Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας – Η εστίαση ανοίγει στις 3 Μαΐου

Την… θυσία του Πάσχα εκτός αστικών κέντρων με στόχο τη σταδιακή άρση των περιοριστικών -λόγω πανδημίας- μέτρων επισφράγισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» της εξόδου από το lockdown για το αμέσως επόμενο διάστημα, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση» την πανδημίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Οι

ημερομηνίες-ορόσημα για την άρση των μέτρων, όπως τις περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι οι παρακάτω:

Κυριακή 3 Μαΐου

Επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τα γνωστά μέτρα υγιεινής (αντισηπτικά, κλπ).

Δευτέρα 10 Μαΐου

Μετά τα Λύκεια, ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Σάββατο 15 Μαΐου

Ανοίγει ο τουρισμός, με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Αιχμές για τις συναθροίσεις

Πάντως, ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη εξόδου από την καραντίνα, δεν έχασε την ευκαιρία να στηλιτεύσει τα φαινόμενα των «κορωνο-πάρτι» που διοργανώνονται σε διάφορες πλατείες. Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα