Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Πασχαλινό τραπέζι έως 12 άτομα, κυκλοφορία τη Μ. Εβδομάδα μέχρι τις 22:00. Τι θα γίνει με τους ναούς

Ο αριθμός εισαγωγών σταθεροποιείται με μικρή τάση υποχώρησης, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου για την πορεία της Covid-19 και του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε στην πιο ευαίσθητη φάση αυτής της πανδημίας είπε και για ακόμα 20 μέρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Αναφέρθηκε στους γιατρούς που έχουν επιστρατευθεί είπε ότι το

σύστημα τους χρειάζεται. Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα στην επικράτεια είναι 1.542, εκ των οποίων 981 Covid-19  και 561 non covid ΜΕΘ.

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, είπε πως εισηγήθηκαν να ισχύσει το όριο του ένος ατόμου ανά 25 τμ. στους ναούς και στους εξωτερικούς χώρους η τήρηση απόστασης 10 μέτρων ανά άτομο. Επίσης χρήση διπλής μάσκα εντός και εκτός των ναών. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών και το προσκύνημα του μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Η Επιτροπή ζήτησε επίσης η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και στις 9 το βράδυ την Κυριακή του Πάσχα. Στις 3 Μαΐου ο περιορισμός κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00. Ακόμη εισηγήθηκε υποχρεωτικό τεστ σε ιερείς, και όλους όσους θα βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες.

Στο πασχαλινό τραπέζι, θα μπορούν να βρίσκονται έως 12 άτομα σε ανοιχτούς χώρους, τηρώντας όλα τα μέτρα. Θα μπορούν γενικότερα να βρεθούν τα μέλη δύο οικογενειών, έως 9 άτομα σε εσωτερικούς χώρους, τα οποία καλό θα ήταν προηγουμένως να έχουν κάνει και ατομικό τεστ.

Η δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Γυμνασίων, ξεκινά και πάλι στις 10 Μαΐου με ανάλογα μέτρα με αυτά που εφαρμόζονται για τα Λύκεια.

Επίσης, από τις 3 Μαΐου προτείνεται η επαναλειτουργία της εστίασης με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και με υποχρεωτικό ατομικό τετ δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό.

Τέλος ο υπουργός Υγείας ερωτηθείς για το άνοιγμα του τουρισμού και για το εάν οι τουρίστες θα μπορούν να μετακινούνται σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες της χώρας, τόνισε ότι είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα και ότι οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να μετακινούνται μέσα στη χώρα, δηλαδή θα ισχύει ότι ισχύει και για τους κατοίκους της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι οι μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί δεν νοσούν βαριά και έκανε έκκληση σε όλους να εμβολιασμούς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Με τη δυνατότητα που υπάρχει λόγω αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε, δίνεται η δυνατότητα σε ηλικίες 30-39 ετών να εμβολιαστούν και η πλατφόρμα ανοίγει από την Μ. Τρίτη.

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπεί η διαπεριφερειακή μετακίνηση το Πάσχα ανακοίνωσε νωρίτερα στο τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες.

Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας. Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων».

Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό. Υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self-test και ο καλύτερος καιρός. Έχουμε λοιπόν ανάγκη έναν σαφή, «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. https://t.co/yP7iSLFKil

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 21, 2021

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «υπό την προϋπόθεση, συνεπώς, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς:

Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού».

Επιταχύνονται οι διαδικασίες εμβολιασμού

Επιταχύνονται οι διαδικασίες εμβολιασμού κατά της Covid-19, και από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά μία νέα γραμμή εμβολιασμού για πολίτες άνω των 30 ετών, επανέλαβε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Εξήγησε ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα θα εμβολιάζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, που υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις και αν θέλει θα μπορεί να εμβολιαστεί νωρίτερα. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει 27 Απριλίου. Τόνισε για άλλη μια φορά ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και οι κίνδυνοι εξαιρετικά χαμηλοί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας 440.000 πολίτες. Είπε ακόμη ότι το Μάιο οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 4 του μήνα.

Με βάση τον προγραμματισμό της Επιτροπής Εμβολιασμών, άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59 και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ήδη έχουν κλειστεί 138.000 ραντεβού. Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.645.000 εμβολιασμοί. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 50.000 εμβολιασμοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πασχαλινό, Εβδομάδα, 22 00 – Πώς,paschalino, evdomada, 22 00 – pos