Ο βαλλιστικός πύραυλος του Ερντογάν… ξύπνησε τον ΣΥΡΙΖΑ

Η είδηση για δοκιμή της Τουρκίας με βαλλιστικό πύραυλο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, φαίνεται να «ξύπνησε» τον ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι στιγμής τρέχει «χαμηλά» τα ελληνοτουρκικά, με στελέχη όπως τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο ή τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα να δηλώνουν πως η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας φτάνει πλέον σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί μέχρι σήμερα.

Και λέμε «ξύπνησε» με την έννοια ότι τους προηγούμενους μήνες από την Κουμουνδούρου έδειχναν από τη μία

να αναγνωρίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αναθεωρητική στρατηγική από την άλλη έδειχναν και να θεωρούν ότι οι επιθετικές δηλώσεις του είναι ρητορικές εξάρσεις που τις έχουμε δει και στο παρελθόν και δεν αλλάζουν το μείζον που είναι πως οι δυο πλευρές πρέπει να οδηγηθούν σε διάλογο με στόχο τη λύση στο δικαστήριο της Χάγης.

Η γραμμή βέβαια και πάλι παραμένει ως έχει. Σύμφωνα και με τη δήλωση Κατρούγκαλου (μετά τη συνάντηση με Δένδια στην αρχή της εβδομάδας), ο οποίος συνόψισε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ: η αξιωματική αντιπολίτευση αναγνωρίζει την ανάγκη εθνικού μετώπου και εθνικής ενότητας, αλλά αυτή πρέπει να τεθεί υπό το πλαίσιο μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής στρατηγικής που απουσιάζει, έναντι της κυβερνητικής πολιτικής με γνώμονα την επικοινωνία.

Μάλιστα έθεσε εκ νέου το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. νότια και ανατολικά της Κρήτης και της ανάγκης για επιβολή κυρώσεων σε κάθε πρόκληση της γείτονος, οι κινήσεις της δηλαδή «να έχουν κόστος που να το εισπράττει στις οικονομικές συναλλαγές της με την Ευρώπη, η οποία αποτελεί το βασικό οικονομικό εταίρο της».

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να μην ξαναδούμε δηλώσεις ότι «το Oruc Reis το πήρε ο άνεμος» και επανέλαβε ότι όλες αυτές οι κινήσεις πρέπει να είναι προσανατολισμένες στο «να ξαναφέρουν την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου».

Διαβάστε επίσης:

Αιχμή Τσίπρα κατά Τσιόδρα

Οι υπουργοί της κυβέρνησης που κάνουν τηλεθέαση – Γιατί τους καλούν στα κανάλια

Εκλογές: Πώς αλλάζει o χάρτης – Οι άγνωστοι παράγοντες που φοβούνται όλα τα κόμματα

Keywords
Τυχαία Θέματα