Κορωνοϊός: Μετά την «Κράκεν» στην Ελλάδα και ο «Όρθρος», πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν

Μετά την υποπαραλλαγή «Κράκεν» του κορωνοϊού, στη χώρα μας εντοπίστηκε και η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον «Όρθρος» (CH.1.1), σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ (9-15 Ιανουαρίου) καθώς ανιχνεύθηκε σε 93 δείγματα.

Την ίδια ώρα οι θάνατοι από Covid έφτασαν τους 186, ενώ καταγράφηκε και αύξηση στις εισαγωγές και τις διασωληνώσεις. Σχετικά με τη γρίπη, συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 02/2023 νοσηλεύτηκαν 46 άτομα σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 12 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση της θετικότητας του ιού RSV.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ συνοπτικάΓριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότηταη μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδεςΙός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδαο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξησηο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξησηο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 147καταγράφηκαν 186 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 44-102)η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικροντο ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBBη υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματαη υπο-παραλλαγή CH.1.1 της ΒΑ.2.75 έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα (εβδομάδα 43-εβδομάδα 52)η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκανΙός της γρίπηςη θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωσηκαταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 02/2023συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 02/2023 νοσηλεύτηκαν 46 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 12 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπησυνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 02/2023 ανιχνεύτηκαν 238 δείγματαθετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 235 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Βαπό τα 228 στελέχη τύπου Α, τα 220 (96,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 8 (3,5%)στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSVη θετικότητα παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδαΛήψηΠοιο στέλεχος κυριαρχεί στην Ελλάδα

Το όνομα «όρθρος» πήρε το στέλεχος CH.1.1 του κορωνοϊού ανεπίσημα, από τον δικέφαλο σκύλο της ελληνικής μυθολογίας, αδελφό του Κέρβερου και της Λερναίας Ύδρας. Μέχρι στιγμής, όσον αφορά τα συμπτώματά του δεν θεωρείται παραλλαγή ανησυχίας, ωστόσο η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKSHA) παρακολουθεί την εξέλιξή του.

Η ταχύτητα με την οποία ο «Όρθρος» εξαπλώνεται στη Βρετανία, υποδεικνύει ότι, σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον μπορεί να πλεονεκτεί, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν διαθέτει ενδείξεις ότι ο «Όρθρος» είναι πιο μεταδοτικός από άλλα στελέχη. Πρόκειται, σύμφωνα με την UKSHA, για ένα από τα στελέχη με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να διαδεχθούν το στέλεχος BQ.1, το οποίο και επικρατεί σήμερα στη Βρετανία. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, πάντως, τα βρετανικά δεδομένα μπορεί να μην είναι ενδεικτικά για άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, στην οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή το στέλεχος ΒΑ.5.

Ο «Όρθρος», από την πρώτη του εμφάνιση τον Νοέμβριο, έφτασε, την 1η Ιανουαρίου, να αντιστοιχεί στο 23,1% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως υποδεικνύουν γενετικά δεδομένα, το CH.1.1 προκαλεί έως και το 100% των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Independent που επικαλείται μοντέλα του Ινστιτούτου «Σάνκγερ».

Όπως αναφέρει η UKSHA, ταυτόχρονα η εξάπλωση του στελέχους XBB.1.5, γνωστού ως «Κράκεν», παραμένει περιορισμένη στη Βρετανία, παρά τη μεγάλη εξάπλωση στις ΗΠΑ.

Η Βρετανία, την εβδομάδα που τελείωσε στις 7 Ιανουαρίου, παρουσίασε μείωση κρουσμάτων κατά 28,5%, παρά το γεγονός ότι «όρθρος» και «κράκεν» ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικά στελέχη. Κρούσματα της υποαπαλλαγής CH.1.1 έχουν καταγραφεί και σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία, Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία και Ισλανδία, σύμφωνα με το ECDC. Επίσης, έχει ανιχνευθεί σε ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, Ινδία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έρχονται διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας με βροχές και χιόνια – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» – Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Μοσχάτο: Βίντεο ντοκουμέντο μέσα από το σπίτι του 50χρονου – «Εγώ θα σε σκοτώσω, πού πήγαν τα λεφτά;» λέει η 47χρονη

Κολλέγιο Αθηνών: Προηγήθηκε καβγάς στην πλατεία του Ψυχικού λένε οι γονείς των μαθητών (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα