Τραγωδία χωρίς τέλος σε Τουρκία και Συρία – Πάνω από 5.000 οι νεκροί από τον σεισμό (photos/videos)

Δεν έχει τέλος η τραγωδία σε Τουρκία και Συρία μετά τον φονικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους με τον θλιβερό απολογισμό να ανεβαίνει ώρα με την ώρα και τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για τρομακτικούς αριθμούς θανάτων…

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία

και τη Συρία σε πάνω από 5.000.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης επικεντρώνονται σε αυτές τις τρεις επαρχίες καθώς και στη Μαλάτια, πρόσθεσε ο Οκτάι.

Στην νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες.

WATCH: A drone video released by Humanitarian Relief Foundation shows the extent of destruction in Hatay province in Turkey, which was rocked by a 7.8 magnitude earthquake pic.twitter.com/r0525qBw9r

Reuters (@Reuters) February 7, 2023Αγώνας δρόμου

Ο αγώνας δρόμου με τον χρόνο και με το ψύχος συνεχίστηκε όλη τη νύχτα στην Τουρκία και στη βόρεια Συρία για να ανασυρθούν από τα συντρίμμια επιζώντες των σεισμών που προκάλεσαν τεράστια καταστροφή και στις δύο χώρες τα ξημερώματα χθες Δευτέρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

(VIDEO) Drone footage shows rescuers working in below-freezing temperatures as they search for survivors in the rubble of collapsed buildings in Malatya, one of Türkiye’s 10 southern provinces impacted in Monday’s deadly earthquakes pic.twitter.com/IdywdLWunF

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 7, 2023

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται: όπως αυτή του επτάχρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Χατάι (νότια), στα σύνορα με τη Συρία, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, έπειτα από 20 ώρες τρόμου, με τα πυτζαμάκια του μέσα στη σκόνη.

Saving 7 year old boy in Turkey #PrayForTurkey #earthquake #PrayForTuerkiye #Turkiye pic.twitter.com/mdSrhy1OJr

— Junaid Alam (@JunaidA25663367) February 7, 2023

Η κακοκαιρία στην Ανατολία περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων και κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους άστεγους, που τουρτουρίζουν μέσα σε σκηνές ή γύρω από φωτιές, τυλιγμένοι με κουβέρτες.

Συλλήψεις στην Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως συνέλαβε τέσσερα άτομα έπειτα από «προκλητικά» μηνύματα που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το χθεσινό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο σεισμός, μετά τον οποίο σημειώθηκαν πολλοί μετασεισμοί, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι.

Οι τέσσερις συνελήφθησαν αφού οι αστυνομικοί ανακάλυψαν λογαριασμούς με «προκλητικές καταχωρίσεις με στόχο τη δημιουργία φόβου και πανικού», διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στο περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Thousands of people have been killed or injured after a 7.8 magnitude earthquake and major aftershocks hit Turkey and Syria.

Science and technology editor @aTomClarke explains how it happened

Live updates: https://t.co/5Fn8ajgL0v pic.twitter.com/QUB580W1ZF

Sky News (@SkyNews) February 7, 2023

Σύμφωνα με την αστυνομία, ευρύτερες έρευνες διεξάγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από μηνύματα προσώπων που παραπονούνται για απουσία προσπαθειών διάσωσης και ερευνών για θύματα στις περιοχές τους, ιδιαίτερα στο Χατάι.

«Η διεύθυνση και οι πληροφορίες εντοπισμού πολιτών που ζητούν βοήθεια επαληθεύονται αμέσως και γίνεται συντονισμός», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Η Τουρκία έχει από τον περασμένο Οκτώβριο ένα νόμο περί παραπληροφόρησης, ο οποίος τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.

Μετ’ εμποδίων η βοήθεια στη Συρία

Ο σεισμός της Δευτέρας που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία αυξάνει τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι δυτικές χώρες για να παράσχουν βοήθεια στον συριακό λαό, κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Ήδη από τη Δευτέρα η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για την Τουρκία, προσφέροντάς της έκτακτη βοήθεια. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν επίσης δεσμευθεί να συνδράμουν τους Σύρους, χωρίς ωστόσο να στέλνουν αμέσως βοήθεια.

“Η Συρία παραμένει μια σκοτεινή ζώνη από νομική και διπλωματική άποψη”, παρατηρεί ο Μαρκ Σακάλ, υπεύθυνος του προγράμματος για τη Συρία στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF), ζητώντας να σταλεί βοήθεια στη χώρα “το συντομότερο δυνατό”.

Ο Σακάλ φοβάται ότι οι τοπικές και οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες μιας χώρας που σπαράσσεται εδώ και 12 χρόνια από εμφύλιο πόλεμο, με αντιμέτωπους αντάρτες – κάποιους από τους οποίους στηρίζουν ξένες δυνάμεις–, τζιχαντιστές, Κούρδους και τον κυβερνητικό στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η βοήθεια είναι ακόμη πιο κρίσιμη καθώς “η κατάσταση του πληθυσμού είναι ήδη δραματική”, σχολιάζει ο καθηγητής Ραφαέλ Πιτί, στέλεχος της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mehad, ο οποίος ανησυχεί κυρίως για την επαρχία Ιντλίμπ.

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η πρόσβαση σε αυτό το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών, όπου ζουν 4,8 εκατ. άνθρωποι, σημειώνει.

Σχεδόν όλη η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στην Ιντλίμπ μέσω της Τουρκίας από το Μπαμπ αλ Χάουα, το μοναδικό σημείο διέλευσης.

Η μεταφορά βοήθειας μέσω του συριακού εδάφους που ελέγχεται από τη Δαμασκό θα είναι δύσκολη από διπλωματική άποψη. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει εξάλλου ότι η συριακή κυβέρνηση θα φροντίσει να δοθεί σε όσους ζουν στην περιοχή αυτή την οποία ελέγχουν οι αντάρτες και ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα συμφωνήσουν για τη διανομή της.

Η διέλευση προϊόντων μέσω του Μπαμπ αλ Χάουα, το οποίο αμφισβητούν η Δαμασκός και η Μόσχα οι οποίες καταγγέλλουν την παραβίαση της συριακής κυριαρχίας, παραμένει προσωρινή και μειώνεται με τον καιρό. Υπό την πίεση της Ρωσίας και της Κίνας ο αριθμός των σημείων διέλευσης προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές μειώθηκε από τέσσερα σε ένα.

Κατά συνέπεια το Μπαμπ αλ Χάουα ενδέχεται πολύ γρήγορα να φρακάρει από την εισροή πολλών προϊόντων. Παράλληλα οι ειδικοί αμφιβάλλουν αν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν άλλα σημεία διέλευσης.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού, εναντίον της οποίας έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, πιέζει τη διεθνή κοινότητα να τη βοηθήσει, καθώς ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού συνεχώς αυξάνεται.

Ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι η βοήθεια αυτή θα πάει “σε όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια”. Ωστόσο έθεσε ως όρο αυτή η βοήθεια να περάσει από τις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τη Δαμασκό.

Εξομάλυνση;

“Η πρόσβαση μέσω της Συρίας υπάρχει, μπορεί να συντονιστεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε”, δήλωσε ο Φαϊσάλ Μόκνταντ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο η βοήθεια να περάσει μέσω διασυνοριακών περασμάτων.

Ο Πιτί εκτιμά ότι οι περιοχές που ελέγχονται από τη Δαμασκό είναι πολύ πιθανό να λάβουν διεθνή βοήθεια, “όπως αυτό γινόταν πάντα εδώ και δέκα χρόνια”.

Όμως ο καθηγητής φοβάται ότι οι κάτοικοι της Ιντλίμπ, “που μετρά 2,8 εκατ. πρόσφυγες”, θα αφεθεί στην τύχη της, κυρίως καθώς η Τουρκία πρέπει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των δικών της κατοίκων στις πληγείσες περιοχές.

Η πιο άμεση βοήθεια αναμένεται να έρθει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία δεσμεύθηκαν χθες να προσφέρουν βοήθεια ύψους 13,6 εκατ. δολαρίων στη Συρία.

Newborn baby rescued after being found under the rubble in Aleppo, #Syria.

The building collapsed after 7.8 magnitude #earthquake jolted #Turkiye & Syria.

The mother of the baby died after he was born.#Turkey #TurkeyEarthquake pic.twitter.com/ChcqkEoJZY

— Ali Javed (@AliJaved29) February 7, 2023

Είναι μια ένδειξη “ενός είδους εξομάλυνσης σε επίπεδο Αραβικού Συνδέσμου”, σχολιάζει ο Εμανουέλ Ντιπουί. “Αυτό που ήταν προφανές – η επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο από τον οποίο αποκλείστηκε το 2011– είναι μια πραγματικότητα μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας”, προσθέτει.

Τον Νοέμβριο οι Άραβες ηγέτες συναντήθηκαν στο Αλγέρι όπου υπογράμμισαν την ανάγκη “ενός κοινού και σημαντικού αραβικού ρόλου στις προσπάθειες για τον τερματισμό” του εμφυλίου στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Ντιπουί, η Σύρια ενδέχεται να πετύχει “μια επιστροφή με αφορμή το γεγονός ότι ήταν θύμα” αυτού του σεισμού.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Γέννησε το μωρό της κάτω από τα συντρίμμια – Νεκρή η μητέρα, σώο το βρέφος (video)

Ιντλίμπ: Η μαρτυρική συριακή πόλη – Μετά τον Άσαντ την ισοπέδωσε ξανά ο Εγκέλαδος (photos/videos)

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Σχεδόν 5.000 οι νεκροί – Aγώνας δρόμου για να σωθούν οι εγκλωβισμένοι (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα