«Δεν είναι ώρα για… τιμωρία» – Η Ν.Δ. προειδοποιεί τους ψηφοφόρους για να αποφύγει εκπλήξεις στις πρώτες κάλπες

Καθώς το αφήγημα της αυτοδυναμίας «θαμπώνει» για το κυβερνών κόμμα, στελέχη της κυβέρνησης και της Ν.Δ. επιχειρούν να αναδείξουν την πολιτική σημασία της πρώτης κάλπης με την απλή αναλογική, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. θεωρούν πιο σημαντική τη δεύτερη κάλπη.

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έριχναν μέχρι πρότινος το βάρος τους στη δεύτερη Κυριακή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκεί θα κριθεί η διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη μέρα (άρα και το θέμα της αυτοδυναμίας), έκανε πολλούς ψηφοφόρους να πιστέψουν ότι θα μπορούσαν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία

της πρώτης κάλπης.

Με αυτόν τον τρόπο θα έστελναν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι… θα μπορούσε και καλύτερα, ενώ από την άλλη θα έδιναν την ψήφο που χρειάζεται η Ν.Δ. τη δεύτερη Κυριακή.

Το ακροδεξιό αγκάθι

Παράλληλα με το επικοινωνιακό «φάουλ» στην κυβέρνηση αντελήφθησαν και κάτι άλλο. Ότι το ακροδεξιό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής – με όποιο όνομα και αν μπει στη Βουλή – μπορεί τελικά να καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις. Έτσι αποφάσισαν να φέρουν στο παρά πέντε μια ρύθμιση με την οποία το ναζιστικό μόρφωμα θα μείνει εκτός Βουλής.

Η ρύθμιση αυτή, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, έρχεται για δύο κυρίως λόγους:

● Πρώτον επειδή, όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη, θα είναι λάθος κομματικοί σχηματισμοί που έχουν ιδεολογικό πρόσημο τον φασισμό και τον ναζισμό να εκπροσωπηθούν και πάλι στο κοινοβούλιο.

● Δεύτερον επειδή, με την είσοδο ενός τέτοιου μορφώματος στη Βουλή, απομακρύνεται το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ., δεδομένου ότι το άθροισμα των μικρών κομμάτων θα είναι υψηλό.

Άλλωστε όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει διαρροές προς τα δεξιά του, και ιδιαίτερα προς τα κόμματα Βελόπουλου και Κασιδιάρη.

Πάνω απ’ όλα η νίκη

Στην προσπάθεια να διορθωθούν η λάθος επικοινωνιακή λογική που ακολούθησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και οι διαρροές ψηφοφόρων προς την Ακροδεξιά, στο κυβερνών κόμμα υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου οι ψηφοφόροι να αντιληφθούν ότι, εάν θέλουν να στείλουν ένα «τιμωρητικό» μήνυμα στη Ν.Δ., δεν είναι η ώρα να το κάνουν.

Στο αφήγημα περί της σημαντικής δεύτερης κάλπης αντέδρασαν και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αφού, όπως είναι γνωστό, οι έδρες και τα πρόσωπα θα βγουν από την πρώτη κάλπη, ενώ στη δεύτερη θα υπάρξει λίστα με βάση τους βουλευτές που έχουν εκλεγεί την πρώτη Κυριακή.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης στηρίζεται πλέον στη λογική ότι το ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα στην κάλπη της απλής αναλογικής θα καθορίσει και την επόμενη. Δηλαδή – λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού – όποιος είναι πρώτος στην πρώτη κάλπη πολύ δύσκολα θα είναι δεύτερος στην επόμενη.

Αναζητώντας δυναμική

Θεωρούν ακόμα σημαντικό στοιχείο το ότι η πρωτιά της Ν.Δ. στην κάλπη της απλής αναλογικής θα δώσει αυτοπεποίθηση και δυναμική στο κόμμα και έτσι, ακόμα και αν δεν καταφέρει να κατακτήσει τον στόχο της αυτοδυναμίας, θα μπορεί τουλάχιστον να είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία τέτοια περίπτωση θα απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αφήσει κατά μέρος τα ζητήματα που αφορούν τις υποκλοπές – και δη του δικού του τηλεφώνου – και θα συναινέσει στη δημιουργία μιας συγκυβέρνησης μεταξύ της Ν.Δ. και της Χαριλάου Τρικούπη.

Τα πράγματα, παραδέχονται οι ίδιοι άνθρωποι, θα είναι πολύ δύσκολα εάν το ΠΑΣΟΚ απορρίψει την πρόταση Μητσοτάκη, καθώς η συγκυβέρνηση με τον Βελόπουλο φαίνεται σχεδόν αδύνατη. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν πολλά στελέχη της κυβέρνησης λέγοντας ότι η Ελληνική Λύση δεν έχει τίποτα κοινό με τη Ν.Δ.

Κάποιοι, ωστόσο, θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι σε μια τέτοια περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το κυβερνών κόμμα δεν θα επιχειρήσει να αποσπάσει κάποιες μεμονωμένες θετικές ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Ανδρουλάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του έκανε λόγο για αποστασία όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μεμονωμένοι βουλευτές από το κόμμα του να στηρίξουν μία κυβέρνηση της Ν.Δ. στην περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία.

Ο χρόνος των εκλογών

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί πέριξ της 14ης Μαΐου για να στήσει είτε την πρώτη είτε τη δεύτερη κάλπη.

Τη συγκεκριμένη στιγμή το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται είναι πως η καλύτερη ημερομηνία είναι η 9η Απριλίου (των Βαΐων). Όπως είναι γνωστό, γι’ αυτή την Κυριακή υπάρχουν ενστάσεις από την Εκκλησία, οι οποίες όμως, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να καμφθούν καθώς η διεξαγωγή τους τη συγκεκριμένη ημέρα συνδέεται με τα εθνικά θέματα.

Πιο συγκεκριμένα αν η πρώτη κάλπη στηθεί στις 9 Απριλίου, οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 14ης Μαΐου, οπότε θα γίνουν και οι εκλογές στην Τουρκία. Εάν οι εκλογές διεξαχθούν την Κυριακή των Βαΐων, η επίσημη προκήρυξη των εκλογών και η διάλυση της Βουλής πρέπει να γίνει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο σενάριο, που θέλει τις πρώτες κάλπες να στήνονται στις 14 Μαΐου και τις δεύτερες στις αρχές Ιουλίου, μετά τις Πανελλαδικές. Το σενάριο αυτό, πέρα από το ότι έχει να κάνει με την εξάντλησή της τετραετίας, συνδέεται από πολλούς και με την απομάκρυνση από τα σκάνδαλα που έχει αποκαλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ για τη ρύθμιση αποκλεισμού του Κασιδιάρη: Ένας αστερίσκος και τρία «πρέπει» οδηγούν σε απόρριψη

Εκλογικό «ναρκοπέδιο» με πολλές αβεβαιότητες

Η Ε.Ε. υποκύπτει στη γοητεία των χορηγών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δεν, Ν Δ,den, n d