Μελιτζανοπίλαφο ογκρατέν

Cucina povera

 

Υλικά

400 γραμμάρια ρύζι για ριζότο

400 γραμμάρια σάλτσα ντομάτα πασάτα

2 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε κύβους

400 γραμμάρια μοτσαρέλα σε κύβους

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

80 γραμμάρια τριμμένο τυρί (η παρμεζάνα είναι ιδανική)

150 γραμμάρια σάλτσα μπεσαμέλ (μπορεί να είναι έτοιμη για ευκολία)

Ζωμός λαχανικών

Ελαιόλαδο για το σωτάρισμα

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Λίγο βασιλικό για άρωμα και για το στολισμό

Εκτέλεση

Σε

ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάλτε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρετε τις μελιτζάνες, κομμένες σε μικρούς κύβους. Αλατίστε τις και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Αφήστε τις στην άκρη και ετοιμάστε το ρύζι.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σωτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε τον πελτέ, ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας και αρχίστε να μαγειρεύετε το ρύζι σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας μια κουτάλα ζωμού κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόνο όταν απορροφάται η πρώτη κουτάλα ζωμού, προσθέστε τη δεύτερη. Αν ο ζωμός είναι αλατισμένος δεν χρειάζεται επιπλέον αλάτι. Μαγειρέψτε το ρύζι al dente, σβήστε τη φωτιά, προσθέστε μερικά φύλλα βασιλικού, τις μισές μαγειρεμένες μελιτζάνες και 50 γραμμάρια τριμμένου τυριού και ανακατέψτε έντονα. Το ριζότο αυτό θα πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό για να μην στεγνώσει κατά το ψήσιμο.

Μεταφέρετε το μισό από το ριζότο σε ένα πυρέξ ή ένα ταψί μεγέθους 20cm x 25cm, ισιώστε την επιφάνεια και μετά φτιάξτε μια στρώση με 300g μοτσαρέλα σε κύβους. Καλύψτε με το υπόλοιπο ριζότο, στη συνέχεια απλώστε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, μερικές κουταλιές έτοιμη κρέμα μπεσαμέλ, 100 γραμμάρια μοτσαρέλα σε κύβους και 30 γραμμάρια τριμμένο τυρί στην επιφάνεια. Μαγειρέψτε το ογκρατέν ρυζιού σε στατικό φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, ενεργοποιώντας τη λειτουργία του γκριλ 5 λεπτά πριν το αφαιρέσετε από το φούρνο.

Αφήστε να κρυώσει και απολαύστε!

 

 

κατσαρόλαγκριλκουτάλιαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα