Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ελλάδα: Έκθεση «φωτιά» για αστυνομική βία, υποκλοπές, μεταναστευτικό

Μια ζοφερή εικόνα, αντάξια μιας τριτοκοσμκή χώρας, περιγράφει στην ετήσια έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Η έκθεση 43 σελίδων αποτελεί μέρος των ετήσιων «Country Reports on Human Rights Practices» που εκδίδουν οι ΗΠΑ.

Σε αυτή καταγράφονται τα σκάνδαλα των υποκλοπών και της λίστας Πέτσα, τα περιστατικά αστυνομικής βίας, η δολοφονία του ανήλικου Ρομά Κώστα Φραγκούλη, η βία κατά μεταναστών και προσφύγων και η καταπάτηση ελευθεριών

του Τύπου και άλλα πολλά.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε κεφάλαια όπως ο σεβασμός στην ακεραιότητα του ατόμου, η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας, οι διακρίσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο σεβασμός των ελευθεριών, ενώ υπάρχουν και υποενότητες όπως η ελευθερία της έκφρασης, οι συνθήκες κράτησης και η έμφυλη βία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες η Ελλάδα παίρνει εξαιρετικά χαμηλό βαθμό, θυμίζοντας περισσότερο τριτοκοσμική χώρα.

Αστυνομική βία

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι «δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν καταχρηστικές πρακτικές» με τους συντάκτες να επικαλούνται αναφορές για κακομεταχείριση και κακοποίηση από πλευράς αστυνομίας φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων, ενώ υπάρχει ειδική αναφορά στη δολοφονία του Ρομά Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικό. Παρατίθεται και η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη σωρεία καταγγελιών για αστυνομική βία, ενώ στηλιτεύει τις άθλιες συνθήκες για τους κρατούμενους στις φυλακές. 

Υποκλοπές

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών σημειώνοντας ότι «το Σύνταγμα και ο νόμος απαγορεύουν τέτοιες ενέργειες, αλλά υπήρξαν αναφορές περιπτώσεων στις οποίες η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε αυτές τις απαγορεύσεις». Αναφέρεται ονομαστικά στις περιπτώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη και του Τάσου Τέλογλου. 

Μετανάστες

Η έκθεση καταγράφει την κακομεταχείριση μεταναστών χωρίς έγγραφα, αιτούντων άσυλο αναφέροντας τις καταγγελίες για βίαιες και επικίνδυνες τακτικές είτε πρόκειται για ξυλοδαρμούς είτε για παράνομες επαναπροωθήσεις.

«Υπήρχαν αναφορές και καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τις αποτυχίες της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς για καταχρηστικές ενέργειες, αστυνομικές πρακτικές και αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΜΜΕ

Στην έκθεση καταγράφεται περιορισμός στην ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου είτε μέσω επιβολής ή απειλής επιβολής ποινικής νομοθεσίας για συκοφαντία και δυσφήμηση.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν που εξέφραζε τις ανησυχίες της για τη λίστα Πέτσα, αλλά και για κυβερνητική διαπλοκή με τα μέσα ενημέρωσης, ενώ υπογραμμίζονται και οι περιορισμοί που προκύπτουν από τη νομοθεσία περί «ψευδών ειδήσεων».

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα ζουν οι μελλοντικοί έποικοι του Άρη – Τα σπίτια-πατάτες που κατασκευάζονται από… «διαστημικό τσιμέντο» (photos/videos)

Γαλλία: Με νέα γενική απεργία απαντούν τα συνδικάτα στον Εμανουέλ Μακρόν (Videos)

Πάνω από 1.500 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία – Συρία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελλάδα, Έκθεση,steit ntipartment, ellada, ekthesi