Πόσα λεπτά άσκησης χρειάζονται για να χάσετε τα κιλά των εορτών;
Οι γιορτές με τα πλούσια τραπέζια και τις λιχουδιές, περάσανε και ήρθε η ώρα να κάνουμε… ταμείο. Ο εφιάλτης της ζυγαριάς επέστρεψε και τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να πάρουμε κάποιες σημαντικές αποφάσεις ώστε να μπορέσουμε να μπούμε ξανά στο μπλουτζίν μας. Εποχή για δίαιτα, λοιπόν, και όλοι ψάχνουμε την ενδεδειγμένη για τις δικές μας ανάγκες.
Εάν είστε λάτρης της άσκησης τότε μια νέα μελέτη που δημοσίευσαν πρόσφατα ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μια ανασκόπηση 116 κλινικών δοκιμών που διαπίστωσαν ότι αυτός ο χρόνος φυσικής δραστηριότητας, είναι αρκετός για να βρούμε το θάρρος… να ανέβουμε στη ζυγαριά.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, τηρώντας αυτό το πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα θα μπορούσαν να χάσουν έως και 19 κιλά!
Παρατήρησαν επίσης μείωση κατά μισό εκατοστό στο μέγεθος της μέσης κάθε εβδομάδα, καθώς και 0,37% εβδομαδιαία πτώση στο ποσοστό σωματικού λίπους.
Ο Δρ. Jayedi τόνισε ότι για τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, η απώλεια 5% του σωματικού βάρους σε διάστημα τριών μηνών θεωρείται κλινικά σημαντική. Τα ευρήματα απηχούν τις συμβουλές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), το οποίο συνιστά στους ενήλικες να κάνουν περίπου 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Η μελέτηΗ νέα ανάλυση περιελάμβανε δοκιμές με δεδομένα από 6.880 συμμετέχοντες εκ των οποίων οι 4.199 (61%) ήταν γυναίκες, μέση ηλικία, 46 έτη, που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι -δηλαδή είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25 ή περισσότερο.
Ο Δρ. Jayedi παραδέχτηκε ότι ο στόχος των 150 λεπτών την εβδομάδα μπορεί να είναι τρομακτικός και πρότεινε μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν το χρόνο της άσκησης που κάνουν την εβδομάδα.
Ένας τρόπος είναι να κατεβείτε από το λεωφορείο ή το τρένο μια στάση νωρίτερα από το συνηθισμένο ή να αλλάξετε τη διαδρομή που κάνετε με τα πόδια για να πάτε τη δουλειά ώστε να περπατήσετε λίγο περισσότερο.
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι δεν βρήκαν διαφορές μεταξύ του είδους της άσκησης και του πόσο βάρος έχασαν οι άνθρωποι. Ωστόσο, σημείωσαν ότι αερόβιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο είναι ασκήσεις που μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή ρουτίνα.
Άλλη μελέτηΜια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που περιορίζουν τα 150 λεπτά άσκησης σε μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα (π.χ. ασκούνται μόνο τα Σαββατοκύριακα), σε αντίθεση με την καθημερινή άσκηση, έχουν παρόμοια αποτελέσματα.
Η αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν όλα τα συνιστώμενα λεπτά άσκησή τους σε μία ή δύο μέρες είχαν παρόμοιες μειώσεις στο κοιλιακό λίπος, την περίμετρο της μέσης και τον δείκτη μάζας σώματος με εκείνους που έκαναν γυμναστική σε τακτική βάση.
Ο ρόλος των θερμίδωνΝα σημειωθεί ότι οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ένα σημαντικό ελάττωμα στην ανάλυσή τους: Οι μελέτες που εξετάστηκαν δεν έλεγχαν τη δίαιτα των συμμετεχόντων όταν εκείνοι ακολουθούσαν το νέο τους πρόγραμμα φυσικής κατάστασης.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η διατροφή είναι υπεύθυνη για το 80% του σωματικού βάρους ενός ατόμου, ενώ το 20% επηρεάζεται από την ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας που κάνει.
Ενδεικτικά, η μέση γυναίκα συνιστάται να καταναλώνει περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα για τους άνδρες είναι 2.500.
Ο Δρ. Jayedi κατέληξε τονίζοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ψάρια και χαμηλή σε κόκκινο κρέας, ζαχαρούχα ποτά και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.
ΠΗΓΗ: jamanetwork.com
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΥ για μεταπνευμονοΐο: Τι συμβαίνει με τον ιό που είναι πρώτο θέμα στον πλανήτη
Λάδι αβοκάντο: «Θαυματουργό» για την υγεία – Από τι προστατεύει
Στάση εργασίας στο « Γ. Γεννηματάς»: «25 ώρες στα ράντζα, υπερεργασία γιατρών και επικίνδυνες συνθήκες εφημέρευσης» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Δύο τραυματίες στο νοσοκομείο μετά από σοβαρό περιστατικό στον σταθμό «Αγίας Σοφίας»
- Σπύρος Παπαδόπουλος- Ρένια Λουιζίδου "ρίχνουν αυλαία" στη σχέση τους
- Μάκης Χριστοδουλόπουλος: Απολύθηκε από το κέντρο που εμφανιζόταν – Έβριζε, δεν τον αντέχαμε άλλο, δηλώνει ο ιδιοκτήτης
- Θετικός στον μεταπνευμονοϊό και ο γαμπρός των ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη - Νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ
- Μαρία Αλιφέρη: Η απίστευτη αντίδραση της όταν ρωτήθηκε για την άγνωστη σχέση της με τον Λευτέρη Πανταζή
- Εξετάζεται και τρίτο κρούσμα HMPV στη Θεσσαλονίκη: Έλληνας επιχειρηματίας στα Επείγοντα με συμπτώματα γρίπης
- Ατύχημα στο Μετρό Θεσσαλονίκης – Ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι έπειτα από πτώση
- Τραμπ, Μασκ και οι «βλέψεις» τους για ένα νέο χάρτη των ΗΠΑ – Η επιστροφή του Δόγματος Μονρόε και η χυδαία απάντηση στον Τριντό
- Μεταπνευμοϊός: Οδηγίες από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
- ΕΟΔΥ: Η πρώτη ανακοίνωση σχετικά με τα κρoύσματα ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ιράν: Ελεύθερη αφέθηκε η Ιταλίδα δημοσιογράφος Σεσίλια Σάλα
- ΠΟΥ για μεταπνευμονοΐο: Τι συμβαίνει με τον ιό που είναι πρώτο θέμα στον πλανήτη
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Δύο ηλικιωμένοι τραυματίστηκαν στον σταθμό «Αγίας Σοφίας»
- Κυνική ομολογία από Στίβ Μπάνον: Τα λεφτά του Έλον Μασκ θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την Ευρώπη λαϊκιστικό παράδεισο
- Ο ασυγκράτητος Έλον Μασκ: 13 φορές που ανακατεύτηκε στα εσωτερικά άλλων χωρών
- Πόσα λεπτά άσκησης χρειάζονται για να χάσετε τα κιλά των εορτών;
- Κασσελάκης: «Το πολιτικό σύστημα χειραγωγεί τον κόσμο – Ο Τσίπρας λειτούργησε παρασκηνιακά»
- Πάτρα: Ερωτήματα για το συμβάν με τον ξυλοδαρμό μαθητή σε σχολική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη
- Λάρισα: Σε αδιέξοδο οι έρευνες για την εξαφάνιση του 39χρονου – «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο» – Πού στρέφονται οι αρχές
- Φωτιές στο Λος Άντζελες: Τρία μέτωπα έχουν κάψει σχεδόν 4.500 στρέμματα – Δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους (videos)

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Πόσα λεπτά άσκησης χρειάζονται για να χάσετε τα κιλά των εορτών;
- Κυνική ομολογία από Στίβ Μπάνον: Τα λεφτά του Έλον Μασκ θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την Ευρώπη λαϊκιστικό παράδεισο
- Ο ασυγκράτητος Έλον Μασκ: 13 φορές που ανακατεύτηκε στα εσωτερικά άλλων χωρών
- Πάτρα: Ερωτήματα για το συμβάν με τον ξυλοδαρμό μαθητή σε σχολική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη
- Λάρισα: Σε αδιέξοδο οι έρευνες για την εξαφάνιση του 39χρονου – «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο» – Πού στρέφονται οι αρχές
- Φωτιές στο Λος Άντζελες: Τρία μέτωπα έχουν κάψει σχεδόν 4.500 στρέμματα – Δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους (videos)
- Ιράν: Ελεύθερη αφέθηκε η Ιταλίδα δημοσιογράφος Σεσίλια Σάλα
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Δύο ηλικιωμένοι τραυματίστηκαν στον σταθμό «Αγίας Σοφίας»
- ΠΟΥ για μεταπνευμονοΐο: Τι συμβαίνει με τον ιό που είναι πρώτο θέμα στον πλανήτη
- Κασσελάκης: «Το πολιτικό σύστημα χειραγωγεί τον κόσμο – Ο Τσίπρας λειτούργησε παρασκηνιακά»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Σημειώθηκαν δύο ατυχήματα - 90χρονος και 70χρονη έπεσαν από τις σκάλες
- Λεωφόρος Κηφισού: Μποτιλιάρισμα στο ύψος της Ιεράς Οδού λόγω σύγκρουσης οχημάτων - Live η κίνηση στους δρόμους
- Γυναίκα δεν πίστευε στα μάτια της όταν είδε τι περιείχε μπουφές που αγόρασε μέσω Facebook
- Βορίδης για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Πρόσωπα που να έχουν στοιχεία σύνθεσης και ενότητας υπάρχουν και στην Κεντροδεξιά
- Η Μυρτώ Αλικάκη αποκαλύπτει: Έτσι "γλίτωσα" από την Αναστασία
- Ο Ανδρουλάκης λέει "ναι" σε Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Ποια άλλα ονόματα συζητά
- Δεύτερος αστυνομικός της Βουλής: Ποινή φυλάκισης με αναστολή για ενδοοικογενειακή απειλή
- Καναδάς: Ο πρωθυπουργός του Οντάριο τρολάρει τον Τραμπ - "Κι αν ο αγοράζαμε τη Μινεσότα και την Αλάσκα;"
- Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για τον μεταπνευμονοϊό: Ο HMPV είναι γνωστός από το 2001 - Δεν έχει άμεση σχέση με την Κίνα
- Κίνα: Η τρομακτική στιγμή με παιδί να κρέμεται από λιφτ σε χιονοδρομικό κέντρο πριν πέσει από ύψος 12 μέτρων