Χριστουγεννιάτικα δέντρα προς … ενοικίαση – Η οικολογική ιδέα που έγινε επιχείρηση (Photos/Video)

Μήπως θα ήταν  καλύτερο για το περιβάλλον, αντί να αγοράζουμε κάθε χρόνο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, να το ενοικιάζουμε;

Κάπως έτσι σκέφτηκαν ένας 14χρονος κι ο πατέρας του και ξεκίνησαν μια μικρή επιχείρηση ενοικίασης χριστουγεννιάτικων δέντρων, η οποία πηγαίνει πολύ καλά. Η επιχείρηση αυτή βρίσκεται στο Ιστ Λότιαν της Σκωτίας και το αντικείμενό της είναι «ενοικίαση χριστουγεννιάτικων δέντρων».

Ο 14χρονος και ο πατέρας του δεσμεύονται στους πελάτες ότι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που ενοικιάζουν για λίγες μέρες ξαναφυτεύονται στις αρχές Ιανουαρίου. Κι έτσι δεν

προκαλείται ζημιά στο περιβάλλον.

Maybe you've heard of "Rent the runway." Or you've rented a bounce house for a kid's birthday.

But have you heard of Rent A Tree? And the tree gets replanted once you're done with it: https://t.co/NVxbGaAhw3

— GBH News (@GBHNews) December 19, 2022

Το κάθε ενοικιαζόμενο δέντρο έχει μάλιστα το δικό του όνομα και οι οικογένειες που προτιμούν την ενοικίαση αντί της αγοράς, μπορούν να ζητήσουν τον επόμενο χρόνο το ίδιο δέντρο που είχαν την προηγούμενη χρονιά, το οποίο μάλιστα είναι και κάπως ψηλότερο.

«Ενοικιάζω το δέντρο που ονομάζεται “Χορευτής” εδώ και τέσσερα χρόνια», λέει στο BBC ένας από τους σταθερούς πελάτες, ο Τζέρεμι.

Ο ιδρυτής της οικογενειακής επιχείρησης είναι ο 14χρονος Γουίλ, ο οποίος λέει πως φροντίζει να «βαφτίζει»  τα δέντρα του, δίνοντάς τους ονόματα όπως «αυγολέμονο» και «καμπανούλες», που του θυμίζουν τις γιορτινές μέρες.

ICYMI: The sad sight of discarded Christmas trees headed for the landfill every January is making some shoppers in England choose to rent a instead https://t.co/nT1jxbkv55 pic.twitter.com/NJqqeFiuIT

Reuters (@Reuters) December 20, 2020

«Είναι σαν να έχεις ένα κέντρο φροντίδας δέντρων», λέει ο Γουίλ.

 Ο πατέρας του, Ίουαν, προσθέτει πως η ιδέα είναι απλή: «παίρνεις ένα δέντρο από το περιβάλλον του για το διάστημα που το χρειάζεσαι και μετά το επιστρέφεις, το φροντίζεις κι έτσι μπορείς να το έχεις και πάλι τον επόμενο χρόνο».

Οι πελάτες της οικογενειακής επιχείρησης είναι σταθεροί και μάλιστα έχουν συνηθίζει πλέον να ζητούν το συγκεκριμένο δέντρο, που το αποκαλούν με το όνομά του.

Αν κάποιος νέος πελάτης ζητήσει δέντρο που την προηγούμενη χρονιά το είχε μια συγκεκριμένη οικογένεια, δεν μπορεί να το ενοικιάσει χωρίς την σύμφωνη γνώμη της. Κάποιοι μάλιστα απαντούν χαριτολογώντας στους νέους πελάτες: «κάτω τα χέρια, αυτό είναι το δικό μου δέντρο. Είναι κομμάτι της οικογένειας».

Why people are choosing to rent their Christmas trees https://t.co/z0EPw3kjx3 #Sustainability #Christmas pic.twitter.com/O98nGMQ0WO

World Economic Forum (@wef) December 18, 2020

Ο Τζέρεμι, που ενοικιάζει το δέντρο με το όνομα «Χορευτής», θυμάται πως πριν από τέσσερα χρόνια τα παιδιά του έδειξαν απογοητευμένα γιατί το δεντράκι που ενοικίασε τους φαινόταν μικρό. «Κάντε υπομονή, θα μεγαλώσει», τους απάντησε ο Τζέρεμι και πραγματικά φωτογραφίζοντας το δέντρο τους χρόνο με τον χρόνο, τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν για το … μπόι που πήρε. «Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η περιβαλλοντική συνείδηση», λέει ο Τζέρεμι, που πιστεύει πως η ενοικίαση δέντρων είναι μια κίνηση φιλική προς το περιβάλλον.

Επίσης επισημαίνει πως σε κάθε οικογένεια που ενοικιάζει χριστουγεννιάτικο δέντρο αναπτύσσεται μια αίσθηση υπευθυνότητας για το δεντράκι, αφού το φροντίζει ώστε να είναι εφικτή η επαναφύτευση και η ανάπτυξή του.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Δραματική μείωση 25ετίας του προσδόκιμου ζωής

Κορωνοϊός – Κίνα: Εφιαλτική πρόβλεψη – Οι μισοί κάτοικοι της Σαγκάης θα προσβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου

Προκλητικός Τσελίκ: «Βολές» σε Μητσοτάκη-Δένδια – Τους κατηγορεί ότι «σαμποτάρουν» τις θετικές προσεγγίσεις της Τουρκίας

Keywords
Τυχαία Θέματα