10 συγγραφείς προτείνουν 50 βιβλία για το καλοκαίρι

«Στην πραγματικότητα, κάθε αναγνώστης είναι, καθώς διαβάζει, αναγνώστης του ίδιου του τού εαυτού», ισχυριζόταν ο Μαρσέλ Προυστ και μάλλον κάτι παραπάνω από εμάς θα ήξερε!
Είμαστε ότι διαβάζουμε τελικά; Ζητήσαμε από δέκα γνωστούς συγγραφείς να προτείνουν από πέντε βιβλία της αρεσκείας τους, καθώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωρίσουμε – εκτός από ό,τι γράφουν – και αυτά που διαβάζουν. Γνωρίζοντάς τους, άλλον περισσότερο κι άλλον λιγότερο, ναι, μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαστε αυτό που διαβάζουμε: ο εαυτός μας!

Στις

απαντήσεις τους διαπιστώσαμε ότι οι συγγραφείς μάς πρότειναν σε μερικές περιπτώσεις τα ίδια βιβλία. Ώσπου να αποφασίσουμε ότι αυτό είχε εν τέλει ενδιαφέρον, είχαμε προλάβει να τους ζητήσουμε να τα αντικαταστήσουν! Ωστόσο, έμειναν ένας δυο τίτλοι που συναντώνται σε περισσότερους από έναν συγγραφείς…

Τέλος, να σημειώσoυμε ότι αρκετά από τα βιβλία που προτάθηκαν παρουσιάστηκαν εκτενώς από το Ποντίκι Art!

Πέτρος Τατσόπουλος

Patrick Radden Keefe
Καθάρματα
Μετάφραση: Κωστής Πανσέληνος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 472

Ο Πάτρικ Ράντεν Κιφ, Αμερικανός ιρλανδικής καταγωγής, έδωσε τα διαπιστευτήριά του στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό με το «Μην πεις λέξη», ένα ανεπανάληπτο non fiction αφήγημα για τον διαχρονικό ιρλανδικό εμφύλιο. Εδώ, με 12 ιστορίες γραμμένες για το «New Yorker», εστιάζει σε κάθε καρυδιάς (διαβόητο) καρύδι. Η non fiction γραφή στα καλύτερά της.

Kai Bird & Martin J. Sherwon
Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ
Μετάφραση: Μαριλένα Κορωναίου
Εκδόσεις: Τραυλός
Σελ.: 866

Με αφορμή την πολυαναμενόμενη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, που έρχεται αυτές τις μέρες στις ελληνικές αίθουσες, επανεκδίδεται η μνημειώδης (βραβευμένη με Πούλιτζερ) βιογραφία του «πατέρα της ατομικής βόμβας». Από τις βιογραφίες που επιβεβαιώνουν τον ορισμό της page turner γραφής: σε ψυχαναγκάζουν να παρατήσεις οτιδήποτε άλλο κάνεις για να γυρίσεις τις σελίδες του βιβλίου – κι εδώ, ζωή να ’χει, έχει πολλές: σχεδόν 900 πυκνοτυπωμένες.

Eric R. Kandel
Ο διαταραγμένος νους
Μετάφραση: Έρση Μπομπολέση
Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Σελ.: 352

Με μότο την περίφημη ρήση του Σίγκμουντ Φρόιντ «Ο νους είναι σαν ένα παγόβουνο, επιπλέει με το ένα έβδομο του όγκου του πάνω από το νερό», ο νομπελίστας καθηγητής Έρικ Καντέλ εξερευνά τις πιο απρόσιτες περιοχές του ανθρώπινου μυαλού: τι συμβαίνει όταν όλα πάνε καλά μέσα στο κεφάλι μας και τι συμβαίνει όταν όλα αρχίζουν να στραβώνουν.

Εμμανουήλ Ροΐδης
Η Πάπισσα Ιωάννα
Επιμέλεια – Προλεγόμενα – Σχόλια: Δημήτρης Δημηρούλης
Εκδόσεις: Gutenberg
Σελ.: 560

Το sui generis αριστούργημα του Εμμανουήλ Ροΐδη, ένα έργο που δεν είχε ούτε προηγούμενο ούτε επόμενο στην ελληνική γραμματεία. Ο φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Δημηρούλης, ύστερα από εξαντλητική έρευνα δεκαετιών, παραδίδει επάξια στο ελληνικό κοινό το final cut. Mια (και αισθητική) αλησμόνητη αναγνωστική εμπειρία.

Richard Carrier
Ιησούς – Τι πραγματικά πίστευαν οι πρώτοι χριστιανοί για την ιστορικότητα του Ναζωραίου
Μετάφραση: Αχιλλέας Φακατσέλης
Εκδόσεις: Δαιδάλεος
Σελ.: 352

Υπήρξε πράγματι ο Ιησούς Χριστός; Ήταν ένα ιστορικό πρόσωπο που απέκτησε συν τω χρόνω μυθικές διαστάσεις ή ήταν ευθύς εξαρχής ένας μύθος, σκανδαλωδώς παρόμοιος με άλλους θρησκευτικούς μύθους της ίδιας περιόδου, στον οποίο ετεροχρονισμένα προσέδωσαν οι πιστοί του επινοημένες ιστορικές διαστάσεις; Ο Αμερικανός ιστορικός Ρίτσαρντ Κάριερ δίνει μια τεκμηριωμένη αποστομωτική απάντηση.

Άρης Σφακιανάκης

Τατιάνα Τολστάγια
Αιθέριοι κόσμοι
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Εκδόσεις: Logia
Σελ.: 288

Δεκαέξι αυτοβιογραφικά διηγήματα που ξεχωρίζουν για την πνευματώδη και αυτοσαρκαστική τους διάθεση, γραμμένα από τη δισέγγονη του Αλεξέι Νικολάγεβιτς!

Damon Galgut
Αρκτικό καλοκαίρι
Μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ
Εκδόσεις: Διόπτρα Σελ.: 424

Ο βραβευμένος με Booker συγγραφέας υπογράφει ένα βιβλίο-φόρο τιμής σε έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, τον Ε. Μ. Φόρστερ.

Cormac McCarthy
Τέκνο του Θεού
Μετάφραση: Παναγιώτης Κεχαγιάς
Εκδόσεις; Gutenberg
Σελ.: 223

Η καταβύθιση ενός φτωχού αγρότη, που χάνει το σπίτι και τη γη του και μαζί τον όποιο σύνδεσμο είχε με τους ανθρώπους γύρω του, στα σκοτάδια του ανθρωπισμού.

Emily Ratajkowski
Το σώμα μου
Μετάφραση: Πηνελόπη Τριαδά
Εκδόσεις: Πεδίο
Σελ.: 256

Μοντέλο, ηθοποιός και επιχειρηματίας, η Emily Ratajkowski γραφεί για την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος στις μέρες μας.

Jonathan Coe
Bournville – Το διαιρεμένο βασίλειο
Μετάφραση: Άλκηστις Τριμπέρη
Εκδόσεις: Πόλις
Σελ.: 496

Στην παράλληλη ιστορία μιας εντεκάχρονης και του πιο διάσημου εργοστασίου σοκολάτας της Αγγλίας στο Μπόρνβιλ του Μπέρμινχαμ παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου έως το σήμερα.

Μαριαλένα Σπυροπούλου

Βιολαίν Ουισμάν
Το βιβλίο της μητέρας
Μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελ.: 304

Η μάλλον αυτοβιογραφική ιστορία της συγγραφέως για τη σχέση της με την πανέμορφη αλλά μανιοκαταθλιπτική μητέρα της. Ένα μυθιστόρημα ενταγμένο στον κύκλο του αίματος των γυναικών που γράφουν πανανθρώπινα.

Mahi Binebine
Η οδός της συγγνώμης
Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις: Άγρα
Σελ.: 144

Η μικρή Χαγιάτ μεγαλώνει στην οδό της συγγνώμης και για να μεγαλώσει πρέπει να συγχωρήσει. Ένα σπαρακτικό αφήγημα της Ανατολής για το πώς τα κορίτσια εισάγονται βίαια στον κόσμο της ενηλικίωσης και της θηλυκότητας.

Thomas H. Ogden
Αυτή η τέχνη της ψυχανάλυσης
Επιστημονική επιμέλεια: Γρηγόρης Βασλαματζής
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ.: 336

Ένα βιβλίο για την κλινική πρακτική. Η ψυχανάλυση είναι μια συναισθηματική εμπειρία και ως τέτοια οφείλει να αναζητήσει την υποκειμενικότητα του αναλυτή και του αναλυόμενου.

Αλεξάνδρα Κ*
Πράγματα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο Εκδόσεις: Πατάκη
Σελ.: 224

Διηγήματα για Παρθένες και Μαρίες, σε ένα κρεσέντο αλληγορίας, χιούμορ και πικρής αλήθειας. Ιστορίες γυναικών ιδωμένες μέσα από το πρίσμα της τόλμης της συγγραφέως, σπαρταριστές όσο και πικρές, μα τόσο αληθινές.

Αντώνης Πάσχος
Το αδελφομοίρι
Εκδόσεις: Στερέωμα
Σελ.: 142

Μια ξεχασμένη αλλά τραγική ιστορική περίοδος του ’41 για τη Δράμα δίνει στον συγγραφέα μια μοναδική ευκαιρία να φωτίσει μέσα σε οκτώ συγκινητικές ιστορίες τραύματα, σκηνές και ήρωες που χάθηκαν στη λήθη.

Νίκος Δαββέτας

Iris Murdoch
Θάλασσα, θάλασσα
Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου
Εκδόσεις: Gutenberg.
Σελ.: 920

Το αριστούργημα της Μέρντοχ που της χάρισε το βραβείο Booker και σε εμάς εκατοντάδες σελίδες σπάνιας αναγνωστικής απόλαυσης.
Συνιστάται η ανάγνωσή του με θέα το πέλαγος.

Elizabeth Strout
Όλιβ ξανά
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 352

Η εμβληματική ηρωίδα της Στρόου, Όλιβ Κίττριτζ, η στρυφνή συνταξιούχος καθηγήτρια που αγαπήσαμε όλοι, επανεμφανίζεται στην τρίτη πια ηλικία για έναν αποχαιρετισμό στη ζωή.

Cormac McCarthy
Ο επιβάτης
Μετάφραση: Γιώργος Κυριαζής
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 608

Το κύκνειο άσμα του μεγαλύτερου ίσως Αμερικανού συγγραφέα, που ξεπερνά με τους δυστοπικούς προβληματισμούς του την εποχή μας.

Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Ήλιος με ξιφολόγχες
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελ.: 416

Ένα μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου και τις πολιτικές διαμάχες της, με τον τρόπο του δεξιοτέχνη Σκαμπαρδώνη.

Ελευθερία Κόλλια
Στα χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελ.: 768

Πολιτική και δημοσιογραφική έρευνα που εξελίσσεται σε… θρίλερ, με πολλές ενδιαφέρουσες μαρτυρίες που θα συζητηθούν.

Νικόλας Σεβαστάκης

Γκουίντο Μορσέλι
Dissipatio H.G.
Μετάφραση: Μαρία Φραγκούλη
Εκδόσεις: Loggia
Σελ.: 184

Περίπου δύο εβδομάδες μετά από ένα «Γεγονός» που αποκαλεί «το Ανεξήγητο», ένας ανώνυμος αφηγητής αναζητά τους συμπολίτες του που έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς, βρίσκοντας μόνο μια συλλογή από μηχανές-φαντάσματα, άδεια γραφεία, εγκαταλελειμμένα σπίτια και ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Ένα κόσμημα της μετα-αποκαλυψιακής λογοτεχνίας.

Nτένις Τζόνσον
Όνειρα τραίνων
Μετάφραση: Παναγιώτης Κεχαγιάς
Εκδόσεις: Αντίποδες
Σελ.: 136

Η νουβέλα δημοσιεύτηκε στο Paris Review το 2002 και σκιαγραφεί τη ζωή ενός άνδρα που έζησε στο Αϊντάχο από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60. H απώλεια της γυναίκας και της κόρης του σε μια δασική πυρκαγιά, η δύσκολη επιβίωσή του σε μια Δύση που αλλάζει και τα θέματα της μοναξιάς και της θλίψης πλέκονται σε μια αριστουργηματικά οικονομημένη αφήγηση.

Σταύρος Ζουμπουλάκης
Ηθική της αγάπης και πολιτική πράξη
Εκδόσεις: Πόλις
Σελ.: 272

Ζωντανός ηθικός στοχασμός του Σταύρου Ζουμπουλάκη σε διάλογο με ορισμένες από τις φυσιογνωμίες του ευρωπαϊκού εικοστού αιώνα από τον Ζακ Μαριταίν και τη Σιμόν Βέιλ μέχρι τον Όργουελ και τον Βάτσλαβ Χάβελ. Διασταύρωση του ευρύχωρου χριστιανισμού με μια μεταρρυθμιστική σκέψη της κοινωνικής ελπίδας και της αγάπης για τους ευάλωτους.

Γιάννης Νικολούδης
Άδειος τόπος
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελ.: 160

Ένας αποφυλακισμένος άνδρας σε μια σκληρή πρωτοπρόσωπη αφήγηση, στην αναμέτρησή του με την ερημιά των ανθρώπινων σχέσεων. Δυνατό μυθιστόρημα από έναν συγγραφέα γεννημένο τη δεκαετία του ’80.

Κλαούντιο Μάγκρις
Ένα ατέλειωτο ταξίδι
Μετάφραση: Μαρία Σπυριδοπούλου
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελ.: 144

Σκοπός του ταξιδιού για τον ακάματο και λόγιο ταξιδευτή Μάγκρις δεν είναι απλώς τα τοπία αλλά οι άνθρωποι. «Ταξιδεύω» πάει να πει εδώ πως «έρχομαι αντιμέτωπος με την Ιστορία και τις παραλλαγές της». Αφηγήματα που πιστοποιούν τη γοητευτική βαθύτητα αυτού του μεγάλου Ευρωπαίου.

Κική Τσιλιγγερίδου

Gunnar Staalesen
Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ
Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελ.: 432

Κυκλοφορεί στη νέα, πολύ καλή σειρά της Διόπτρας Crime moments. Ο Στάλεσεν είναι ο μεγαλύτερος Νορβηγός συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος. Επίσης, όλα του τα βιβλία διαδραματίζονται στο Μπέργκεν, από το οποίο ο ίδιος δεν απομακρύνθηκε ποτέ. Και το Μπέργκεν είναι μοναδικό!

Alex North

Ο δημιουργός των αγγέλων
Μετάφραση: Χριστίνα Ριζοπούλου
Εκδόσεις: Bell
Σελ.: 284

O Νορθ είναι από τους κορυφαίους του αστυνομικού θρίλερ, και αυτό είναι πιθανότατα το καλύτερό του βιβλίο μέχρι σήμερα. Και το πιο ώριμο. Είναι καλογραμμένο, έχει πολλή αγωνία, τρομερό σασπένς, έχει έναν αδίστακτο σίριαλ κίλερ – τα έχει όλα. Σκοτεινός και ιδιαίτερος συγγραφέας.

Λουίζ Πένι
Ένας κόσμος παράξενος
Μετάφραση: Αναστασία Δεληγιάννη
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελ.: 624

Δεν ήξερα τη Λουίζ Πένι μέχρι το προηγούμενο βιβλίο της που έβγαλε ο Μίνωας τη «Νεκρή φύση». Όλα τους, και είναι πολλά, διαδραματίζονται στην ίδια μικρή πόλη του Καναδά, και έχουν πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Αρμάν Γκαμάς. Είναι πάρα πολύ καλή σειρά, ελπίζω να συνεχιστεί.

Λεονάρδο Παδούρα
Έντιμοι άνθρωποι
Μετάφραση: Κώστας Αθανασίου
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελ.: 546

Ο Παδούρα και ο αστυνομικός Μάριο Κόντε είναι ολόκληρη ιστορία. Όποιος αγαπά το αστυνομικό μυθιστόρημα δεν μπορεί παρά να αγαπά και αυτούς τους δυο. Διάβασα σε μία κριτική ότι αυτό είναι «το πληρέστερο, το πιο σύνθετο και το πλέον συναρπαστικό βιβλίο του με τον Μάριο Κόντε». Συμφωνώ!

Betty Smith
Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν
Μετάφραση: Μαρία Φακίνου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 712

Βάζω και ένα που δεν είναι αστυνομικό. Το είχα διαβάσει μικρή, αλλά τώρα το απολαμβάνω πραγματικά. Σπουδαίο βιβλίο, μεγάλο, πολύ χορταστικό, ακόμη περισσότερο συγκινητικό και βέβαια αγέραστο. Η Μπέτι Σμιθ είναι εκπληκτική. Όταν διαβάζεις τέτοια κλασικά βιβλία, αισθάνεσαι άλλος άνθρωπος.

Αργυρώ Μαντόγλου

Bernardine Evaristo
Ξανθές ρίζες
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Εκδόσεις: Gutenberg
Σελ.: 374

Τι θα γινόταν αν οι λευκοί ήταν δούλοι των μαύρων; Στο μυθιστόρημα οι Ευρωπαίοι έχουν υποδουλωθεί από τους Αφρικανούς και μαύροι δουλέμποροι τους αρπάζουν για να εργαστούν στις φυτείες τους. Η συγγραφέας συνθέτει με χιούμορ μια αντεστραμμένη εκδοχή της ιστορίας της Ευρώπης, της αποικιοκρατίας αλλά και της ιστορίας του ρατσισμού.

Άλι Σμιθ
Καλοκαίρι
Μετάφραση: Μιλτιάδης Αργυρόπουλος
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελ.: 362

Το τελευταίο βιβλίο της τετραλογίας των εποχών, όπου η Σκωτσέζα Άλι Σμιθ με την ανατρεπτική γραφή της καταγίνεται και πάλι με τα καυτά θέματα της μετα-brexit εποχής, προτείνοντας μια μέθοδο για τη διαχείριση της πιεστικής καθημερινότητας.

Damon Galgut
H υπόσχεση
Μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελ.: 333

Καθώς μια χώρα της νότιας Αφρικής αφήνει πίσω το παρελθόν των φυλετικών διακρίσεων, πλήθος διαψεύσεων κάνουν την εμφάνισή τους σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, ενώ η όποια υπόσχεση έχει δοθεί εύκολα καταπατείται για χάρη του προσωπικού συμφέροντος.

Ίταλο Σβέβο
Το γέρασμα
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελ.: 288

Το «Γέρασμα» του Σβέβο λαμβάνει χώρα στην Τεργέστη και καταπιάνεται με την αδυναμία του Εμίλιο, ενός επίδοξου συγγραφέα να αντλήσει χαρά από την καθημερινότητά του βυθισμένος στην ατολμία και στο υπαρξιακό του άλγος, ενώ οι γυναίκες που ερωτεύεται, ανάλαφρες και επιφανειακές, παραμένουν ένα άπιαστο όνειρο.

Rebecca West
Το σιντριβάνι ξεχειλίζει
Μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 600

Ένα εν πολλοίς αυτοβιογραφικό, τολμηρό για την εποχή του μυθιστόρημα, καθώς η πρωτοπόρος Ρεμπέκα Γουέστ δεν περιορίζει ούτε εξωραΐζει τις σκληρές αλήθειες που εκφέρονται διά στόματος της κεντρικής αφηγήτριας, της Ρόουζ – ενός ευφυούς και αδιάλλακτου κοριτσιού μέσα από το οποίο παρακολουθούμε την πορεία και τις πολλαπλές κρίσεις της εκκεντρικής οικογένειας των Όμπρι στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Ελένη Γκίκα

Αδόλφο Μπιόυ Κασάρες
Το όνειρο των ηρώων
Μετάφραση: Νίκος Πρατσίνης
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελ.: 328

Μετά την «Εφεύρεση του Μορέλ» το πιο σημαντικό του. Το αιώνιο που σου χτυπάει την πόρτα σε μια νύχτα καρναβαλιού.

Κική Τσιλιγγερίδου
Το γκόλεμ της Πράγας
Εκδόσεις: Bell
Σελ.: 344

Διότι είναι δύο σε ένα: ένα απολαυστικό αστυνομικό και ένα ταξίδι στην Πράγα. Θα μπορούσε να πει κανείς και σπουδή στο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Γιόκο Ογκάουα
Η πορεία της Μίνα
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελ.: 368

Μια Ογκάουα διαφορετική απ’ ό,τι την έχουμε συνηθίσει και μια σπουδαία ιστορία ενηλικίωσης.

Ζαν Κριστόφ Γκρανζέ
Η μαύρη γραμμή
Μετάφραση: Τίνα Πλυτά
Εκδόσεις: Καλέντης
Σελ.: 592

Επειδή το σκοτάδι κρύβεται παντού. Αλλά είναι και μετρ του αστυνομικού, μια λατρεία τού την έχω.

Χρήστος Οικονόμου
Πες της
Εκδόσεις: Πόλις
Σελ.: 144

Ο γύρος του κόσμου από μια κούριερ. Γέλιο και μαύρο δάκρυ, ζωή και θάνατος, συμπόνια, κοινή ανθρώπινη μοίρα κι αγάπη.

Εύα Στάμου

Annie Ernaux
Το πάθος
Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 80

Χωρίς περιττή συναισθηματολογία, η νομπελίστα Ανί Ερνώ περιγράφει το ερωτικό πάθος που βίωσε η Γαλλίδα ηρωίδα της για έναν παντρεμένο άντρα από διαφορετική κουλτούρα. Η ιστορία κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας.

Κονστάνς Ντεμπρέ
Love me tender
Μετάφραση: Χαρά Σκιαδέλλη
Εκδόσεις: Πόλις
Σελ.: 168

Με τρόπο κοφτό, καταιγιστικό, η Ντεμπρέ αφηγείται την τραυματική εμπειρία του χωρισμού από τον άντρα της, τη σταδιακή αποξένωση από τον γιο της καθώς και τις ερωτικές σχέσεις της με δεκάδες γυναίκες που γνωρίζει κατά την περιήγησή της στους δρόμους και τις γειτονιές του Παρισιού. Η μητρική αγάπη, ο απόηχος της φαλλοκρατίας, η σύγχρονη λεσβιακή ταυτότητα, αναδύονται με ύφος που δεν καταγγέλλει, αλλά διερευνά σε βάθος.

Bernhard Schlink
Η εγγονή
Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός
Εκδόσεις: Κριτική
Σελ.: 408

Λογοτεχνικό κομψοτέχνημα από έναν συγγραφέα με βαθιά πολιτικοποιημένη ματιά για την έξαρση του ρατσισμού και την άνοδο της γερμανικής Ακροδεξιάς, την άγνοια της νέας γενιάς για τα ναζιστικά εγκλήματα του παρελθόντος και την ανικανότητα της πολιτείας να αναδείξει την ιστορική αλήθεια.

Φερνάντα Μελτσόρ
Παραντάις
Μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου
Εκδόσεις: Δώμα
Σελ.: 136

Μια εις βάθος ανατομία της βίας και της απελπισίας που επικρατεί στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα του Μεξικού, ιδωμένο από τη σκοπιά ενός εφήβου που ζει υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας και ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Μια προσέγγιση τολμηρή, προκλητική – ένα εξαιρετικά δομημένο θρίλερ που χάρισε στη Μελτσόρ την υποψηφιότητα για το βραβείο Μπούκερ.

Bernardine Evaristo
Ξανθιές ρίζες
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Εκδόσεις: Gutenberg
Σελ.: 384

Η Εβαρίστο επιστρέφει με ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που επιχειρεί να ανατρέψει πολλές από τις ιδέες μας για τις αρχές του δυτικού πολιτισμού και τη βρετανική αποικιοκρατία μέσα από μια ευφάνταστη αντιστροφή της Ιστορίας, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη έχει υποδουλωθεί στην Αφρική.

Κυριάκος Αθανασιάδης

Neil deGrasse Tyson
Αστρικός αγγελιοφόρος
Μετάφραση: Χριστόδουλος Λιθαρής
Εκδόσεις: Διόπτρα
Σελ.: 368

Απολαυστικό ανάγνωσμα. Μακάρι να ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας με την ορθολογική ματιά ενός σπουδαίου εκλαϊκευτή της επιστήμης. Με ενθουσίασε.

Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ
Ανήσυχο αίμα (Τόμοι 1 &2)
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελ.: 768 & 480

Το «Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ» είναι ψευδώνυμο της σπουδαίας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Λατρεύω τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ και τη Ρόμπιν Έλακοτ, κι αυτή είναι η καλύτερη περιπέτειά τους μέχρι σήμερα. Και μάλιστα δίτομη!

Κριστίνα Πέρι Ρόσι
Μύχιες καταστροφές
Μετάφραση: Άννα Βερροιοπούλου
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελ.: 130

Είναι το πρώτο βιβλίο της Αργεντινής συγγραφέως που μεταφράζεται στα ελληνικά, και για μένα ήταν μια αποκάλυψη. Διηγήματα, που τιμήθηκαν με το Βραβείο Θερβάντες 2021.

Άντριου Σων Γκρίερ
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
Η πλάνη του Πλην
Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου
Εκδόσεις: Δώμα
Σελ.: 320 & 288
Το πρώτο και το δεύτερο μυθιστόρημα της σειράς των λογοτεχνικών περιπλανήσεων και περιπετειών του κυρίου Πλην: ό,τι πιο ευχάριστο για το καλοκαίρι!

Phil Earle
Όσο λυσσομανά η θύελλα
Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης
Εκδόσεις: Ίκαρος
Σελ.: 408

Αυτό είναι εφηβικό, άρα διαβάζεται και από ενήλικες. Είμαστε λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και η κυβέρνηση προτρέπει τον κόσμο να κάνει ευθανασία στα κατοικίδιά τους για να μην υποφέρουν. Οπότε ο Νώε θα σώσει όσο περισσότερα ζώα μπορεί.

Διαβάστε επίσης:

Μια ανθολογία αγάπης κι ανταπόδοσης!

Η πνευματική ελευθερία των γυναικών – Μέσα από την οξυδερκή ματιά της Βιρτζίνια Γουλφ

Βιβλίο: Η μπαλάντα των διαψεύσεων

Keywords
καλοκαιρι, βιβλια, ιησούς χριστός, προυστ, fiction, kai, eric, νους, cut, ιησούς, αρης, σελ, σοκολατα, δραμα, θεσσαλονικη, μετάφραση, paris, νέα, moments, σασπένς, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κρητη, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δημητρης λιντζερης, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αθηνα, σκοπια, Καλή Χρονιά, σταυροι, 600 δις, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αγγελικη, εσπα 2021, το ποντικι, ιησούς, αδεια, αυτοκινητα, αφρικη, αχιλλεας, ζωα, ηθοποιος, θανατος, θριλερ, ληθη, μητερα, νωε, ονειρο, περιοδος, πηνελοπη, αγαπη, αγνοια, αγωνια, αδυναμια, αιμα, αλγος, αλεξανδρα, ανθρωπος, αννα, αποκαλυψη, απωλεια, ασμα, αφηγηση, αφορμη, εβδομαδες, βιβλιο, γελιο, γραφεια, γρηγορης, γυρος, δευτερο, δεσποινα, δεντρο, διηγηματα, δοθει, εαυτος, ευχαριστο, εγκληματα, ευκαιρια, ευκολα, ελευθερια, εμμανουηλ, εμειναν, εμφάνιση, εποχη, ερευνα, ερση, ερχεται, ευρωπη, τεχνη, ζωη, ιδεες, ιδια, ηλικια, ηρωες, υφος, μηχανες, θεα, ιστορικο, εκδοσεις, κυβερνηση, κοσμημα, μαυρο, ματια, μοιρα, μιλτιαδης, μοτο, μπανιο, μαρια, μυθος, μυθιστορημα, νυχτα, νολαν, νουβελα, ντετεκτιβ, οδος, οκτω, οργουελ, παθος, ρηση, ποντικι, πραγα, πρισμα, πορτα, ροουλινγκ, ροουζ, ροδα, σελιδες, σελ, σειρα, σιριαλ, σκηνες, σωμα, σπιτι, σπιτια, σχολια, ταυτοτητα, τοπια, τριτη, φαντασματα, χιουμορ, χρηστος, χριστινα, χριστοδουλος, χαρα, cut, δημητρης, ελληνικα, fiction, χωρα, ιδιαιτερο, κρυφα, κωστας, μαυροι, moments, νους, paris, προυστ, σασπένς, ταξιδι, θεματα
Τυχαία Θέματα