«Σάρωσε» και τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ η κακοκαιρία – Η ομόφωνη απόφαση της ΠΓ για αναβολή και μετάθεση στις 17 και το παρασκήνιο

Η σφοδρή κακοκαιρία Daniel «έπληξε» και τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς η εκλογική διαδικασία της προσεχούς Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου, πήρε αναβολή για τις 17 Σεπτεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 24 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά από

προβληματισμό και διαβουλεύσεις μιας μέρας.

Με δεδομένη την εικόνα μιας «βιβλικής καταστροφής», όπως αναφέρει και η ΠΓ στην απόφασή της, τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, την ύπαρξη αγνοουμένων, την «εξαφάνιση» χωριών από το χάρτη και τους φόβους για το τι θα αποκαλυφθεί όταν τραβηχτούν τα νερά στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, οδήγησε τα στελέχη του οργάνου σε αναβολή της εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη αρχηγού, κατά μία εβδομάδα.

Η χθεσινοβραδινή δίωρη περίπου συνεδρίαση, διεξήχθη σε αναμενόμενα ομαλό κλίμα, καθώς η απόφαση αυτή φάνηκε από το μεσημέρι και μετά να είναι μονόδρομος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε παρά να λάβει υπόψη του τις απώλειες, τις καταστροφές και τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία, διαπιστώθηκαν και τεχνικά προβλήματα (εξαιτίας ζητημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία με ρεύμα, δίκτυα, κλπ). Διαπιστώθηκε ειδικότερα, αδυναμία πολλών εκλογικών τμημάτων να συνδεθούν με το κεντρικό σύστημα.

Κατά τη συζήτηση υπήρξε και μια πρόταση από την πλευρά του Πάνου Ρήγα να μην προσδιοριστούν οι επόμενες ημερομηνίες, (μήπως και χρειαστεί να πάει πιο πέρα η αναβολή) υπό το σκεπτικό ότι διαφαίνεται νέο κύμα κακοκαιρίας οπότε δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, εκτιμήθηκε, θα έδινε σήμα ματαίωσης των εκλογών γενικότερα οπότε προσδιορίστηκε η μετάθεση για 17 Σεπτεμβρίου και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτός θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, η ΠΓ κάλεσε τα μέλη του κόμματος και της Νεολαίας να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους όπου υπάρχει ανάγκη για βοήθεια, ενώ ανακοίνωσε εν εξελίξει επιχείρηση αλληλεγγύης από την δομή «Αλληλεγγύη για όλους» με αποστολή μιας πρώτης βοήθειας, για την οποία θα υπάρξει ενημέρωση τις αμέσως επόμενες ημέρες για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα σημεία συγκέντρωσης.

Για την αναβολή ζητήθηκε και η θέση των υποψηφίων για την προεδρία σε σύσκεψη των εκπροσώπων τους που πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα, υπό τη Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου και τον Αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη. Εκεί, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων τάχθηκαν υπέρ της αναβολής (άλλωστε οι Παππάς, Τζουμάκας και Αχτσιόγλου είχαν τοποθετηθεί και δημόσια κατά τη διάρκεια της ημέρας), με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο – ο οποίος επιχειρηματολόγησε επίσης για την ανάγκη αναβολής – να  θέτει μοναδική προϋπόθεση, την απόφαση της αναβολής να τη λάβει η Πολιτική Γραμματεία, κάτι με το οποίο συντάχθηκε και η πλευρά Κασσελάκη. Τη συμφωνία τους με την αναβολή εξέφρασαν και οι δύο γραμματείς καταθέτοντας ωστόσο τον προβληματισμό τους σε σχέση με την συμφωνία με την εταιρεία που έχει αναλάβει να τρέξει την εκλογική διαδικασία.

Την ίδια ώρα περίπου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) αποφάσιζε να εισηγηθεί την αναβολή κι έτσι αποφασίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείς στις 8 το βράδυ.

Πώς το «όχι» στην αναβολή έγινε «ναι»

Το ερωτηματικό τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εκλογές, τέθηκε από νωρίς το πρωί, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση από το Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός αναβάλει την καθιερωμένη επίσκεψή του στην ΔΕΘ λόγω της κακοκαιρίας. Κάτι που εξέπεμψε ένα κλίμα για το μέγεθος της κρισιμότητας της κατάστασης.

Αμέσως τα φώτα στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ οι υποψήφιοι, ο ένας μετά τον άλλον ακύρωναν τις προγραμματισμένες περιοδείες τους, ενώ πρώτος ο Νίκος Παππάς και στην συνέχεια ο Στέφανος Τζουμάκας ζήτησαν την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας (κατά μία εβδομάδα ο πρώτος, χωρίς χρονικό προσδιορισμό ο δεύτερος).

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, από τη Θεσσαλονίκη έκανε γνωστή την αναβολή της σύσκεψης με παραγωγικούς φορείς της πόλης προκειμένου, να επισκεφθεί με αντιπροσωπεία του κόμματος περιοχές που επλήγησαν στη Θεσσαλία.

Και η υποψήφια για την προεδρία Έφη Αχτσιόγλου επισκέφθηκε τον Βόλο, ακυρώνοντας την επίσκεψή της στο Αγρίνιο, απ’ όπου μετέφερε εικόνες καταστροφής και την οργή των πολιτών για την απουσία του κρατικού μηχανισμού.

Η Κουμουνδούρου, επισήμως, το πρωί μιλούσε για διεξαγωγή της διαδικασίας κανονικά, ωστόσο όσο τα νέα δεδομένα και οι πληροφορίες που έρχονταν στο κόμμα από Νομαρχιακές, βουλευτές, στελέχη και μέλη του κόμματος, μοιραία οδήγησαν στην επανεκτίμηση της αρχικής της στάσης.

Σημειώνεται ότι η Πολιτική Γραμματεία στην απόφασή της κάνει λόγο για δεδομένες και «εγκληματικές» ευθύνες της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη και, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες προσδιόρισε τις ευθύνες ως εξής:

«Δεν απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν προχώρησαν ώριμες αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα. Δεν κατανεμήθηκαν όπως έπρεπε οι υλικοί και οι ανθρώπινοι πόροι. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, το δήθεν επιτελικό κράτος απέτυχε και στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πλημμυρών, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, παραβλέποντας ακόμα και τις σχετικές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των Σχεδίων Κινδύνου Πλημμύρας, που παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019. Για άλλη μια φορά, τονίζουμε την ανάγκη της ουσιαστικής ενίσχυσης της πολιτείας, προκειμένου να είναι ανθεκτική απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Διαβάστε επίσης:

Έφη Αχτσιόγλου από Βόλο: Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων με όλες μας τις δυνάμεις

Φον Ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για κινητοποίηση υποστήριξης

Κακοκαιρία Daniel: Κόβουν την ανάσα οι εικόνες του AP από τη Θεσσαλία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σάρωσε, ΣΥΡΙΖΑ,sarose, syriza