Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς – Τι μηνύματα στέλνει η Μόσχα στην Δύση (Videos)

Τον έλεγχο του Σόλενταρ, στο ανατολικό Ντονμπάς, ανέκτησαν σχεδόν πλήρως οι ρωσικές δυνάμεις με την βοήθεια των μισθοφόρων της Wagner, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η τακτική των Ρώσων συνίσταται στον πλήρη έλεγχο του Σόλενταρ, που ανακτήθηκε με τακτική προώθηση των θέσεών τους τις τελευταίες τέσσερις μέρες, ώστε «να αποκλείσουν το Μπαχμούτ από τον βορρά και να παρεμποδίσουν τις γραμμές επικοινωνιών», σύμφωνα με την εκτίμηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αμύνονται στο Μπαχμούτ και ελέγχουν τις γραμμές ανεφοδιασμού. Αν

ωστόσο περικυκλωθεί το Μπαχμούτ, οι Ουκρανοί θα περιέλθουν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση στην περιοχή.

«Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νυχτερινό βίντεο ανέφερε ότι στο Σόλενταρ δεν έχει μείνει όρθιος κανένας τείχος από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αμύνονται. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη– δεν υπάρχει σχεδόν κανένας όρθιος τείχος. Χάρη στην αντίσταση τον στρατιωτών μας στο Σόλενταρ κερδίσαμε χρόνο για την Ουκρανία», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι, προειδοποιούν ότι η Ρωσία ετοιμάζει δυνάμεις για να εξαπολύσει νέα επίθεση ίσως και εναντίον του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας συνεχίζει την τακτική των πιέσεων για να αποκτήσει πιο εξελιγμένα όπλα από τη Δύση και στο πλαίσιο αυτό είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας, Πετρ Φίαλα, του οποίου η χώρα προεδρεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα στείλουν θωρακισμένα οχήματα, ικανοποιώντας σχετικό ουκρανικό αίτημα, ενώ η Βρετανία εξετάζει την αποστολή τανκς, σύμφωνα με το Skynews, που επικαλείται δυτική πηγή.

«Πόλεμος της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ»

Στην Μόσχα ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν είναι μια μάχη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου -είναι μια στρατιωτική αντιπαράθεση Ρωσίας και ΝΑΤΟ και πάνω απ όλα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία», δήλωσε ο Πατρούσεφ στην εφημερίδα Argumenti i Fakti.

Κατά τον Πατρούσεφ η Δύση προσπαθεί να οδηγήσει στο περιθώριο την Ρωσία. «Τα σχέδια των δυτικών είναι να συνεχίσουν να εξωθούν στο περιθώριο την Ρωσία και προοδευτικά να την σβήσουν από τον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη», υποστήριξε ο Πατρούσεφ.

«Αντιμέτωποι με αυτές τις στρατιωτικές απειλές είναι σημαντικό για μας να έχουμε τέτοιες ένοπλες δυνάμεις, που οι αντίπαλοι της Ρωσίας να μην διανοηθούν καν ότι μπορούν να μας νικήσουν», πρόσθεσε.

Ρωσικό πλοίο στη Νορβηγική Θάλασσα

Στο μεταξύ σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο εξοπλισμένο με υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ κάνει ασκήσεις στη Νορβηγική Θάλασσα. Σύμφωνα με το Reuters, «το πλήρωμα της φρεγάτας “Admiral of the Fleet of the Soviet Union Gorshkov” έκανε άσκηση αντιαεροπορικής άμυνας στην Νορβηγική Θάλασσα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για το απόπλου του πλοίου στον Ατλαντικό Ωκεανό, την περασμένη εβδομάδα, κάτι που θεωρήθηκε στη Δύση ως μήνυμα του Ρώσου προέδρου πως δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Χάρι: Ουρές από τα μεσάνυχτα για να αγοράσουν το βιβλίο του (video)

Διάστημα: Ανακαλύφθηκαν τα πιο μακρινά άστρα του γαλαξία μας

Τζο Μπάιντεν: Προσκάλεσε τον Λούλα στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο

Keywords
Τυχαία Θέματα