Πώς θα ζουν οι μελλοντικοί έποικοι του Άρη – Τα σπίτια-πατάτες που κατασκευάζονται από… «διαστημικό τσιμέντο» (photos/videos)

Άνθρωποι που ζουν σε σπίτια που μοιάζουν με γιγάντιες πατάτες, τα οποία κατασκευάζονται από «διαστημικά λαχανικά» που καλλιεργούνται στον πλανήτη Άρη.

Κάπως έτσι φαντάζονται οι επιστήμονες τους εποίκους του κόκκινου πλανήτη, που θα περνούν τις «αρειανές μέρες» τους σε σπίτια-πατάτες. Τα υλικά κατασκευής των αρειανών σπιτιών – ένα είδος «διαστημικού τσιμέντου» – θα παράγονται από άμυλο πατάτας, που θα δημιουργούνται στον Άρη κι έτσι οι έποικοι του πλανήτη θα έχουν μία φτηνή και γρήγορη λύση για την οικοδόμηση της αποικίας τους.

Οι

επιστήμονες που εργάζονται για να φτιάξουν το αρειανό οικοδομικό υλικό λένε πως η συνταγή τους προβλέπει την ανάμειξη σκόνης από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, αμύλου πατάτας και λίγου… αλατιού, που υπάρχει στον Άρη. Το υλικό αυτό λένε πως είναι δυο φορές πιο ισχυρό από το τσιμέντο και απλό στην κατασκευή του.

«Οι υφιστάμενες κατασκευαστικές τεχνολογίες απαιτούν πολυετή ανάπτυξη, είναι ενεργοβόρες και χρειάζονται βαρέα μηχανήματα κατασκευής, που όλα αυτά σημαίνουν κόστος και περιπλέκουν μία αποστολή. Το “διαστημικό τσιμέντο” δεν χρειάζεται τίποτα από όλα αυτά και έτσι απλουστεύεται η αποστολή, γίνεται πιο φτηνή και περισσότερο βιώσιμη», δήλωσε ο Δρ. Άλεντ Ρόμπερτς, του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που φτιάχνει την συνταγή για το «διαστημικό τσιμέντο».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άμυλο πατάτας δρα ως συνδετικό υλικό με την αρειανή σκόνη. Έτσι παράγεται ένα υλικό που μοιάζει με τσιμέντο με συμπιεσμένη δύναμη 72 μεγκαπασκάλ, ενώ το τσιμέντο έχει 32 μεγκαπασκάλ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύονται στο περιοδικό Open Engineering, ένα 25κιλο σακί αφυδατωμένης πατάτας έχει αρκετό άμυλο για να παραχθεί μισός τόνος «διαστημικού τσιμέντου», που ενισχύεται από τα άλατα που υπάρχουν στον κόκκινο πλανήτη.

Το στοίχημα τώρα είναι να βρεθεί τρόπος για την καλλιέργεια πατάτας στον Άρη, ώστε να μην χρειάζεται να μεταφέρονται από την Γη στον κόκκινο πλανήτη. Μπορεί η καλλιέργεια της σούπερ διαστημικής πατάτας στον Άρη να είναι μακρινό όνειρο,  αλλά οι μελλοντικοί έποικοι του κόκκινου πλανήτη θα πρέπει να έχουν τρόπο παραγωγής τροφίμων προκειμένου να είναι βιώσιμη μία μόνιμη αποικία.

Η Nasa ελπίζει ότι σε μία δεκαετία θα είναι έτοιμη για τη δημιουργία μίας μόνιμης βάσης στο νότιο πόλο της Σελήνης. Παράλληλα σχεδιάζεται επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, αλλά αυτή την ώρα φαίνεται να είναι μακρινό όνειρο η δημιουργία μίας μόνιμης αποικίας στον κόκκινο πλανήτη.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Με νέα γενική απεργία απαντούν τα συνδικάτα στον Εμανουέλ Μακρόν (Videos)

Πάνω από 1.500 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία – Συρία

Ξεκάθαρη προειδοποίηση Μεντβέντεφ: Ενδεχόμενη σύλληψη Πούτιν θα αποτελέσει «κήρυξη πολέμου»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Άρη –, -πατάτες,pos, ari –, -patates