Ποιος καφές επηρεάζει τη χοληστερίνη
Οι συσκευές παρασκευής καφέ που οι περισσότεροι έχουν στη δουλειά τους μπορεί να βλάπτουν σοβαρά τη χοληστερόλη τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία. Και αυτό διότι παράγουν τον καφέ με τρόπο που αυξάνει την περιεκτικότητά του σε ορισμένες επιβλαβείς ουσίες.
Οι εν λόγω ουσίες είναι η καφεστόλη και η καβεόλη (kahweol), δύο διτερπένια που εξάγονται από τους κόκκους του καφέ. Οι ουσίες αυτές σχετίζονται με αύξηση στα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο
Όπως διαπίστωσαν, αναλόγως με το είδος του καφέ που παρήγαγαν οι συσκευές, άλλαξε και η συγκέντρωση των δύο ουσιών. Ειδικότερα, ήταν μέγιστη στις συσκευές που λειτουργούσαν χωρίς φίλτρο (π.χ. εσπρέσο), καθώς και στον καφέ που παράγεται σε πρέσα ή φλιτζάνι με καυτό νερό.
Κοινό χαρακτηριστικό με αυτές τις μεθόδους είναι ότι η σκόνη ή οι κόκκοι του καφέ εκτίθενται στο καυτό νερό και πίνουμε απ’ ευθείας το παραγόμενο διάλυμα.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το φιλτράρισμα του καφέ είναι σημαντικό για την προστασία μας από την καφεστόλη και την καβεόλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David Iggman, από το Κέντρο Κλινικής Έρευνας Dalarna του πανεπιστημίου.
Όπως εξήγησε, οι συγκεντρώσεις των δύο ουσιών δεν ήταν ίδιες σε όλες τις συσκευές που εξέτασαν. Στις περισσότερες όμως βρίσκονταν σε επίπεδα αρκετά για να επηρεαστεί η LDL χοληστερόλη των εργαζομένων που τα κατανάλωναν. Κατ’ επέκτασιν βρίσκονταν σε επίπεδα ικανά να επηρεάσουν τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, πρόσθεσε ο Dr. Iggman.
Ποιος είναι ο καλύτερος καφέςΤα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η κατανάλωση μη φιλτραρισμένου καφέ στον χώρο εργασίας μπορεί να αποτελεί έναν άγνωστο έως τώρα παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.
«Για όσους πίνουν καθημερινά πολύ καφέ στη δουλειά τους, είναι σαφές ότι καλύτερος είναι ο φιλτραρισμένος καφές», σημειώνουν στο άρθρο τους. Και αυτό διότι το φίλτρο περιορίζει στο ελάχιστο τις συγκεντρώσεις των επιβλαβών ουσιών.
Η χοληστερόλη είναι μία ουσία που εκ φύσεως παράγει το ήπαρ. Επιτελεί σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό. Μεταξύ άλλων συμμετέχει στην ορμονική παραγωγή και στη σύνθεση της βιταμίνης D.
Αν και σε ποσοστό περίπου 80% παράγεται από τον οργανισμό μας, το υπόλοιπο 20% καθορίζεται από τη διατροφή μας. Τα πλούσια σε κορεσμένα ή/και σε τρανς λιπαρά τρόφιμα αυξάνουν την LDL χοληστερόλη. Είναι το είδος που συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας τους στενώσεις. Με αυτό τον τρόπο αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΕΔΗΝ: «Προσλήψεις, χρηματοδότηση και αξιοκρατία ζητούν οι εργαζόμενοι και όχι ψηφιακό βοηθό»
Ανδρόπαυση ή ανδρική κλιμακτήριος και τα κρουστικά κύματα
Ζητούνται παθολόγοι και γενικοί γιατροί σε 16 νησιά του Αιγαίου για το Πάσχα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός – Μαρουσάκης: Έρχεται «πολική κατεβασιά» που δύσκολα βλέπουμε ολόκληρο τον χειμώνα
- Εξώδικο έστειλε η Οικονομάκου στη σύντροφο του Μιχόπουλου γιατί την αποκάλεσε «Αθηνά»
- «Βόμβα» από Μακεδονικό: Δικός τους για τα επόμενα τρία χρόνια ο Καρέτσας
- Ρέμος: Ζαλίζουν οι τιμές των εισιτηρίων για τη συναυλία του στο Ντουμπάι
- Επιστήμονες εντόπισαν πρωτεΐνη που διεγείρει τους θυλάκους της τρίχας
- Έγκλημα Τεμπών: Ο Δένδιας αποκλείει τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού
- GNTM: Ποια θα ηγηθεί στο νέο σχήμα; - Όλο το ρεπορτάζ
- «Πονοκέφαλος» για τη «Νίκη» ο Παπαδόπουλος: Άνανδρος και ντροπιαστικός ο αποκλεισμός μου, λέει ο βουλευτής- Τι απαντά το κόμμα
- Παναθηναϊκός: Αποθέωσε τον Ιωαννίδη με την ερμηνεία της λέξης αρχηγός
- Τι νέο φέρνει το αμιγώς ηλεκτρικό BYD ATTO 2;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Η Ματίνα Παγώνη διαμηνύει σε όσους την οδήγησαν στην ήττα: «Τώρα εγώ θα κάνω κριτική» – Τι αποκαλύπτει στο topontiki.gr
- Λευκός Οίκος: Θέλει να βάλει «χέρι» και στην ταξιθεσία των διαπιστευμένων δημοσιογράφων
- Ο Σπίρτζης, η 717 και τα ανέξοδα σόου για προανακριτική
- Δολοφονία Λυγγερίδη: Την καταδίκη του 19χρονου ζήτησε η εισαγγελέας – «Είναι αμετανόητος»
- Εκδήλωση των Σάκη Αρναούτογλου – Μανώλη Χριστοδουλάκη για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική πολιτική
- Στρατηγική συνεργασία της ESA Security Solutions με την ALTUS στον τομέα της ασφάλειας μέσω τεχνολογίας drones
- Η COSMOTE Μεγάλος Χορηγός Τεχνολογίας του Athens Digital Arts Festival 2025
- Ποιος καφές επηρεάζει τη χοληστερίνη
- Πόλεμος Μενδώνη για Coca cola για την τέντα στο Καλλιμάρμαρο – Τι επικαλείται τώρα η υπουργός
- Κακοκαιρία: Προειδοποιητικό μήνυμα 112 και για τα Δωδεκάνησα – Συνεχίζονται τα έντονα φαινόμενα, μετρούν πληγές οι Κυκλάδες

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ποιος καφές επηρεάζει τη χοληστερίνη
- Εκδήλωση των Σάκη Αρναούτογλου – Μανώλη Χριστοδουλάκη για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική πολιτική
- Η COSMOTE Μεγάλος Χορηγός Τεχνολογίας του Athens Digital Arts Festival 2025
- Δολοφονία Λυγγερίδη: Την καταδίκη του 19χρονου ζήτησε η εισαγγελέας – «Είναι αμετανόητος»
- Στρατηγική συνεργασία της ESA Security Solutions με την ALTUS στον τομέα της ασφάλειας μέσω τεχνολογίας drones
- Σελένα Γκόμεζ για το νέο της τραγούδι – «Είναι αντανάκλαση του παρελθόντος μου ή των ανασφαλειών μου» (Video)
- ΠΟΕΔΗΝ: «Προσλήψεις, χρηματοδότηση και αξιοκρατία ζητούν οι εργαζόμενοι και όχι ψηφιακό βοηθό»
- Τα Βραβεία Συγγραφής «Χρυσές Μέλισσες» επιστρέφουν για 2η χρονιά, με νέες κατηγορίες, από τη Lebee Publications – Δηλώστε συμμετοχή τώρα!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάσχα 2025 - Πάτρα: Πού θα κυμανθούν οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια
- Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Άνοιξε η πλατφόρμα – Κάνετε αίτηση ΕΔΩ
- Κικίλιας: «Η καθημερινότητα των επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά πρέπει να βελτιωθεί άμεσα»
- Καινούργιου για την εμπειρία της στην υποκριτική: «Μου έλεγαν πέσε κάτω και κάνε το μπέικον που ψήνεται»
- Αντιμέτωποι με τις πλημμύρες και την εγκατάλειψη οι νησιώτες
- Ρωσία: Ανακοίνωσε την κατάληψη ενός χωριού στην ανατολική Ουκρανία
- Δικηγόρος οικογένειας Πλακιά κατά Κοκοτσάκη-Λακαφώση: Ξέρουν ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο [βίντεο]
- Μειωμένες 2,89% οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το α’ τρίμηνο του 2025
- CinemaCon 2025: Αποκαλύψεις για το «Spider-Man 4»