Νυμφαίο: Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης και… όχι άδικα!

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, σας περιμένει να το ανακαλύψετε, μέσα από τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα δάση οξιάς που συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Φυσικά μιλάμε για το Νυμφαίο!

Το χωριό της Φλώρινας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων στο Βίτσι και πλέον είναι διάσημο σε όλη την Ελλάδα, αποτελώντας ορεινή «αποκάλυψη» για πολλούς ταξιδιώτες.

Το Νυμφαίο γνώρισε ιδιαίτερη

οικονομική ανάπτυξη από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού, όταν ήταν γνωστό και ως το «πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας». Αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας όλων των Βαλκανίων, με τους Νεβεσκιώτες εμπόρους να εξαπλώνονται τόσο προς τη Δύση, όσο και προς την Ανατολή.

Σήμερα, το Νυμφαίο είναι ένας από τους πιο φημισμένους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Το χωριό εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την τοποθεσία του.

 Δεν είναι τυχαίο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO

Η είσοδος με το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, που ενώνει δύο εντυπωσιακά αρχοντικά, τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα καλντερίμια, τα καλοφτιαγμένα πέτρινα σπίτια και τα πανύψηλα δέντρα οξιάς που περιβάλλουν το χωριό δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο που γοητεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά.

Ο οικισμός είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός, με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν, ενώ οι στέγες των σπιτιών είναι από γαλβανιζέ λαμαρίνα ώστε το χιόνι να γλιστράει εύκολα.

Αν και φημισμένος χειμερινός προορισμός, το Νυμφαίο είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου. Με αφετηρία το χωριό, μπορείτε να περπατήσετε μέσα στα δάση οξιάς που το περιβάλλουν και να αναπνεύσετε τον αναζωογονητικό αέρα του βουνού, να κάνετε βόλτες με άλογα και ποδήλατα, να επισκεφθείτε τη λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα που αποτελούν προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, αλλά και να γευτείτε ιδιαίτερα κρασιά από τοπικούς αμπελώνες.

Καταφύγιο για αρκούδες

Στο Νυμφαίο έχει την έδρα του ο Αρκτούρος, η μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία είναι γνωστή για την προστασία που προσφέρει στις αρκούδες που ζουν στην Ελλάδα.

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Καταφύγιο Αρκούδας, το οποίο βρίσκεται σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς, και φιλοξενεί πρώην αιχμάλωτες αρκούδες.

Στο κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα, στο ιστορικό κτήριο της Νικείου Σχολής, μπορείτε να ενημερωθείτε για την εξέλιξη της καφέ αρκούδας.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Καζαντζής: «Η τέχνη δημιουργεί σκέψη και ερωτήματα, κάτι που δεν βολεύει το σύστημα και τους πολιτικούς»

Λίμνη Πλαστήρα: Μία εκδρομή που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη! (Photos)

Πέντε προορισμοί στην Ελλάδα για αξέχαστες χριστουγεννιάτικες διακοπές (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα