Πόλεμος στη Γάζα: Το κόστος του πολέμου για την ισραηλινή οικονομία

Όταν μία από τις πλέον ισχυρές στρατιωτικές μηχανές του κόσμου βομβαρδίζει ασθενοφόρα, νοσοκομεία, σχολεία, αμάχους, πρόσφυγες, εκκλησίες, τεμένη, με πρόσχημα την εκρίζωση της «τρομοκρατίας» από την μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου, ακούγεται σαν τραγική ειρωνεία να μιλήσεις για τις οικονομικές απώλειες που υφίσταται.

Κι όμως έχει ενδιαφέρον το ότι

ένα κράτος – όπως το Ισραήλ – που είναι υπερήφανο για τα οικονομικά του επιτεύγματα και την ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας και της πρωτογενούς παραγωγής, επέλεξε να παραλύσει εδώ και τέσσερις εβδομάδες, προτάσσοντας ως ανάγκη τον αφανισμό των Παλαιστίνιων της Γάζας.

Μέσα στον παραλογισμό του μιλιταρισμού χάθηκε η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ότι ο αγροτικός τομέας στο Ισραήλ υφίσταται «σημαντικές απώλειες» λόγω του πολέμου στην Γάζα, διότι χιλιάδες ξένοι εργάτες γης έφυγαν από την χώρα. Ενώ παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως κάθε μέρα πολέμου η ισραηλινή οικονομία επιβαρύνεται ένα δισεκατομμύριο σέκελς (246 εκατομμύρια δολάρια).

Χωρίς εργατικά χέρια η ισραηλινή παραγωγή

Ένας τομέας που πλήττεται άμεσα είναι η πρωτογενής αγροτική παραγωγή. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας,  πάνω από το ένα τέταρτο των περίπου 30.000 ξένων εργατών γης έχουν φύγει από το Ισραήλ, όπου επιπλέον έχει απαγορευτεί η είσοδος περίπου 20.000 Παλαιστίνιων που εργάζονταν σε ισραηλινές καλλιέργειες. Με άλλα λόγια ένας βασικός πυλώνας της ισραηλινής οικονομίας στηρίζεται σε ξένους εργάτες και κυρίως στους Παλαιστίνιους.

«Αντιμετωπίζουμε οικονομικές απώλειες άνευ προηγουμένου», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ. Αλλά την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ αποφάσιζε να εκδιώξει χιλιάδες Παλαιστίνιους από την περιοχή της Γάζας και από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που περνούσαν καθημερινά τα σύνορα και εργάζονταν στο Ισραήλ. Το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «οι εργάτες από την Γάζα που βρίσκονταν στο Ισραήλ την μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος θα επιστρέψουν στην Γάζα».

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι κάποιοι από τους εργάτες από την Γάζα υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στον θύλακα μέσω του σταθμού ελέγχου Κερέμ Σαλόμ, που βρίσκεται ανατολικά της Ράφα. Εργάτες που επέστρεψαν παρά τη θέλησή τους στον παλαιστινιακό θύλακα κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και κάποιοι είχαν ακόμα πλαστικά «βραχιόλια» στα πόδια, όπου οι Ισραηλινοί αναγράφουν έναν κωδικό αριθμό όταν κάνουν  σύλληψη.

«Τους εξυπηρετούσαμε, δουλεύαμε γι αυτούς, στα σπίτια, στα εστιατόρια και στις αγορές με χαμηλές απολαβές και παρά ταύτα μας εξευτέλισαν», δήλωσε ο Τζαμάλ Ισμαήλ, εργάτης από τον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι εργάτες που είναι από τη βόρεια Γάζα δεν έχουν δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού μπήκαν στον θύλακα στο νότιο τμήμα και το Ισραήλ έχει αποκόψει πλήρως τους δρόμους που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα.

Στο μεταξύ στο Τελ Αβίβ το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εργατών ενέκρινε την χορήγηση αδειών εισόδου σε 5.000 ξένους εργάτες για τον αγροτικό τομέα. Είναι όμως αμφίβολο αν θα μπορέσει να προσελκύσει ξένους εργάτες μία χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Δυσθεώρητο το κόστος στην ισραηλινή οικονομία

Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει παραδεχτεί ότι το κόστος του πολέμου ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια κάθε μέρα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού είτε έφυγε από την χώρα, είτε υποχρεώθηκε να καταταχθεί στον στρατό, επιπλέον έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις και -το κυριότερο- οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν υπερβεί κάθε προηγούμενο.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το κόστος του Ισραήλ για τον πόλεμο που εξαπέλυσε στην Γάζα δεν θα έχει όμοιό του στην ιστορία του ισραηλινού κράτους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο εθνικός προϋπολογισμός για το 2023-2024 θα αναθεωρηθεί, αλλά δεν έδειξε να ανησυχεί για την υποβάθμιση της προοπτικής της ισραηλινής οικονομίας, από «σταθερή» σε «αρνητική», που ανακοίνωσε ο οίκος S&P.

Ο Μπεζαλέλ Σμότριτς μιλώντας στην ραδιοφωνία του στρατού εκτίμησε ότι το άμεσο κόστος του πολέμου είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο σέκελς (246 εκατομμύρια δολάρια) την μέρα για το Ισραήλ, χωρίς να υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το έμμεσο κόστος που προκαλείται από την παράλυση της οικονομίας λόγω της μαζικής κινητοποίησης των εφέδρων και την εκδίωξη των εργατών γης από τα παλαιστινιακά εδάφη, που ήταν ζωτικής σημασίας κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Δεν θα πάει στη Μόσχα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς

Γάζα: «Δεν μπορούμε να το αντέξουμε» – Δημοσιογράφος καταρρέει στον αέρα μεταδίδοντας τον θάνατο συναδέλφου του

Κακοκαιρία στην Ιταλία: Έξι νεκροί και δύο αγνοούμενοι – Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Γάζα,polemos, gaza