Μητσοτάκης με Σακελλαροπούλου: Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα

Το δικαίωμα το Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά και την ανάγκη πλήρους σεβασμού των κανόνων για την προστασία των αμάχων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την τακτική του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις on camera δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι «δεν χρειάζεται να σας πω πόσο ανησυχούμε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και δυστυχώς γι’ αυτήν την κλιμάκωση της σύγκρουσης, η οποία έχει ως πρώτα θύματα αμάχους. Αμάχους και από τις δύο πλευρές, μετά την φρικιαστική, δολοφονική επίθεση εντός του Ισραήλ

από τη Χαμάς», υπογραμμίζοντας ότι «σε όλες τις διεθνείς επαφές μου έχω τονίσει αφενός το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αφετέρου την ανάγκη αυτό να γίνει με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από την Αίγυπτο και οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και υποστηρίζουν αυτή την πολιτική».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι «θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ σε δύο ημέρες, το Σάββατο, στο Κάιρο σε μια μεγάλη, πολυμερή διάσκεψη, την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το Παλαιστινιακό ζήτημα, για να μεταφέρω και εκεί τις απόψεις της Ελλάδος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει διεκδικήσει και κερδίσει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες, από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και προφανώς είμαστε η πρώτη χώρα η οποία επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης, διότι, προφανώς, αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου».

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί και επιμένει στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Εχθές είχαμε ένα υπουργικό συμβούλιο με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, σε πολλά διαφορετικά μέτωπα, λύνοντας εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν, αλλά αντιμετωπίζοντας και καινούργιες προκλήσεις, δίνοντας πάντα έμφαση στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους και στην τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής», και ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη σύσταση επιτροπής τεχνητής νοημοσύνης με πρόεδρο τον διακεκριμένο καθηγητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, «η οποία θα συμβουλεύει την κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο για τη στρατηγική της χώρας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης».

Από την πλευρά της, η Κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι «μετά τη μεγάλη κρίση που συνεχίζεται δυστυχώς στην Ουκρανία, είχαμε την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η κατάσταση είναι σχετικά πρόσφατη και καμία προοπτική θετικής εξέλιξης δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Το ανθρωπιστικό κομμάτι προηγείται, καμία διάκριση δεν πρέπει να γίνεται με βάση τη θρησκεία ή την ιδεολογία, η ανθρώπινη αξία και η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα. Αντιλαμβάνομαι όλα αυτά στα οποία αναφερθήκατε, για τις πολύ καλές σχέσεις και την επιρροή που έχει η χώρα μας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε οποιαδήποτε ειρηνευτική προσπάθεια, αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Επίσης, τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα για πολλή δουλειά από όλους στην αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία πάντα με την κεντρική διοίκηση, με την κυβέρνηση, για να γίνει σχεδιασμός για το μέλλον, όσο γίνεται καλύτερα, σε όλες τις περιοχές που έχουν ανάγκη, και φυσικά σε εκείνες που επλήγησαν, κυρίως στη Θράκη και τη Θεσσαλία».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Στηρίζουμε και θα στηρίξουμε ενεργά τον αγώνα υπέρ της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού»

Αυγέρη: Τέρμα οι ελίτ! Τα όργανα του κόμματος δεν είναι ιερατείο – Ορισμένοι κάνουν σα να μην έχουμε ψηφίσει για πρόεδρο (video)

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Επικεφαλής της νέας συμβουλευτικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη – Όλα τα μέλη

Keywords
Τυχαία Θέματα