Μητσοτάκης στη Βουλή: Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να ρίξει τη χώρα στον βούρκο

Με δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα «διάνθισε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας για τα επιδόματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης

προανήγγειλε ενιαίο μισθολόγιο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2024, προχώρησε σε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμενος αν η παρουσία του στη Βουλή αποτελεί ανατροπή της απόφασής του να μη συμμετέχει στις ψηφοφορίες επί νομοσχεδίων, λέγοντας ότι είναι «πρωτοφανής η απόφαση να προτάξετε το παράλογο αποσύροντας το κόμμα σας από τη Βουλή. Αρνείστε να τοποθετηθείτε με την ψήφο σας για θέματα που αφορούν τους πολίτες» και τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση «είναι μια επιλογή ηπου δεν προσβάλει μόνο τη δημοκρατία και το Σύνταγμα αλλά πρωτίστως εκείνους που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε. Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε ότι «αυτή η συγκεκριμένη ενέργεια να είναι κίνηση φυγής και όχι ένα προοίμιο πολιτικής πρακτικής που σημαίνει προσχώρηση στην κάτω πλατεία για να ζωντανέψετε τον λαϊκισμό των συνθημάτων έναντι του ορθολογισμού των επιχειρημάτων. Αναρωτιέμαι αν το σκέφτεστε ότι δίνετε τροφή στα πιο ακραία στοιχεία. Αυτές είναι ολέθριες εμπειρίες που θυμάται η χώρα και δεν θέλει να ξαναζήσει», προσθέτοντας ότι «αναρωτιέμαι που αποσκοπεί η σπασμωδική αντίδρασή σας. Αυτό δεν συνιστά κατάθεση της εντολής που σας έδωσαν οι δικοί σας ψηφοφόροι το 2019 ή συνιστά πρόωρη παραδοχή ήττας ενόψει των εκλογών;».

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να ρίξει τη χώρα στον βούρκο. Αλλά φαίνεται ότι κάποιο δεν μαθαίνουν από την ιστορία», χαρακτηρίζοντας ως «αθλιότητες της Κουμουνδούρου τα περί εκβιαζόμενου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ», καλώντας το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης «να επανέλθετε στον ρόλο σας και την αντιπαράθεση με θέσεις και όχι με φωνές. Και αντί να τάζετε τα πάντα στους πάντες, να θυμάστε ότι εσείς πήρατε τα πάντα από τους πάντες» και σημειώνοντας δηκτικά ότι «εμείς αναδεικνύουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από την Νέα Δημοκρατία και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και εσείς τους εθνικούς διχασμούς».

Μάλιστα, σε εξαιρετικά σκληρό ύφος σημείωσε ότι «όλα αυτά τα ευτράπελα και τις σαχλαμάρες περί δημοκρατικής εκτροπής δεν τις βλέπω να τις ακούει ο Economist εκτός αν και αυτό είναι “πετσωμένο” μέσο», ενώ αναφερόμενος στη διάταξη για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, τόνισε ότι «η τροπολογία θωράκισης της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και από πρόσωπα που εμφανίζονται με το μανδύα των πολιτικών κομμάτων ισχύει σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη και δεν επενδύει στον αποκλεισμό των ιδεών αλλά στην θωράκιση της Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι «το Σύνταγμα μας επιτάσσει την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία και την προάσπιση της λειτουργίας της δημοκρατίας. Η ρύθμιση αυτή εμποδίζει συμμορίες από το να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς που επιδιώκουν να σπέρνουν το μίσος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θέλουμε τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις και βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής γιατί πρέπει αυτή η διάταξη να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου», προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θέλει να ξαναδεί τους τραμπουκισμούς του παρελθόντος ούτε η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κάποιων να γίνει όχημα βιας». Σημείωσε, δε, ότι «η ψήφιση της διάταξης αυτής αποτελεί δημοκρατικό καθήκον κάθε δημοκρατικής πτέρυγας γιατί θα έστελνε μήνυμα ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν κομματικές διαφορές. Όλοι μπορούμε να έχουμε σκληρή κομματική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και όχι με μαχαίρια και ρόπαλα», λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει την αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, σε γενικότερο επίπεδο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στις επερχόμενες εκλογές οι πολίτες θα συγκρίνουν την κυβέρνηση της ΝΔ και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τον ίδιο και τον Τσίπρα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα επιλέξουν τη ΝΔ για νέα κυβερνητική θητεία.

Στη δευτερολογία του, και απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στο ζήτημα των εξοπλισμών και τους λόγους για τους οποίους έγιναν όπως έγιναν, δηλαδή, με διακρατικές συμφωνίες, όπως είπε, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επί της κυβερνητικής του θητείας δεν ενίσχυσε την αμυντική βιομηχανία της χώρας, αλλά και τη στάση της για τις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «τάξατε 20 δισ. και βάλατε 50 φόρους». Σημείωσε, δε, ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα έλεγε ότι αναμφίβολα η άμυνα της χώρας είναι ισχυρότερη. Εσείς δεν ήσασταν μέρος της προσπάθειας, ήσασταν εθνική μειοψηφία».

Επιστρέφοντας στο ζήτημα της αποχής του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «εσείς για μήνες θα απέχετε από τις ψηφοφορίες. Σήμερα φέρνουμε μία σειρά από ρυθμίσεις που είναι θετικές για τις ένοπλες δυνάμεις, τι θα πείτε που δεν θα ψηφίσετε; Αύριο θα φέρουμε άλλες διατάξεις, εξίσου θετικές, εσείς πάλι απών. Μπράβο σας. Είναι αυτή στάση υπεύθυνου και σοβαρού κόμματος», προσθέτοντας ότι «εσείς θα πρέπει να εξηγήσετε αύριο, γιατί δεν ψηφίσατε διατάξεις που είναι θετικές για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» και εκτιμώντας χαρακτηριστικά ότι «προστρέχετε σε αυτή την πόλωση για να διαχειριστείτε την ήττα σας. Έχετε πάρει διαζύγιο από τον κεντρώο μετριοπαθή χώρο».

Επίσης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμά του, λέγοντας ότι το κόστος των μέτρων που περιλαμβάνει στο προεκλογικό του πρόγραμμα φθάνει σε βάθος τετραετίας τα 45 δισ. ευρώ και λέγοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγίνει κυβέρνηση θα χρεοκοπήσει τη χώρα, καθώς, όπως υποστήριξε «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στοιχίζει 1,5 δισ., επί τέσσερα χρόνια είναι έξι δισ. Μόνο το ένα μέτρο».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για Ψηφιακό Φάκελο Ασθενούς: Σκοπός ήταν και είναι πάντα να μπορεί ο θεράπων ιατρός

Το φιάσκο των δημοσκοπήσεων στην Κύπρο έβαλε «φωτιά» στην Αθήνα – Τι βλέπουν στην κυβέρνηση και πώς αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Κύκλοι του υπ. Προστασίας του Πολίτη: Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί με το θράσος του – Είναι οι ίδιοι που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι

Keywords
Τυχαία Θέματα