Ιορδανία: Συνάντηση των ΥΠΕΞ πέντε Αραβικών χωρών με Μπλίνκεν το Σάββατο στο Αμμάν

Συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και των ομολόγων του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Αμμάν, όπως ανακοίνωσε η ιορδανική διπλωματία.

JUST IN: US Secretary of State Blinken will meet with the foreign ministers of Jordan, Egypt,

Saudi Arabia, the UAE and Qatar in Amman tomorrow.

— The Spectator Index (@spectatorindex) November 3, 2023

Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ένας εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής και αναμένεται να συζητηθούν τρόποι για να «σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα», ενώ θα εξετάσει τις «συνέπειες της επικίνδυνης κλιμάκωσης που απειλεί την ασφάλεια σε όλη την περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ιορδανίας.

#BREAKING Foreign ministers of Jordan, UAE, Qatar, Saudi Arabia, Egypt to hold meeting with US counterpart Blinken in Amman on Saturday, according to Jordanian Foreign Ministry pic.twitter.com/nb9xSpPe2Y

— Anadolu English (@anadoluagency) November 3, 2023

Οι υπουργοί θα τονίσουν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την «αραβική στάση που ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός, παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και τρόπους να τεθεί τέλος στην επικίνδυνη επιδείνωση που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ έπληξε τη Γάζα από αέρος, επέβαλε πολιορκία και εξαπέλυσε χερσαία επίθεση, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στον θύλακα, με ελλείψεις στα τρόφιμα, κατάρρευση των ιατρικών υπηρεσιών και τον αριθμό των νεκρών μεταξύ των αμάχων που ξεπέρασε τις 9.000.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος έφθασε ήδη στο Αμάν μετά τη συνάντησή του νωρίτερα με την ισραηλινή ηγεσία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να μην υπάρξει δεύτερο ή τρίτο μέτωπο στη σύγκρουση. Κάλεσε επίσης το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα.

Blinken arrives in Amman, Jordan after a whirlwind stop in Israel pic.twitter.com/GYAf9dwaiZ

John Hudson (@John_Hudson) October 12, 2023

Οι Άραβες υπουργοί θα συνεδριάσουν μεταξύ τους πριν από τις συζητήσεις τους με τον Μπλίνκεν στο πλαίσιο της διπλωματικής τους προσπάθειας να ασκήσουν πίεση με τις μεγάλες δυνάμεις για να πιέσουν το Ισραήλ να βάλει τέλος στη στρατιωτική του εκστρατεία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Αυτή η συντονιστική συνάντηση εντάσσεται στις προσπάθειές τους να βάλουν τέλος στον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα που προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Κατηγορούμενες για τρομοκρατία δύο γυναίκες που φορούσαν αυτοκόλλητα με σύμβολα της Χαμάς

Λονδίνο: Εντυπωσιακή η Oxford Street – Άναψαν τα χριστουγεννιάτικα φώτα (Photos/ Videos)

«Κεφάλια» πήρε η Μελόνι για τη φάρσα των Ρώσων ηθοποιών: Παραιτήθηκε ο διπλωματικός της σύμβουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιορδανία, Συνάντηση, ΥΠΕΞ, Αραβικών, Μπλίνκεν, Σάββατο, Αμμάν,iordania, synantisi, ypex, aravikon, blinken, savvato, amman