ΠΑΣΟΚ: Στην τελική ευθεία με στόχο το… 12%

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές έχει μπει το ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρό του να σχεδιάζει όλες τις κινήσεις του και τη στρατηγική του για τη μάχη της κάλπης. Περιοδείες, προγραμματικές εξαγγελίες και συνεχή διμέτωπο θα έχει το πρόγραμμά του με το αίτημα για «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» να συγκεκριμενοποιείται.

Τις διαφορετικές ανά τακτικά διαστήματα πολιτικές του τοποθετήσεις θα προσπαθήσει να βάλει σε τάξη ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το «όχι σε

Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό» ισχύει σε κάθε τόνο, ενώ ακόμα μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στον πολιτικό στόχο της παράταξης, ο οποίος δεν είναι άλλος από ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

Συνεργάτες του Ανδρουλάκη είναι πλέον σε θέση να συγκεκριμενοποιήσουν αυτό το ποσοστό καθώς, όπως λένε, ένα ποσοστό που θα έδινε αύξηση των ποσοστών πάνω από 50%, δηλαδή πάνω από 12% (4 μονάδες ψηλότερα από το ποσοστό στις εκλογές του 2019) θα ήταν πολύ ικανοποιητικό. Όπως φαίνεται, στο ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, αφού η εικόνα των δημοσκοπήσεων είναι τελείως διαφορετική.

Γι’ αυτό ο Ανδρουλάκης και ο σκληρός πυρήνας των συνεργατών του έχουν ζητήσει από τους πολιτευτές να κάνουν εντονότερο προεκλογικό αγώνα, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε έναν μήνα πριν από τις κάλπες. Η δημοσκοπική εικόνα είναι θετική στην περιφέρεια, ενώ τεράστιο είναι και παραμένει το πρόβλημα στην Αττική, με εξαίρεση τον Βόρειο Τομέα.

Ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ – σε περίπτωση που καταφέρει να πιάσει το ποσοστό που αναφέρθηκε – είναι να εξαντλήσει μέσω της διερευνητικής εντολής κάθε πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές λόγω του… «πρίγκιπα Μητσοτάκη» τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση δεν βλέπουν πολιτική ανατροπή, ενώ πρόσωπα που αναλύουν τις δημοσκοπικές έρευνες παρατηρούν τάση ανόδου των ποσοστών της Ν.Δ. μετά την πτώση που είχε λίγο μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Την ίδια ώρα υπάρχουν φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ οι οποίες ζητούν μία πιο… κεντρώα στροφή όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες.

Στη συζήτηση που έχει γίνει για τηλεμαχία, από το ΠΑΣΟΚ απαντούν θετικά για τη διεξαγωγή ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για να παρουσιαστούν τα προγράμματα και οι θέσεις των κομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα δεν αποκλείεται τη συζήτηση για το ντιμπέιτ να την επαναφέρει ο Ανδρουλάκης.

Επένδυση στην κοινωνική ατζέντα

Βλέποντας τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων και το γεγονός ότι το πρόβλημα που κυριαρχεί για όλους τους πολίτες είναι η οικονομία, στο ΠΑΣΟΚ θα κινηθούν αναλόγως. Γι’ αυτό προεκλογικά και ήδη από το επόμενο διάστημα θα «επενδύσουν» στην κοινωνική ατζέντα.

Επιστροφή στη σύγκρουση για την οικονομία

Είναι ένα πεδίο στο οποίο θεωρούν ότι έχουν προνομιακή θέση, καθώς μπορούν να προβάλουν διαφορετικές προτάσεις από εκείνες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως επειδή το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – όπως λένε – μιλάει στην καρδιά της μεσαίας τάξης, των εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων αλλά και των νέων. Στη Χαριλάου Τρικούπη επιζητούν διακαώς να βρεθούν πάλι πολιτικά με τους μη προνομιούχους και την ίδια ώρα να δώσουν το «παρών» στους πιο ευάλωτους.

Τρεις πρώην υπέρ του νυν!

Αυτό που έχει πετύχει ο Ανδρουλάκης – όπως επισημαίνουν – δεν έχει προηγούμενο, καθώς είναι ο πρώτος αρχηγός του κόμματος που έχει στήριξη απ’ όλους τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ.

● Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει βγει υπέρ του σε δύο δημόσιες τοποθετήσεις (σε άρθρο και συνέντευξή του).

● Με τον Γιώργο Παπανδρέου έχουν μία αμοιβαία αλληλοεκτίμηση και σεβασμό. Συνεργάζονται πολύ στενά σε ό,τι έχει να κάνει με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

● Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αν και αμέσως μετά τη νίκη του Ανδρουλάκη φάνηκε να υπάρχει μία… απόσταση, η υπόθεση των παρακολουθήσεων ένωσε τις δύο πλευρές, καθώς οι παρεμβάσεις του πρώην προέδρου ενίσχυσαν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Από τους τρεις πρώην ηγέτες του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή θα είναι ο Παπανδρέου, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με το πιο κρίσιμο, που είναι οι ψήφοι, θεωρούν πως η δημόσια στήριξη του Βενιζέλου θα διευκολύνει την επιστροφή κεντρώων ψηφοφόρων που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία.

Η ομάδα κρούσης

Τα πρόσωπα που θα σηκώσουν το προεκλογικό βάρος είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, ο γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδωνής, η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου Στεφανία Μουρελάτου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κ.ά. Το κομμάτι των social media έχει αναλάβει ο Βασίλης Πανάγου, ενώ η ομάδα κρούσης αποτελείται και από τους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες.

Στη δημοσιότητα αναμένονται να δοθούν και τα νέα προεκλογικά σποτ του κόμματος, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικεντρώνονται στις θέσεις του κόμματος και θα πρωταγωνιστεί σε αυτά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι τόνοι θα ανεβαίνουν, καθώς στα βίντεο θα έχουν βασικό ρόλο Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι θα «φαίνονται τόσο ίδιοι μέσα από τις κοινές τους θέσεις».

Η επικοινωνία για το ΠΑΣΟΚ παίζει σημαντικό κομμάτι κυρίως για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από τον αρχηγό του κόμματος, ο οποίος δεν είναι άλλος από την προσέλκυση των νέων (όπως έγραψε το προηγούμενο φύλλο του «Ποντικιού»).

Διαβάστε επίσης:

Στην Ήπειρο ποντάρει εκλογικά η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Άμυνα με καθαρά μηνύματα – Ξεκάθαρη στάση με απομάκρυνση Γεωργούλη και στήριξη στο θύμα

ΝΔ: Ο τελευταίος «γύρος» για την κάλπη

Keywords
Τυχαία Θέματα