Πόλεμος στη Γάζα: Ανθρωπιστική βοήθεια με αστερίσκους και εφόσον θελήσει το Ισραήλ (photos/videos)

Συμφωνία για τη διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα προς την Λωρίδα της Γάζας, επιτεύχθηκε μετά από τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου, καθώς η κατάσταση στην πολιορκημένη παλαιστινιακή περιοχή είναι δραματική.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου

συμφώνησε να ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν περίπου 20 φορτηγά, έστω κι αν η βοήθεια που θα μεταφέρουν είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας όρος για να μεταφερθεί η βοήθεια: «Εάν η Χαμάς την κατασχέσει, θα τερματιστεί η προσπάθεια».

BREAKING: US President Joe Biden says Egypt's president has agreed to open the Rafah border crossing to allow roughly 20 trucks carrying humanitarian aid to enter Gazahttps://t.co/PAiZ4D1jU3

Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/1r3EOP8XJ4

Sky News (@SkyNews) October 18, 2023Βοήθεια, αλλά όταν το αποφασίσει αυτός που κάνει κουμάντο

Η συμφωνία αυτή όμως τελεί υπό έναν άλλο, πιο ουσιαστικό, όρο: ποιος κάνει κουμάντο στην περιοχή.

Ο Αμπντελχαμίντ Σιγιάμ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Μεσανατολικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο  Rutgers, δήλωσε στο Al Jazeera, ότι το Ισραήλ θα ελέγξει πλήρως την όποια  ροή βοήθειας στην Γάζα και οι προθέσεις του καταδεικνύονται από το γεγονός ότι ο στρατός βομβάρδισε τον δρόμο που συνδέει τη Ράφα με την Γάζα, από τον οποίο θα περάσουν τα φορτηγά.

Israel To Allow Aid Into Gaza Via Egypt
More content : https://t.co/k6kadEpPiD

— Himalaya Times In English (@Hita_english) October 19, 2023

«Το Ισραήλ λέει – εγώ αποφασίζω, ούτε ο Μπάιντεν, ούτε ο Σούνακ, ούτε ο Σίσι. Κατέστρεψαν την παλαιστινιακή πλευρά του μεθοριακού φυλακίου, κατέστρεψαν τον δρόμο και όταν μπουν τα φορτηγά θα χρειαστούν χρόνο για να φτάσουν στα νοσοκομεία  και στα σχολεία όπου συνωστίζονται εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι», δήλωσε στο Al Jazeera ο καθηγητής Αμπντελχαμίντ  Σιγιάμ .

Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει συστηματικά τους δρόμους στη Ράφα

Οι δρόμοι που οδηγούν στο μεθοριακό πέρασμα έχουν βομβαρδιστεί πολλές φορές από το Ισραήλ τις τελευταίες μέρες, αλλά τα πλήγματα των τελευταίων ωρών – μόλις πάτησε το πόδι του στο Τελ Αβίβ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ- ήταν απολύτως στοχευμένα, με έγιναν για να προκληθούν οι μεγαλύτερες δυνατές καταστροφές.

Για να περάσουν τα φορτηγά θα πρέπει να γίνουν πρόχειρες επισκευές στο οδόστρωμα, κάτι που παίρνει αρκετό χρόνο και με αυτή την τακτική οι Ισραηλινοί καθυστερούν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ θεωρητικά έχουν πει «ναι» επιβάλλοντας και όρους.

aid waiting at the Egyptian side of the borders the opportunity to enter gaza pic.twitter.com/Eb4hG8McJ2

— Dr.Abo Mohamed (@kkkok91715425) October 19, 2023

Προφανώς το γνώριζε αυτό ο Ρίσι Σούνακ φθάνοντας στο Τελ Αβίβ, αλλά επανέλαβε για τους τύπους ότι είναι σημαντικό να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα.

«Οι Παλαιστίνιοι είναι θύματα των όσων κάνει η Χαμάς. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρέχουμε πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Ρίσι Σούνακ, εκφράζοντας όμως την πλήρη υποστήριξή του στο «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να αποκαταστήσει την ασφάλεια στην χώρα και να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των ομήρων».

Τα νοσοκομεία κατέρρευσαν – ξύδι αντί για οινόπνευμα στα χειρουργεία

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία στην Γάζα καταρρέουν καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και τελειώνουν τα καύσιμα και το ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Με περισσότερους από 12.000 τραυματίες και τεράστιες ελλείψεις η κατάσταση γίνεται ώρα με την ώρα πιο δραματική. Τα καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών τελειώνουν, η ροή νερού είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τους Ισραηλινούς και το σύστημα υγείας έφτασε πλέον στα όρια πλήρους κατάρρευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία δεν έχουν οινόπνευμα και χρησιμοποιούν ξύδι για να καθαρίζουν τα τραύματα.

Vinegar from the corner shop to treat pseuodomonas bacterial wound infections. Its come to that. pic.twitter.com/mEE4haHMyj

— Ghassan Abu Sitta (@GhassanAbuSitt1) October 19, 2023

 Ο χειρούργος Γκασάν Αμπού Σίτα έγραψε στην πλατφόρμα Χ: «έγινε κι αυτό- ξύδι από το μαγαζί στη γωνία» για τον καθαρισμό τραυμάτων προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις. Και ανέβασε μια φωτογραφία με ένα μπουκάλι ξύδι που χρησιμοποιεί στο χειρουργικό τραπέζι.

Ο Τλάλενγκ Μοφοκενγκ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για θέματα υγείας δήλωσε στο al Jazeera ότι «ο τομέας της υγείας στον θύλακα καταρρέει», προσθέτοντας ότι «οι ιατρικές υποδομές στην Γάζα έχουν υποστεί ζημιές που δεν μπορούν να αποκατασταθούν και οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε ακραίες συνθήκες, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικά εφόδια».

Διαβάστε επίσης:

Νέος συναγερμός στη Γαλλία: Εκκενώνονται τα αεροδρόμια σε Ναντ, Μπορντώ, Μονπελιέ, Λιλ

Ιράν: Συνελήφθη ο δολοφόνος του σκηνοθέτη Νταριούς Μερτζουί και της συζύγου του (photos/videos)

Πόλεμος στη Γάζα: Εκατοντάδες επιθέσεις Ισραηλινών σε σπίτια, δρόμους και σε ένα νοσοκομείο – Δεκάδες νεκροί (photos/video)

Keywords
Τυχαία Θέματα