, αγορα, αεροδρομιο ελευθεριος βενιζελος, αεροδρομιο, ανθη, αρχαια, αρχιτεκτονικη, αρωματα, αφορμη, βεβαίωση, βιβλιο, βρισκεται, βρυσακι, γινει, γινεται, γινονται, γριφος, διηγημα, δυναμη, δειτε, δωσει, εγγραφη, ελενα, υπαρχει, εισιτήρια, εκθεση, εκθεσεις, εκλειψη, εκφραση, ελαφι, ελευθέριος βενιζέλος, ελλη, εμμανουελα, εννοια, εργα, εντυπα, εξοικειωση, εποχη, ερχονται, ετη, ευαγγελια, τεχνη, ζωη, ζωης, ηλικια, θεος, θρυλοι, θυσια, ιστορικο, εκδοσεις, κλοουν, κοστουμια, κρασι, λευκωμα, λύση, λυτρωση, λογο, μαυρο, ματια, μικρο, μπενακη, μπρεχτ, μαρια, μιχα, νεα υορκη, ομαδα, οδος, οθωμανικο, ορια, παιδικα, παθος, πετρουπολη, πηγη, πλακα, ποθος, ψυχη, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, συλληψη, συμμετοχή, σκεψεις, σκηνοθεσια, σωμα, σοφια, σπιτι, σχεδιο, τι ειναι, τιτλος, φυσικα, φρανκφουρτη, φορα, χερι, χριστος, χαρα, ωρες, αντρες, summer, beckett, biennale, craft, δημητρης, est, εθνικο, festival, focus, ηρωας, https, ιδιαιτερα, ιουνίου, κειμενα, κοπελα, κυριακη, μαυρος, νοσοκομειο, οψεις, πληροφοριες, θανασης, θεματα, θεσεις, βοηθος
Τυχαία Θέματα