Ριζότο με φουρνο-λιαστές ντομάτες και βασιλικό

Η αποξήρανση (το στέγνωμα) στο φούρνο της ντομάτας αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της αλλά και μια υπέροχη τεχνική για να δημιουργήσετε πεντανόστιμα πιάτα όλες τις εποχές, ακόμα και μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Χρησιμοποιήστε τοματίνια βελανίδια ή τσέρι, πομοντόρια ή άλλες άνυδρες τομάτες, χωρίς πολλά υγρά, και φτιάξτε αυτό το υπέροχο ριζότο με τα μεσογειακά αρώματα του σκόρδου και του βασιλικού.

Υλικά για τη Συνταγή

750 γραμμάρια ώριμες αλλά με σφικτή σάρκα (χωρίς πολλά υγρά και σπόρια) ντομάτες, όπως ποικιλία Roma

(πομοντόρια), τοματίνια ή άνυδρο τοματάκι Σαντορίνης.

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

750ml (3 φλιτζάνια) ζωμό κότας

750ml (3 φλιτζανια) νερό

280 γραμμάρια (1 ½ φλιτζάνι) αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

330 γραμμάρια (1 ½ φλιτζάνι) ρύζι αρμπόριο

1 ½ κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο

3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

20 φύλλα βασιλικού, κομμένα σε λεπτές λωρίδες

Εκτέλεση

1. Αρχικά πλύντε καλά τις ντομάτες, κόψτε τις στη μέση κατά μήκος και αφαιρέστε τα σπόρια. Τοποθετήστε τις με την κομμένη μεριά προς τα πάνω, πάνω σε ένα ταψί απλωμένες και πασπαλίστε τις με το αλάτι. Αφήστε τις έτσι να σταθούν, ακάλυπτες για 1 ώρα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 135ο C μέχρι να στεγνώσουν, αλλά να παραμείνουν μαλακές, για περίπου 5-6 ώρες. Αφήστε τις να κρυώσουν και κρατήστε τις στην άκρη.

2. Σε μια κατσαρόλα, ανακατέψτε το ζωμό, το νερό και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και φέρτε τα όλα σε βρασμό. Ρυθμίστε τη φωτιά στη χαμηλή ένταση, έτσι ώστε να σιγοβράζει.

3. Σε ένα μεγάλο και βαρύ αντικολλητικό τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συνεχώς για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ρίξτε και το ρύζι και σοτάρετέ το κι αυτό, ανακατεύοντας συνεχώς, για 4 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο στις άκρες.

4. Αυξήστε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια προς δυνατή, προσθέστε μια κουτάλα από το ζωμό που σιγοβράζει και αφήστε να απορροφηθεί, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις απορροφηθεί εντελώς, συμπληρώστε με άλλη μια κουτάλα από το ζωμό. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει το ρύζι. Το ριζότο είναι έτοιμο σε περίπου 20-25 λεπτά, όταν πάρει μια κρεμώδη υφή και είναι τρυφερό αλλά κρατάει λίγο στο δόντι. Αν σωθεί ο ζωμός προτού ψηθεί το ριζότο, μπορείτε να συμπληρώσετε με νερό από το βραστήρα.

5. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρετέ το από τη φωτιά, σκεπάστε το και αφήστε το ριζότο να σταθεί για 5 λεπτά. Ρίξτε μια τελευταία κουτάλα ζωμό ή νερό καυτό, το βαλσάμικο ξύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και τις λιαστές ντομάτες. Δοκιμάστε τις γεύσεις και αλατοπιπερώστε ανάλογα. Πασπαλίστε με τα φύλλα βασιλικού και σερβίρετε αμέσως.

Διαβάστε επίσης:

Χατσαπούρι, γεωργιανές βαρκούλες ζύμης, με σπανάκι, φέτα και αυγό

Ρολό κέικ με κρέμα τύπου στρατσιατέλα

Τρεις τρόποι για να ξαναζωντανέψεις έναν λουκουμά παραλίας

Keywords
Τυχαία Θέματα