Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Η αγορά ενέργειας στην ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί

Την ανάγκη αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση που είχε με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Δελφών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται εντός ΕΕ για τις συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης, υπάρχουν διάφορες προτάσεις για τον έλεγχο των τιμών, όπως η ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές χονδρικής

του φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι η αγορά στον τομέα αυτό δεν λειτουργεί και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να σπάσει ο δεσμός μεταξύ των τιμών του αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, πρότεινε ποσά που υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και δεν έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιηθούν είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε σε επίπεδο χωρών-μελών για τη μάχη με την ακρίβεια, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα αντέξουν υψηλές τιμές για πολύ καιρό και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ενίσχυση λαϊκιστικών δυνάμεων. «Ας είμαστε δημιουργικοί», είπε, συμπληρώνοντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να συνδυαστούν και με την πολιτική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα που προωθεί η ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αγορά ενέργειας στην ΕΕ δεν έχει σχεδιάστεί για τόσο μεγάλες αναταράξεις στην τιμή του φυσικού αερίου, ουσιαστικά προτείνοντας τη μεταρρύθμισή της, καθώς, όπως είπε, παρότι ο καλός καιρός στην Ελλάδα επιτρέπει την ευρεία χρήση των ΑΠΕ εν τέλει η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από αυτή του φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε, καθώς δεν μπορεί να αναπληρωθεί άμεσα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές τόνισε ότι παρά τις διαδοχικές κρίσεις, η κυβέρνηση κατάφερε να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της, για την οποία και θα κριθεί. Τόνισε δε ότι ως τον Αύγουστο η χώρα θα βγει από την αυξημένη εποπτεία και στόχος παραμένει η επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, κάτι που χαρακτήρισε ως το κλείσιμο ενός οδυνηρού κεφαλαίου που άνοιξε πριν από 12 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Φόρουμ των Δελφών – Δένδιας: Στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στην Ουκρανία όπως και σε κάθε χώρα που υφίσταται εισβολή

Υπουργείο Οικονομικών: «Μαξιλάρι» 2,6 δις ευρώ για μέτρα στήριξης με τροπολογία για συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Τσίπρας: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας

Keywords
Τυχαία Θέματα