Μηνύματα Τσίπρα για την κρισιμότητα της κάλπης του Μαΐου

Με το γνωστό τετράπτυχο «αυξήσεις μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος» που συμπυκνώνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά το Λαύριο και τη Δράμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο

Βερολίνο για διήμερη επίσκεψη και επιστρέφοντας θα συνεχίσει το πρόγραμμα περιοδειών. Είναι δε πιθανόν το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να «υποδεχτεί» την επίσημη προκήρυξη των εκλογών από τη Βόρεια Ελλάδα.

Κεντρικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στις περιοδείες, τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις είναι πως η κάλπη του Μαΐου είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Επισήμως το αφήγημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου και πως προϋπόθεση είναι η καθαρή νίκη και η πρωτιά με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Εν τούτοις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καλύψει όλα τα ενδεχόμενα και να διατηρήσει σε κάθε περίπτωση «ζωντανό» το σενάριο της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Έτσι, πριν από το Πάσχα έβαλε και το σενάριο της ανοχής στο τραπέζι, για το ενδεχόμενο που ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, αλλά δεν αρκούν τα «κουκιά» για σχηματισμό κυβέρνησης 151 εδρών μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτή, λοιπόν, την περίπτωση έδειξε και την επιλογή της ανοχής για κόμματα όπως το ΜέΡΑ25, που σήμερα ξεκόβουν το ενδεχόμενο συνεργασίας, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και το ξεκάθαρο μήνυμα Ανδρουλάκη ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Από την άλλη, με δεδομένο ότι είναι ανοιχτότατο το σενάριο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου με αποτέλεσμα την προκήρυξη νέων εκλογών, αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, ο Αλέξης Τσίπρας από το Λαύριο προέβη σε μια διατύπωση πιο ανοιχτή σε ερμηνείες. Είπε συγκεκριμένα πως «το ποιος θα έρθει πρώτος σε αυτές τις εκλογές θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη ημέρα». Με άλλα λόγια η αναφορά αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως μήνυμα ότι η κάλπη του Μαΐου είναι η πιο σημαντική και κρίσιμη, είτε βγάλει κυβέρνηση συνεργασίας όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι. Στη δεύτερη περίπτωση ένα καλό αποτέλεσμα – πρωτιά ή οριακή ήττα – θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη μάχη της «δεύτερης» κάλπη από καλύτερη θέση και εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει ισχυρή δυναμική που θα μπορεί να δώσει τη νίκη.

Επίσης, ένα ακόμη μήνυμα που αναδεικνύει όλο και περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μια «πρώτη ευκαιρία» να κυβερνήσει, με τους δικούς του όρους, με το δικό του πρόγραμμα και χωρίς τους καταναγκασμούς της τρόικας, εφόσον τώρα υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Είπε μάλιστα για τη διακυβέρνηση του 2015 – 2019 πως «δεν ήταν δικές μας οι αποφάσεις». Επιπλέον αφήνει να εννοηθεί πως εφόσον υπάρξει η δυνατότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μοιράσει πόρους, όμως θα το κάνει με εντιμότητα, μοιράζοντας εκεί που πρέπει, στην κοινωνία, και όχι σε απευθείας αναθέσεις, golden boys και τσέπες υπουργών, όπως έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι αναφορές αυτές περιέχουν ένα μείγμα αυτοκριτικής – άλλωστε αναφέρει στις ομιλίες του κάθε φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έμαθε από τα λάθη του» και τώρα είναι πιο έμπειρος και αποφασισμένος – και αποστάσεων από πεπραγμένα της προηγούμενης διακυβέρνησης, ενώ καλλιεργείται η προσδοκία ότι η επόμενη φορά δεν θα θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη, με την έννοια ότι και οι συνθήκες είναι διαφορετικές αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να αποκαταστήσει μισθούς, εισόδημα, θεσμούς και κοινωνικό κράτος, ότι συνέχει τα ευάλωτα στρώματα και τη μεσαία τάξη.

Ομογενείς, Σολτς και Die Linke

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο Παρασκευή, όπως προαναφέρθηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί το Βερολίνο, επίσκεψη την οποία επενδύει με μηνύματα εν όψει των εκλογών. Αύριο ο Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στα κεντρικά γραφεία του SPD, στο κτήριο Βίλι Μπραντ. Οι συνομιλίες αναμένεται να εστιάσουν στις οικονομικές εξελίξεις της επόμενης περιόδου και στη συνεργασία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος σε συνάντηση με ομογενείς και αργότερα θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Die Linke.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Όλαφ Σολτς έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο «και αποτελεί ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα για τη σημασία που αποδίδουν ΗΠΑ και Γερμανία στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να είναι ξανά στην κυβέρνηση». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως «ελάχιστες είναι οι φορές που τόσο ο κ. Μπλίνκεν όσο και ο κ. Σολτς βλέπουν αρχηγούς της αντιπολίτευσης». Υπενθυμίζουν δε τη στήριξη που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. τον Ιούνιο του 2021 στην προεκλογική εκστρατεία του Σολτς, όπου ο Αλέξης Τσίπρας προσκλήθηκε σε τακτική συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης από την Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν τη θέση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι ένα από τα πιο ισχυρά προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη και παραμένει μέλος της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» και πως «λειτουργεί ως γέφυρα της Αριστεράς με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα». Από τη μία, λένε από τα κεντρικά, είναι η σταθερή σχέση με το ομόλογο κόμμα Die Linke και από την άλλη έχει αναπτυχθεί η σχέση με το SPD, «όπως φάνηκε και από την πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, τον Νοέμβριο του 2018, να μιλήσει σε συνέδριο του SPD».

Διαβάστε επίσης:

Στην Ήπειρο ποντάρει εκλογικά η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Άμυνα με καθαρά μηνύματα – Ξεκάθαρη στάση με απομάκρυνση Γεωργούλη και στήριξη στο θύμα

ΝΔ: Ο τελευταίος «γύρος» για την κάλπη

Keywords
Τυχαία Θέματα