Οι παραστάσεις της νέας χρονιάς

Το θέατρο σφύζει από ζωντάνια. Άρχισαν ήδη οι πρεμιέρες νέων έργων σε θέατρο, χορό και λυρικό θέατρο. Επιλέξαμε για σας κάποιες από αυτές που θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

– Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει από τις 20-22 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, στην Ελευσίνα, την καινούργια

παραγωγή του Ευριπίδη Λασκαρίδη με τίτλο «Καμάρες».

– Το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου την καινούργια δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Ινκ», στην οποία, έπειτα από δέκα χρόνια, χορεύει ο ίδιος, ενώ τον ρόλο του μοιράζεται σε κάποιες παραστάσεις ο Χάρης Φραγκούλης.

– Όπερα δωματίου γίνεται η ταινία του Πάνου Κούτρα «Στρέλλα» (1009), που αφορούσε την τρανς κοινότητα στη χώρα μας. Θα ανέβει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 28.1 σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή με τη Λέττα Κάππα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

– Στις 25 Ιανουαρίου ο Νίκος Μαστοράκης θα σκηνοθετήσει στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης το αλληγορικό έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Ελευθερία στη Βρέμη», το οποίο αντλεί το θέμα του από την πραγματική ιστορία της Γκεέσε Γκότφριντ που, επιδιώκοντας να κατακτήσει την ελευθερία της, φτάνει σε ακρότητες σκοτώνοντας 15 ανθρώπους. Τον ρόλο της ερμηνεύει η Μαρία Κεχαγιόγλου.

Από την άλλη, στις 3 Φεβρουαρίου, στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Τέχνης ο Γιάννης Χουβαρδάς θα παρουσιάσει την «Παρεξήγηση» του Καμύ, ένα έργο-μελέτη πάνω στη σύγκρουση του ανθρώπου με το μοιραίο. Παίζουν οι Μαριάννα Κάλμπαρη, Φλομαρία Παπαδάκη, Αναστάσης Ροϊλός, Πηνελόπη Τσιλίκα και Blaine Reininger.

– Την ίδια μέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανεβαίνει το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ «Ανεμοδαρμένα ύψη» σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Στον ρόλο του Χίθκλιφ ο Γιώργος Γλάστρας. Παίζουν ακόμη η Μαρία Κατσιδάκη, η Ιωάννα Κολλιοπούλου, ο Δημήτρης Πασάς, ο Άγγελος Παπαδημητρίου κ.ά.

– Με πρωταγωνιστή τον Τζον Μάλκοβιτς θα παρουσιαστεί στις 9 Φεβρουαρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές «Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι», σε σκηνοθεσία Τιμοθέι Κουλιάμπιν και με πρωταγωνίστρια τη Λιθουανή Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε. Ένα έργο με θέμα μια παλιά υπόθεση παιδοφιλίας που κόβει την ανάσα.

– Η Λετίσια Καστά, τοπ μόντελ της δεκαετίας του ’90, έρχεται στις 13 Φεβρουαρίου στο Παλλάς για να αφηγηθεί τη – γεμάτη δόξα αλλά και επώδυνα περιστατικά – ζωή της διεθνούς φήμης πιανίστα Κλάρκα Χασκίλ.

– Στις 16 Φεβρουαρίου ο Νίκος Καραθάνος θα ανεβάσει στο Εθνικό Θέατρο το έργο «Μια νύχτα στην Επίδαυρο» που συνυπογράφει με τη Λένα Κιτσοπούλου και τον Γιάννη Αστέρη. Παίζουν οι Χάρις Αλεξίου, Χρήστος Λούλης, Ζέτα Μακρυπούλια, Έμιλι Κολιανδρή, Θανάσης Αλευράς, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Έλλη Πασπαλά κ.ά.

– Ο Δημήτρης Καραντζάς αφήνει το θέατρό του για να σκηνοθετήσει τον «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» στο Εθνικό Θέατρο (8.3). Παίζουν οι Ρένη Πιττακή, Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Νταλιάνης, Κων/νος Αβαρικιώτης, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης κ.ά.

– Ο Γιάννης Μόσχος θα παρουσιάσει στις 8 Μαρτίου, στο Εθνικό, το άγνωστο έργο του Τόνι Κούσνερ «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» που αναφέρεται στην άνοδο του Ναζισμού, με τους Σοφία Σεϊρλή, Θέμης Πάνου, Αγορίτσα Οικονόμου κ.ά.

– Ο Πίτερ Στάιν σκηνοθετώντας Έλληνες ηθοποιούς θα σκηνοθετήσει στις 19 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.

– Η «Μήδεια» του Κερουμπίνι, σε συμπαραγωγή της Λυρικής Σκηνής με τρία σπουδαία λυρικά θέατρα της Αμερικής, ανεβαίνει στις 25 Απριλίου σε σκηνοθεσία του σερ Ντέιβιντ ΜακΒίκαρ και με την Άννα Πιρότσι στον ομώνυμο ρόλο.

– Ο σημαντικός Πολωνός σκηνοθέτης Λούκας Ταρκόβσκι θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει στη Στέγη ένα τετράωρο θέαμα στα όρια θεάτρου, σινεμά και βίντεο-αρτ με τίτλο «Ρόθκο» (25 – 28.5).

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, θρίλερ και Χολιγουντιανή «Βαβυλώνα»

Μενδώνη για Τατόι: Μέχρι το 2025 η πρόσβαση των πολιτών στα παλιά ανάκτορα

Η Μαρίσα Αμπέλα ως Έιμι Γουάινχαουζ στο βιογραφικό «Back to Black»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι παραστάσεις της νέας χρονιάς,