Βουλγαρία: Πώς η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης «έσωσε» την Ουκρανία με καύσιμα και πυρομαχικά

Η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης έσπευσε από την πρώτη στιγμή του πολέμου να βοηθήσει την Ουκρανία, οργανώνοντας κάτω από άκρα μυστικότητα επιχείρηση παροχής καυσίμων και πυρομαχικών.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ δήλωσε ότι η μυστικότητα της επιχείρησης ήταν επιβεβλημένη λόγω των φιλορωσικών τάσεων στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Η βοήθεια που έστειλε την περασμένη άνοιξη η Βουλγαρία ήταν ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, καθώς ο στρατός

αντιμετώπιζε μεγάλες ελλείψεις καυσίμων και σοβιετικής προέλευσης πυρομαχικών για να πολεμήσει κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η σωτηρία ήρθε από μία χώρα που δεν την περίμεναν- από τη Βουλγαρία, σημειώνει το Politico, προσθέτοντας ότι η Σόφια αναγκάστηκε να οργανώσει την παροχή βοήθειας διαβεβαιώνοντας δημοσίως ότι δεν εξοπλίζει την Ουκρανία.

Bulgaria’s official stance toward the Ukraine war has seen it lumped in the same basket as Hungary – too politically in hock to Russia to pull its weight.

But a new investigation reveals how Sofia provided vital arms, ammunition and fuel to Kyiv in 2022.https://t.co/hFQS890Puv

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) January 19, 2023

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής Welt, που βασίζεται σε συνεντεύξεις με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κούλεμπα, τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ και τον υπουργό του επί των οικονομικών, Άσεν Βασίλεφ, η βουλγαρική βοήθεια δόθηκε με την βοήθεια μεσαζόντων.

Ο Κίριλ Πέτκοφ επιχειρούσε να φέρει πιο κοντά στην Δύση και στο ΝΑΤΟ την Βουλγαρία, αλλά είχε να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια που έβαζαν οι πολιτικές δυνάμεις που θεωρούνται φιλορωσικές, μεταξύ των οποίων οι σοσιαλιστές που ήταν κυβερνητικοί εταίροι.

Ο Πέτκοφ και ο Βασίλεφ, που σήμερα βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, έσπασαν την σιωπή τους για τον πραγματικό ρόλο της Βουλγαρίας στον πόλεμο της Ουκρανίας μιλώντας στην Welt για να τονίσουν ότι «το ένα τρίτο των πυρομαχικών που χρειαζόταν ο ουκρανικός στρατός στην πρώτη φάση του πολέμου προήλθε από την Βουλγαρία».

Bulgaria has been secretly supplying ammo to Ukraine via a "third country", in an attempt to prevent disintegration if the coalition government due to the Socialists' adamant pro-Kremlin objection to arms exports. But Ukraine hasn't been happy with a tryst, wants a marriage.

— Christo Grozev (@christogrozev) April 24, 2022

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας, που τότε συνεργαζόταν με τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Πέτκοφ θεωρούσε «κόκκινη γραμμή» την πώληση βουλγαρικών όπλων και πυρομαχικών στις ουκρανικές δυνάμεις. Γι αυτό οι άνθρωποι του Πέτσκοφ απέφυγαν τις διακυβερνητικές συναλλαγές και χρησιμοποίησαν βουλγαρικές και ξένες εταιρίες σε ρόλο μεσάζοντα για να ανοίξουν δρόμους εφοδιασμού των Ουκρανών, μέσω Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας.

Το ντίζελ που έστειλε η Βουλγαρία στην Ουκρανία προερχόταν από ρωσικό διυλιστήριο αργού πετρελαίου στην Μαύρη Θάλασσα, που τότε ανήκε στην ρωσική εταιρία Lukoil.

«Η Βουλγαρία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ντίζελ στην Ουκρανία και κάποια στιγμή κάλυπτε το 40% των ουκρανικών αναγκών», δήλωσε στην Welt ο Βασίλεφ.

Η κυβέρνηση του Κιέβου επιβεβαίωσε την μυστική βοήθεια που έλαβε από την Βουλγαρία και ο υπουργός Εξωτερικών, Κούλεμπα είπε στην Welt  ότι η χώρα του κινδύνευσε να μείνει χωρίς πυρομαχικά τον περασμένο Απρίλιο. «Γνωρίζαμε ότι στις βουλγαρικές αποθήκες υπήρχαν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και ο πρόεδρος Ζελένσκι με έστειλε για να εξασφαλίσω το απαραίτητο υλικό», είπε ο Κούλεμπα, εξηγώντας ότι «ήταν θέμα ζωής και θανάτου» εκείνη την περίοδο, γιατί αν έμεναν χωρίς πυρομαχικά οι Ουκρανοί, τότε η Ρωσία θα είχε την δυνατότητα να καταλάβει περισσότερες πόλεις.

«Ο Κίριλ Πέτσκοφ επέδειξε ακεραιότητα και θα είμαι πάντα ευγνώμων σε αυτόν επειδή χρησιμοποίησε τα πολιτικά προσόντα του για να βρει λύση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι ο Πέτκοφ «αποφάσισε να βρεθεί στην σωστή πλευρά της ιστορίας και μας βοήθησε να αμυνθούμε απέναντι σε ένα ισχυρότερο εχθρό».

Το σχέδιο Πέτκοφ

Στις 25 Φεβρουαρίου, μία μέρα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε ανεπίσημη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου ο Πέτκοφ προειδοποιούσε ότι ο Ζελένσκι ίσως να είχε λιγότερες από 48 ώρες ζωής, ζητώντας σκληρές αποφάσεις και κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ύστερα από λίγες μέρες οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν κυρώσεις, τις οποίες κύκλοι της ΕΕ χαρακτηρίζουν «βουλγαρικές προτάσεις».

Στις 19 Απριλίου, λίγο πριν από την επίσκεψη του Πέτκοφ στο Κίεβο, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είχε ταξιδέψει στην Σόφια, έχοντας λάβει εντολή από τον Ζελένσκι να εξασφαλίσει βουλγαρικά πυρομαχικά, κυρίως σοβιετικής προελεύσεως, για να καλυφθούν οι ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

Ο Πέτκοφ αποκαλύπτει τώρα ότι έδωσε το πράσινο φως για εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών, αλλά όχι απευθείας στην Ουκρανία. Η δουλειά έγινε με εταιρίες που ανέλαβαν ρόλο μεσάζοντα και έκαναν εξαγωγές σε τρίτες χώρες. «Η ιδιωτική στρατιωτική βιομηχανία μας παρήγαγε με μεγάλη ταχύτητα», λέει ο Πετκόφ. Μεταγωγικά αεροσκάφη «φορτωμένα στα όριά τους» με όπλα πετούσαν από την Βουλγαρία στην Πολωνία. Προσγειώνονταν στο αεροδρόμιο Ρζεσόφ, 70 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, που φυλασσόταν από το ΝΑΤΟ και από εκεί τα φορτία μεταφέρονταν στην Ουκρανία. «Διασφαλίσαμε επίσης ότι οι χερσαίες διαδρομές, μέσω Ρουμανίας και Ουγγαρίας, ήταν επίσης ανοιχτά για τα φορτηγά» που μετέφεραν πυρομαχικά, αποκαλύπτει ο Πετκόφ.

Δεν εμφανιζόταν η βουλγαρική κυβέρνηση ως πάροχος όπλων στην Ουκρανία, «αλλά ουκρανικές εταιρίες και άλλες εταιρίες από χώρες του ΝΑΤΟ, που είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν ό,τι χρειαζόταν από βούλγαρους εξαγωγείς», όπως λέει ο Κούλεμπα.

Το κόστος των βουλγαρικών όπλων και πυρομαχικών που πήγαιναν στην Ουκρανία είχαν αναλάβει να το καλύψουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Bulgaria secretly supplied ammunition to Ukraine, writes Welt. This was not done directly. The United States and Britain paid for the transportation, cargo flights went through Poland. It is noted that at some points Bulgaria covered a third of the needs of the Ukrainian troops.

— NOËL (@NOELreports) January 18, 2023

Η υπόθεση όμως αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο, όταν ο επικεφαλής της κρατικής στρατιωτικής εξαγωγικής εταιρίας Kintex, Αλεξάντερ Μιχαήλοφ, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά από πολιτική διαμάχη, μιλώντας για εξαγωγέςύψους «δύο δισεκατομμυρίων ευρώ» αφότου είχε αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι συμφωνίες για ντίζελ

Πετώντας κάτω από τα ραντάρ των Ρώσων και των υποστηρικτών τους, η Βουλγαρία κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει ροή ντίζελ για τις ανάγκες των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο Βασίλεφ αναφέρεται σε μία συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον, την άνοιξη. Εκεί ένας Ουκρανός αξιωματούχος του είπε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ξεμένουν από καύσιμα. Η Βουλγαρία είχε ένα διυλιστήριο κοντά στο Μπουργκάς, στην Μαύρη Θάλασσα, που το διαχειριζόταν μία θυγατρική της ρωσικής Lukoil και όπου διοχετευόταν αργό πετρέλαιο από την Ρωσία με τάνκερς.

Ο Βασίλεφ λέει ότι ενθάρρυνε την Lukoil στην Βουλγαρία να εξάγει το πλεόνασμα του πετρελαίου στην Ουκρανία. Η αντίδραση ήταν θετική. Η Βουλγαρία χρειάζεται την μισή ποσότητα καυσίμων που παράγονται στο συγκεκριμένο διυλιστήριο. Το υπόλοιπο διοχετευόταν στην Ουκρανία, μέσω ξένων εταιριών που έπαιζαν τον ρόλο του μεσολαβητή.

«Βυτιοφόρα οχήματα πήγαιναν τακτικά στην Ουκρανία μέσω Ρουμανίας και ορισμένες φορές χρησιμοποιήθηκαν τραίνα», λέει ο Βασίλεφ.

Η ρωσική απάντηση

Με την μυστική βοήθεια προς την Ουκρανία ο Πέτκοφ αναλάμβανε ένα μεγάλο ρίσκο . Οι δημοσκοπήσεις στην Βουλγαρία έδειχναν ότι το 70% των πολιτών ανησυχούσε μήπως εμπλακεί στον πόλεμο και η Βουλγαρία και υπήρχε μεγάλη αντίδραση στην χορήγηση βοήθειας στους Ουκρανούς. Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, τον οποίον είχε στηρίξει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, υποστήριξε επίσημα ότι υπήρχε κίνδυνος να εμπλακεί η χώρα στον πόλεμο αν δίνονταν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Από τον Μάιο η Βουλγαρία δέχθηκε «βομβαρδισμό» από ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, λέει ο Πετκόφ. Οι κυβερνοεπιθέσεις έπληξαν το δίκτυο διανομής ενέργειας και τα ταχυδρομεία, με συνέπεια να μην μπορούν να καταβληθούν οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.

Η Μόσχα, όπως υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, προσπάθησε να δωροδοκήσει Βούλγαρους βουλευτές και να διεισδύσει σε κρίσιμες υπηρεσίες. Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου η Βουλγαρία απέλασε 70 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Σόφια, για κατασκοπεία.

Διαβάστε επίσης:

Θεωρίες συνωμοσίας αναπαράγει ο Ζελένσκι: Δεν γνωρίζει αν ο Πούτιν είναι… ζωντανός – Η απάντηση του Κρεμλίνου

Η Μαντόνα ψάχνει στα 64 το… manual για τη μητρότητα

Σπάνιες εικόνες: Δύτες «συνάντησαν» γιγάντιο καλαμάρι 2,5 μέτρων – «Ήταν συναρπαστικό» (videos)

Keywords
βουλγαρια, ουκρανια, χωρα, due to, στρατος, official, ukraine, basket, hungary, russia, pull, weight, sofia, fuel, https, νατο, bulgaria, government, due, happy, ουγγαρια, πετρελαιο, ρωσία, λύση, βρυξέλλες, φως, ηπα, flights, τραπεζες, θυγατρική, συγκεκριμένο, δημοσκοπηση, ιουνίου, manual, videos, μυστικες δημοσκοπησεις, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες ηπα, βουλευτες, χωρες, ρωσία, δουλεια, εικονες, ηπα, θαλασσα, θεμα, σωτηρια, φως, basket, russia, ukraine, αεροδρομιο, ανοιξη, βοηθεια, βρυξέλλες, δυνατοτητα, διυλιστηριο, δικτυο, δοθηκε, εγινε, εδρανα, ευκαιρια, ειπε, εταιρια, ζωης, υπηρεσιες, υπηρχαν, υποθεση, θυγατρική, κυβερνηση, κιεβο, κομμα, μοσχα, νατο, ντιζελ, παντα, ορια, οχηματα, ροη, πολωνια, πουτιν, ρανταρ, ρισκο, ρολο, συγκεκριμένο, σιωπη, σοφια, σχεδιο, ωρες, manual, bulgaria, due, due to, εξαγωγες, flights, fuel, government, happy, https, hungary, εισβολη, ιουνίου, μεινει, official, pull, πωληση, pro, σκηνη, sofia, ουασινγκτον, weight
Τυχαία Θέματα
Βουλγαρία, Πώς, Ευρώπης, Ουκρανία,voulgaria, pos, evropis, oukrania