Κακοκαιρία Daniel: «Με την πλάτη στον τοίχο» η κυβέρνηση

Στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στη Λάρισα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες του περάσματος της κακοκαιρίας Daniel από τη χώρα, θα βρεθεί το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, ο οποίος, ως γνωστόν, ανέβαλε τόσο την επίσκεψή του στα καμένα του Έβρου, όσο και την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές – κατάσταση που έμοιαζε

δραματική το βράδυ της Πέμπτης – και εν συνεχεία θα «κινηθεί αναλόγως στην περιοχή». Στην ουσία, ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται στη Λάρισα αναμένεται να λάβουν μια πρώτη κατά το δυνατόν λεπτομερή εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο και τις γύρω περιοχές και να αποφασιστεί πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα.

Αντιμέτωπη με ένα πολύ έντονο φαινόμενο, αλλά και με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων χρόνων, η κυβέρνηση δείχνει «μουδιασμένη» και αμήχανη, τόσο μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, όσο και ενώπιον των καταγγελιών πλημμυροπαθών, αλλά και της αντιπολίτευσης, για πλημμελή προετοιμασία για μια κακοκαιρία που είχε προαναγγελθεί εδώ και μέρες, αλλά και για καθυστερημένη αντίδραση όταν πλέον το φαινόμενο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και πλημμύριζαν χωριά και χάνονταν περιουσίες και ζωές.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προετοιμάζει την «άμυνά» της, η οποία αναμένεται να κινηθεί στους εξής άξονες:

● Κατ’ αρχάς, αναμένεται να τονιστεί ο ακραίος χαρακτήρας του φαινομένου και η απειλή της κλιματικής κρίσης, κάτι που έχει γίνει «μάντρα» από την ώρα που ξέσπασαν οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού.

● Δεύτερον, θα υπογραμμιστεί ότι μόλις έγινε εφικτό κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις, μαζί και ο στρατός, για τη διάσωση παγιδευμένων πολιτών και για την παροχή πρώτης αρωγής σε ανθρώπους που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

● Σε τρίτο επίπεδο, θα τονιστεί ότι χάρη στο νέο πλαίσιο που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, η καταγραφή των ζημιών και η χορήγηση αποζημιώσεων θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

● Τέταρτον, ήδη, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, η κυβέρνηση έχει αφήσει «αιχμές» για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι «όλοι έχουν την ευθύνη και τον ρόλο που τους αναλογεί. Και ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης στην προετοιμασία, και σε αυτή την περίπτωση, έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση να αποδώσουμε προσωποπαγώς ευθύνες[…]. Άπαντες αξιολογούνται, όσοι έχουν ένα δημόσιο αξίωμα. […] Αξιολογούνται από τον κρατικό μηχανισμό κάθε μέρα για κάθε τους ενέργεια ή παράλειψη».

Ωστόσο, όλα αυτά – και στην κυβέρνηση το γνωρίζουν – αμβλύνουν μόνο λίγο την εικόνα από τα πλημμυρισμένα χωριά, τους ανθρώπους πάνω σε στέγες να ζητούν βοήθεια, αλλά και τα ερωτήματα σχετικά με το πώς αξιοποιήθηκαν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια που διατέθηκαν στη χώρα για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και πόσο αποτελεσματικό αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια με πρωτοβουλία του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη και με στόχο να αντιμετωπίσει διάφορες αγκυλώσεις και δυσλειτουργίες σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες (αλλά και στην Αθήνα, η οποία «πνίγηκε» από την καταιγίδα της Τετάρτης) έρχονται αμέσως μετά από τεράστιες καταστροφές από πυρκαγιές, γίνεται φανερό ότι το αφήγημα της «αποτελεσματικής κυβέρνησης» που μπορεί να αντιμετωπίζει με επάρκεια διάφορες κρίσεις τίθεται σοβαρά εν αμφιβόλω. Οπότε, είναι προφανές ότι το έργο του Κ. Μητσοτάκη τις επόμενες ημέρες είναι τουλάχιστον δύσκολο…

Διαβάστε επίσης:

Έφη Αχτσιόγλου από Βόλο: Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων με όλες μας τις δυνάμεις

Κακοκαιρία Daniel: Κόβουν την ανάσα οι εικόνες του AP από τη Θεσσαλία

Άνοιξε η ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα – Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κακοκαιρία Daniel,kakokairia Daniel