Πες Μελμπά, το παγωτό θρύλος μιας άλλης εποχής

Επινοήθηκε το 1893 από τον Γάλλο σεφ Auguste Escoffier (γνωστό για τα ονόματα διάσημων που έδινε στα επιδόρπιά του), για να τιμήσει την αυστραλή σοπράνο Nellie Melba.

Το pêches melba είναι ένα πανεύκολο και ελαφρύ καλοκαιρινό επιδόρπιο, που αποτελείται από παγωτό βανίλια, ροδάκινα σε σιρόπι και σάλτσα βατόμουρων που θα εντυπωσιάσει με τη ρετρό αισθητική του.

Υλικά για τη Συνταγή

150 γραμμάρια βατόμουρα, σμέουρα, ή φράουλες

45 γραμμάρια ζάχαρη

Χυμό

από ½ λεμόνι

Παγωτό βανίλια, σπιτικό ή αγοραστό

Ροδάκινα κομπόστα σε σιρόπι

Λίγο αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Χτυπημένη σαντιγί (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Ξεκινήστε φτιάχνοντας ένα κουλί (σάλτσα ή αραιός πουρές) σμέουρων, βατόμουρων ή φράουλας. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τα φρούτα μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και βράστε τα σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

2. Σουρώστε σε ένα λεπτό σουρωτήρι το κουλί για να αφαιρέσετε τυχόν σπόρους από τα φρούτα και στη συνέχεια κόψτε σε φέτες τα ροδάκινα.

3. Πάρτε ένα μπολ σερβιρίσματος παγωτού και βάλτε μια μπάλα παγωτό βανίλια, τα κομμένα ροδάκινα και στη συνέχεια περιχύστε με τη σάλτσα κόκκινων φρούτων.

4. Πασπαλίστε με λίγο αμύγδαλο φιλέ, αν επιθυμείτε και απολαύστε!!!

Συμβουλή

-Αν είναι η εποχή των φρέσκων ροδάκινων, φτιάξτε ένα ελαφρύ σιρόπι με 1 φλιτζάνι ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό, λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο εκχύλισμα βανίλιας. Μόλις βράσει και λιώσει η ζάχαρη, προσθέστε τα ροδάκινα φέτες (3-4 ροδάκινα καθαρισμένα), σιγοβράστε τα για 5 λεπτά περίπου να μαλακώσουν και αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι. Στραγγίστε και κρατήστε το σιρόπι για μελλοντική χρήση.

-Για μια πιο ελαφριά εκδοχή, αντικαταστήστε το παγωτό με στραγγιστό γιαούρτι.

-Μπορείτε να γαρνίρετε το παγωτό με λίγη καλά χτυπημένη σαντιγί, φρέσκα βατόμουρα και φιλέ αμυγδάλου για μια βίντατζ παρουσίαση, όπως σερβίρονταν σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της δεκαετίας του ’70.

Διαβάστε επίσης:

Σαλάτα του Καίσαρα, σπιτική και πεντανόστιμη

Παγωτό σάντουιτς με σπιτικά μακαρόν

Αλμυρά παλμιέ με παρμεζάνα και δεντρολίβανο

Keywords
Τυχαία Θέματα