Προγράμματα απεξάρτησης από αλκοόλ, ναρκωτικά και έγκαιρης παρέμβασης σε νέους με παραβατική συμπεριφορά

Μονάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, έγκαιρη παρέμβαση σε εφήβους-νέους με παραβατική συμπεριφορά καθώς και πολυδύναμα κέντρα αντιμετώπισης ολόκληρου του φάσματος των συμπεριφορών εξάρτησης, με κινητές μονάδες στην περιφέρεια περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα προγράμματα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ύψους πάνω από 80 εκατ. ευρώ.

Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι η πρόληψη συμπεριφορών εξάρτησης, η έγκαιρη παρέμβαση, η θεραπεία, η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού αλλά και η κοινωνική ενσωμάτωση των πρώην εξαρτημένων ή υπό απεξάρτηση ατόμων.

Ειδικότερα,

οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στα Προγράμματα Υπηρεσιών Πρόληψης και πήραν το “πράσινο φως” από τον υφυπουργό Υγείας Δ. Βαρτζόπουλο, αφορούν στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των παρεμβάσεων κατά των εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και άλλες συμπεριφορές εξάρτησης.  

Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν προγράμματα καθολικής και επικεντρωμένης πρόληψης που απευθύνονται σε γενικό πληθυσμό και ειδικές ομάδες (άνεργοι, μετανάστες, άποροι και κοινωνικά περιθωριοποιημένοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κ.α.) ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Σημειώνεται πως το έργο εντάσσονται στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2021 – 2027 ) με πενταετή διάρκεια συγχρηματοδότησης και ενδεικτικό (κατά προσέγγιση) συνολικό κόστος πενταετίας 80.675.000,00 ευρώ. Επιδίωξη είναι η φροντίδα των βασικών υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών των εξαρτημένων ατόμων με χαμηλό κίνητρο και δυνατότητα απεξάρτησης.

Ειδικότερα τέσσερις είναι οι βασικοί πυλώνες του τομέα της Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων:

Η πρόληψηΗ μείωση της βλάβηςΗ θεραπεία καιΗ κοινωνική επανένταξη

Αναλυτικά οι υπηρεσίες Θεραπείας περιλαμβάνουν μονάδες Σωματικής Αποτοξίνωσης από οπιούχα και αλκοόλ, απεξάρτησης από οπιούχα, αλκοόλ και τις «νόμιμες» εξαρτήσεις. Επίσης, θα προσφέρονται υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας όπως είναι γονεϊκής στήριξης και προστασίας εξαρτημένων, έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους-νέους με παραβατική συμπεριφορά καθώς και πολυδύναμα κέντρα αντιμετώπισης ολόκληρου του φάσματος των συμπεριφορών εξάρτησης στην περιφέρεια, με κινητές μονάδες με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε περιοχές εκτός αστικού ιστού.

Τα Προγράμματα Κοινωνικής Ένταξης αφορούν στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των παρεμβάσεων που στοχεύουν στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και την κοινωνική ενσωμάτωση των πρώην εξαρτημένων ή υπό απεξάρτηση ατόμων. Ειδικότερα, απευθύνονται σε άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή παρουσιάζουν άλλου τύπου συμπεριφορές εξάρτησης, άτομα του στενού τους περιβάλλοντος, καθώς και το σύνολο του πληθυσμού για τα προγράμματα υπηρεσιών πρόληψης, εστιάζοντας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πέντε είναι άξονες αυτών των προγραμμάτων:

1.Ενίσχυση του εθνικού δικτύου δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

2.Καλύτερη γεωγραφική κάλυψη.

3.Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και σε απομακρυσμένες περιοχές.

4.Κάλυψη αναγκών ατόμων που μέχρι τώρα δεν ελάμβαναν υπηρεσίες υγείας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων,

5.Ολοκληρωμένη κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας και την ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Το τρόφιμο που μειώνει τον κίνδυνο για καρδιά και εγκεφαλικό

Γενικός διευθυντής του ΠΟΥ: «Απαράδεκτο να καταγράφονται 10.000 θάνατοι από κορωνοϊό σε ένα μήνα»

«Σαρώνουν» κορωνοϊός και γρίπη – 93 θάνατοι από covid και 78 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα