ΠΑΣΟΚ: «Ένα καλό διψήφιο ποσοστό» ο εκλογικός στόχος

Με το κλίμα τελείως προεκλογικό – κάτι που αποτυπώθηκε και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό – στο ΠΑΣΟΚ νιώθουν την πίεση που τους ασκείται τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι επόμενες εκλογές,

όποτε κι αν γίνουν, δεν θα έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες, διότι ύστερα από σχεδόν οκτώ χρόνια υπάρχει η πιθανότητα επιστροφής σε κυβερνητικό σχηματισμό.

Όλα αυτά την ώρα που προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο πρωταγωνιστεί η Εύα Καϊλή, καθώς, όπως τονίζουν, «πολιτικά δεν υπάρχει κάτι νεότερο», ενώ όσον αφορά την υπόθεση αυτήν πλέον την ευθύνη την έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη.

Προγραμματική διαπραγμάτευση

Στο ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να μιλήσουν για τις μετεκλογικές συνεργασίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει θα είναι αυτή πάνω στο πρόγραμμα του κόμματος. Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο «Σοσιαλδημοκρατικό» πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα και ως «βάση συζήτησης».

«Έχουμε πρόγραμμα που θα τεθεί στον ελληνικό λαό πριν από τις εκλογές και ταυτοχρόνως θα είναι η βάση επί της οποίας θα συζητήσουμε μετά τις πρώτες εκλογές και μόνο» λέει στο «Ποντίκι» κορυφαίος συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, αυτό που υπογραμμίζουν επίσημα είναι ότι το κόμμα είναι σε θέση να συζητήσει με όλους.

«Μετά την πρώτη Κυριακή, θα τιμήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού και θα συζητήσουμε με όλους» τονίζουν. Βέβαια, η προοπτική συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει απίθανη (δείτε το ρεπορτάζ του προηγούμενου φύλλου). Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν πως όταν έρθει η στιγμή που ο Ανδρουλάκης θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή, θα κινηθεί με βάση το πρόγραμμα του κόμματος.

Στο ζήτημα των προγραμματικών συγκλίσεων στο ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν δριμύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Μιλάμε πάντα προγραμματικά, όχι όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο. Είδαμε μία κυβέρνηση χωρίς προγραμματικά σχέδια και πλαίσιο. Ας γίνει σε όλους ξεκάθαρο, αρχή της συζήτησής μας είναι το πρόγραμμά μας» ξεκαθαρίζουν ρίχνοντας τα βέλη τους στην Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, στο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για «αυτοδυναμία» συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη σχολιάζουν σκωπτικά: «Ο Μητσοτάκης μέσα από την αλαζονεία του έχει μπερδευτεί. Φτάνει στο σημείο να ταυτίζει την “παντοδυναμία” του με τη σταθερότητα». «Η αυτοδυναμία που ονειρεύεται ο Μητσοτάκης δεν είναι πρόβλημα της χώρας, αλλά αποκλειστικά δικό του» συμπληρώνουν.

Στην κριτική που γίνεται για «Σοσιαλ-Καμμένους» απαντούν: «Τι ζητούν ακριβώς; Επιθυμούν μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση; Επιθυμούν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά από καταβολής κόσμου, να μην μάχεται για να καταστεί η κυβέρνηση αντιπολίτευση;».

Ζητούμενο η ταύτιση του πολίτη

Έναν χρόνο μετά την εκλογή του Ανδρουλάκη στην ηγεσία, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι αυτό που θέλει να εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που θα προσφέρει στους πολίτες μία «πολιτική διέξοδο». Σε σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στη Χαριλάου Τρικούπη συνεργάτης του προέδρου επεσήμανε πως στην παρούσα φάση το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να γίνει ο χώρος με τον οποίο θα θέλει ο πολίτης να ταυτιστεί, αλλά και να εκπροσωπηθεί απ’ αυτόν.

Με λίγα λόγια η ηγεσία του κόμματος εκτός από την εκλογική νίκη στοχεύει και στην επαναθεμελίωση του προοδευτικού χώρου, καθώς όπως λένε αυτός ο χώρος δεν εκπροσωπείται από τον Τσίπρα. «Είμαστε αυτόνομοι και έχουμε το δικό μας στίγμα, είμαστε ένα άλλο κόμμα, μια άλλη εναλλακτική πρόταση», υπογραμμίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε άλλωστε και η ομιλία του Ανδρουλάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται διαχρονικά ο καλύτερος πελάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το σκιάχτρο της οικτρής διακυβέρνησής του κραδαίνει η Νέα Δημοκρατία ως φόβητρο. Ώστε οι πολίτες να μην αξιολογούν μέσα από μία πραγματική εναλλακτική, όπως πρέπει, τη σημερινή διακυβέρνηση».

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει και τις εκτιμήσεις τους για το εκλογικό ποσοστό του κόμματος αλλά και το τι θα σηματοδοτεί αυτό για την επόμενη μέρα. Αυτό που έχει ξεκαθαριστεί και διά στόματος Ανδρουλάκη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει «ένα καλό διψήφιο ποσοστό». Ωστόσο, αυτό που δεν συνηθίζουν να λένε, σε ό,τι αφορά τη θέση του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, είναι πως το δικό τους εκλογικό ποσοστό θα εξαρτηθεί και από τη θέση που θα έχουν οι δύο μεγαλύτεροι αντίπαλοι. «Η πρώτη Κυριακή των εκλογών, εκτός από τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, θα δείξει και τη δυναμική των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, τη διαφορά τους, αλλά και τη διαφορά που έχουν από το ΠΑΣΟΚ» σημειώνουν πηγές της Χαρ. Τρικούπη.

Στην Αθήνα τα Χριστούγεννα

Στην Αθήνα θα παραμείνει για τα Χριστούγεννα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα κάνει και τα σχέδιά του για την προεκλογική νέα χρονιά.

Πριν από τις γιορτές ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί την Παρασκευή στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης, όπου θα περιοδεύσει, θα συνομιλήσει με επιχειρηματίες και φορείς, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και ευαγές ίδρυμα για να ανταλλάξει ευχές.

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ετοιμάζει περιοδεία και στην Αθήνα, όπου θα βρεθεί σε γειτονιές της πόλης.

Διαβάστε επίσης

Προτεραιότητα των νοικοκυριών η εξοικονόμηση ενέργειας

Το Κατάρ, οι Αμερικανοί και η… Εύα

Ψίχουλα για τους δανειολήπτες

Keywords
Τυχαία Θέματα