Μελέτη: Οι έφηβοι καταπίνουν καθαρτικά και διουρητικά για να αδυνατίσουν

Οι έφηβοι παγκοσμίως, ιδιαίτερα τα κορίτσια, λαμβάνουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, διουρητικά, καθαρτικά και άλλα προϊόντα αδυνατίσματος, που
είναι επικίνδυνα για την ψυχική και σωματική τους υγεία, προκειμένου να χάσουν κιλά.

Μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για διατροφικές διαταραχές μεταξύ παιδιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 10 φορές πιο γρήγορα τον πρώτο χρόνο της πανδημίας Covid-19, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης αύξηση των επισκέψεων στα

τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Με βάση μια ανασκόπηση δεκάδων μελετών τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 9% των εφήβων του γενικού πληθυσμού χρησιμοποίησαν προϊόντα αδυνατίσματος χωρίς ιατρική.

Τα χάπια αδυνατίσματος ήταν τα πιο κοινά προϊόντα, που χρησιμοποιούσαν περίπου το 6% των εφήβων στη διάρκεια της ζωής τους, ακολουθούμενο από περίπου 4% που χρησιμοποιούσε καθαρτικά και το 2% που χρησιμοποιούσε διουρητικά.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αυτά τα προϊόντα είναι επικίνδυνα τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των παιδιών και δεν συνιστώνται ιατρικά για διατήρηση υγιούς βάρους. 

Άλλη έρευνα έχει συνδέσει τη χρήση μη συνταγογραφούμενων προϊόντων απώλειας βάρους με
διατροφικές διαταραχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και κατάχρηση ουσιών στους εφήβους. Έχουν επίσης συσχετιστεί με κακή διατροφική πρόσληψη στην εφηβεία και
ανθυγιεινή αύξηση βάρους στην ενήλικη ζωή.

Η Δρ. Paula Cody, ιατρική διευθύντρια εφηβικής ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, έχει προειδοποιήσει εδώ και έξι χρόνια, για τους κινδύνους των χαπιών αδυνατίσματος και των συμπληρωμάτων.

Σήμερα δυστυχώς το πρόβλημα έχει διογκωθεί:  «Η συχνότητα των διατροφικών διαταραχών έχει
αυξηθεί δραματικά μετά την πανδημία. Είδαμε τους αριθμούς να εκτοξεύονται και η ανησυχία που είχα εκφράσει πριν από έξι χρόνια τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη ανέλυσε τη χρήση χαπιών αδυνατίσματος και άλλων προϊόντων απώλειας βάρους σε περισσότερες χώρες από τις ΗΠΑ, αλλά ο επιπολασμός ήταν πιο συνηθισμένος στη Βόρεια Αμερική.

Η Δρ. Cody, που εργάζεται με ασθενείς που έχουν διατροφική διαταραχή, έχει διαπιστώσει δραματικές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση ή τον ύπνο των παιδιών αυτών.

«Μερικοί ασθενείς μπορούν να σταματήσουν να παίρνουν τα χάπια όταν κατανοήσουν τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία που προκαλούν», είπε. 

Αλλά για άλλους, η διατροφική διαταραχή τους πείθει ότι η υγεία τους είναι λιγότερο
σημαντική: «Σε έναν πληθυσμό που αισθάνεται ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να χάσει βάρος, τα χάπια αδυνατίσματος μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον προϊόν που πρέπει να προστεθεί στο οπλοστάσιο τους», είπε ο Cody.

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται παγκοσμίως. Περίπου 39 εκατομμύρια παιδιά ήταν παχύσαρκα το 2022, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Στις ΗΠΑ, η παιδική παχυσαρκία είναι ένα «σοβαρό πρόβλημα», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, που επηρεάζει σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 2 έως 17 ετών.

Ωστόσο, τα προγράμματα απώλειας βάρους στο επίσημο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχουν κατασκευαστεί για να προστατεύουν από ορισμένους κινδύνους. Αυτό δεν συμβαίνει όταν οι έφηβοι στρέφονται σε χάπια αδυνατίσματος ή άλλα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα αδυνατίσματος, λένε
οι ειδικοί.

«Όταν οι ασθενείς αισθάνονται απελπισμένοι επιλέγουν λιγότερο υγιεινές επιλογές, αυτό σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε πιο προβληματικές συμπεριφορές ψυχικής υγείας ή διατροφικές συμπεριφορές », είπε η Δρ Sarah Raatz, παιδίατρος στο Κέντρο Παιδιατρικής Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές κλινικής πρακτικής, από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, αναφέρουν ότι οι οδηγίες των ειδικών όπως οι γιατροί, ψυχολόγοι και οι διαιτολόγοι, μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

Το τρόφιμο που μειώνει τον κίνδυνο για καρδιά και εγκεφαλικό

Γενικός διευθυντής του ΠΟΥ: «Απαράδεκτο να καταγράφονται 10.000 θάνατοι από κορωνοϊό σε ένα μήνα»

«Σαρώνουν» κορωνοϊός και γρίπη – 93 θάνατοι από covid και 78 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα