Πυρκαγιές: Σε κατάσταση ακραίου κινδύνου 13 περιφερειακές ενότητες – Το «εκρηκτικό μείγμα» και η έκκληση της Πυροσβεστικής

Σε κατάσταση ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) βρίσκονται σήμερα 13 περιφέρειες της χώρας.

Ο χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι «κόκκινος» με τις Αρχές να προειδοποιούν για ένα «εκρηκτικό μείγμα με ελάχιστη υγρασία, υψηλή θερμοκρασία εδάφους και ατμόσφαιρας και ισχυρούς ανέμους».

«Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσες περιοχές στο “κόκκινο”. Οι καταταστάσεις είναι εκρηκτικές η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά, το πρωί της Κυριακής, στο

OPEN, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Βαρθακογιάννης.

Ανάμεσα στις 13 περιφέρειες που είναι σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η πολύπαθη Ρόδος, που έχει παραδοθεί στις φλόγες εδώ και έξι μέρες.

Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας οι περιοχές αυτές είναι:

ΑττικήΕύβοιαΒοιωτία ΦωκίδαΦθιώτιδαΜαγνησίαΛάρισαΑργολίδαΚορινθίαΜεσσηνίαΑχαΐα ΗλείαΣτα νησιά Π.Ε. Ρόδου«Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο»

Με κατεπείγον έγγραφο, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει έκκληση προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, προκειμένου να θέσουν το προσωπικό τους και τα μέσα τα οποία διαθέτουν στη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.

«Βρισκόμαστε εδώ και δύο εβδομάδες σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και αναμένεται τα φαινόμενα αυτά να ενταθούν τις επόμενες τρεις ημέρες. Τα χαρακτηριστικά τους θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας κάτω από 15% και, τέλος, σημαντική ενίσχυση των ανέμων, σύμφωνα και με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας», επισήμανε.

«Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο. Δεν εκτελούμε θερμές εργασίες. Η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τόνισε, το Σάββατο, στην έκκλησή του ο Γιάννης Αρτοποιός.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Κορυφώνεται το 2ο κύμα καύσωνα – Στο «φούρνο» η χώρα με 45άρια

Ρόδος: Προσαγωγή ατόμου, ερευνάται η εμπλοκή του στην πυρκαγιά

Απίστευτα video από τη μάχη με τις φλόγες στο χωριό Λαέρμα

Keywords
Τυχαία Θέματα